• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Vragen aan een voogd

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.

 

‘Het voogdij-gesprek was pittig en emotioneel.’

Wat gebeurt er met onze dochter als we er zelf niet meer zijn? Wie kan er net zoveel van haar houden als wij? Het zijn confronterende maar belangrijke vragen. Lonneke (31) en haar vriend Wouter zijn het gesprek aangegaan en hebben een liefdevolle voogd voor hun dochtertje van één benoemd. ‘Ik vond het verrassend dat hij het niet met mijn keuze eens was.’

‘Wouter en ik willen natuurlijk het allerbeste voor ons dochtertje. Het gesprek over de voogdij was, misschien juist daarom, heel pittig. Ik vind het belangrijk dat mijn kind opgroeit met dezelfde normen en waarden als ik maar mijn ouders zijn helaas wat te oud om fulltime voor haar te zorgen. Mijn zus en haar man waren daarom voor mij de meest logische keuze. We hebben een goede band en staan hetzelfde in het leven. Voor mij is dat het belangrijkste maar Wouter gaf aan het moeilijk te vinden dat mijn zus en zwager anders omgaan met geld dan wij. Hij wilde niet dat onze dochter financieel iets tekort zou komen. Ik vond dat verrassend en had niet verwacht dat hij er zo in zou staan.

Jij hoort bij ons

Het werd een emotioneel gesprek, waarbij we alle mogelijkheden de revue hebben laten passeren. Stel we zouden wél kiezen voor mijn zus en haar man, wat zou er dan met ons dochtertje gebeuren als zij ooit uit elkaar gaan? Hoe zouden zij de herinneringen aan ons levend houden? En, zouden ze ons kleine meisje het gevoel kunnen geven dat ze net zoveel van haar houden als van hun eigen kinderen? Met name die laatste vraag vond ik confronterend en moeilijk, maar ik realiseerde me er ook door hoe goed mijn zus daarmee om zou gaan: als ons dochtertje bij hen is, draait ze mee alsof ze erbij hoort. Ik kan me niet voorstellen dat dat verandert als wij er niet meer zouden zijn.

Vragen over voogdij, het opstellen van een testament of trouwen

Heb je vragen over het vastleggen van de voogdij, het opstellen van een testament of trouwen en samenwonen? Neem dan contact op met de DELA VoorelkaarDesk. Onze experts staan daar voor je klaar met begrijpelijke informatie en deskundige hulp. Voor leden van de coöperatie is de service gratis.

 Mijn broer gaat er als bewindvoerder voor zorgen dat onze dochter ook op financieel vlak niks tekortkomt. 

Twee bewindvoerders

Dankzij ons gesprek kwam Wouter tot het inzicht dat mijn zus op veel vlakken de meest geschikte voogd is voor ons dochtertje. Om zijn zorgen over geld weg te nemen, hebben we ervoor gekozen om mijn broer als aparte bewindvoerder te benoemen. Hij werkt als accountant dus gaat ervoor zorgen dat ons dochtertje ook op financieel vlak niks tekortkomt. Wouter’s broer hebben we als tweede bewindvoerder aangewezen. Op die manier speelt zijn familie ook een belangrijke rol en krijgt ons dochtertje het beste mee van ons allebei.

Uiteindelijk hebben Wouter en ik ons testament met een gerust hart ondertekend. Het was geen makkelijk proces maar het heeft ons ook weer wat dichter bij elkaar gebracht. We weten nu nóg beter van elkaar hoe we in het leven staan en we hebben iets heel moois kunnen doen voor ons kind. Ik hoop dat we het nooit nodig gaan hebben maar het voelt goed dat we dit hebben kunnen regelen.’

Hulp nodig bij het vastleggen van de voogdij?

Hebben jullie misschien al een voogd in gedachten voor jullie kindje maar twijfel je of dat wel de juiste keuze is? Met de download 11 vragen aan een voogd ontdek je welke voogd het beste bij jullie kind en manier van leven past.