Duurzame uitvaart
Chat met onze medewerkers
De impact van een uitvaart op het milieu
Vaak sta je niet stil bij de invloed van een uitvaart op het milieu. Hoe duurzaam is een uitvaart eigenlijk? Een kist, bloemen, drukwerk, grafmonument: zomaar wat onderdelen van een uitvaart. Op deze pagina lees je wat je kunt doen om je uitvaart te verduurzamen.
Wist je dat...
- ...een crematie met een gasoven een CO2-uitstoot heeft van gemiddeld 208 kilogram? Dat is ongeveer vergelijkbaar met een enkele vlucht van Nederland naar Spanje. De helft van de uitstoot komt door het verbrandingsproces zelf.
- ...een begrafenis gemiddeld een uitstoot heeft van 95 kilogram CO2? Een grafsteen of grafmonument komt vaak uit het buitenland. Het vervoer daarvan zorgt voor de meeste CO2-uitstoot.
- ...het meest vervuilende onderdeel van een uitvaart het transport is van de materialen en grondstoffen die gebruikt worden? Maar denk ook aan het vervoer van de bezoekers van een uitvaart tussen de verschillende locaties.
Welke keuzes kun jij maken om de impact te verlagen?
Bij een duurzame uitvaart maak je milieuvriendelijke en duurzame keuzes. Bijvoorbeeld over de kist, het vervoer en de uitvaartdienst. Op deze manier beperk je de invloed van de uitvaart op het milieu.
De stappen die wij nemen naar een duurzame uitvaart
Gelukkig zijn er steeds meer manieren om een uitvaart duurzamer of minder milieubelastend te maken. Wij nemen daarin ook onze verantwoordelijkheid om de wereld leefbaar te houden. Nu en voor de toekomstige generaties. We leggen je graag meer uit over een duurzame uitvaart en laten je zien wat de mogelijkheden zijn.
Je wilt een duurzame uitvaart. Hoe regel je dat voor later?
Praten met je dierbaren over jouw uitvaartwensen is een van de belangrijkste stappen om te zorgen dat jouw uitvaart zo duurzaam wordt als jij wilt. Voor een verzekering die past bij jouw wensen kun je bij ons terecht. Of misschien zoek je hulp bij het regelen van een duurzaam afscheid? Verzekerd of niet, wij staan voor je klaar.
Bespreek je duurzame wensen met je dierbaren
Het is verstandig om je wensen met je dierbaren te bespreken. Zo ontzorg je je nabestaanden. En voorkom je dat zij door tijdsdruk of emoties andere keuzes maken dan je had gewild.
Een uitvaartverzekering voor een duurzame uitvaart
Het kan handig zijn om je wensen voor een duurzame uitvaart te verzekeren. Met onze uitvaartverzekering verzeker je een (deel van) de kosten van je uitvaart. Je nabestaanden hebben hierdoor geen zorgen over hoge uitvaartkosten.
Wil je weten wat een uitvaartverzekering bij DELA kost? Bereken dan de premie
Direct een duurzame uitvaart regelen?
Ons team van specialisten staat voor je klaar en helpt met alle vragen over het regelen van een duurzame uitvaart. Ook als je geen uitvaartverzekering hebt of bij een andere verzekeraar bent verzekerd.
Veelgestelde vragen
Al meer dan 80 jaar bieden wij financiële zekerheid én zorg bij het afscheid nemen en herinneren van een dierbare. Wij voelen het als onze taak om de uitvaartbranche te verduurzamen en nieuwe milieuvriendelijke mogelijkheden toe te juichen. Hieronder hebben wij een aantal vragen die wij regelmatig krijgen voor je verzameld. Heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.
Wat is natuurbegraven?
Steeds vaker hebben mensen de wens om begraven te worden midden in de vrije natuur. Dit kan op een natuurbegraafplaats. Kiezen voor natuurbegraven is kiezen voor rust. In de natuur.
Wat is resomeren?
Resomeren is een nieuwe uitvaartmethode waarbij het lichaam ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. Resomeren kan in de toekomst een milieuvriendelijke oplossing zijn.
Lees hier meer over resomeren
Wat is een levende kist of paddenstoelenkist?
Deze levende kist wordt niet gemaakt maar gegroeid van mycelium. Het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. In een fabriek in Delft groeien deze uitvaartkisten in slechts 7 dagen.
Lees meer over de levende kist