Zet jij geld opzij voor je oude dag?

Als ik straks met pensioen ben, dan... "Gaan we genieten van elkaar, van die grote tuin, van vakantie wanneer we willen, van de mensen om ons heen". Dat ons pensioen als gevolg van o.a. de gestegen levensverwachting en tegenvallende resultaten van veel pensioenfondsen vaak lager uitvalt dan verwacht, kan zo'n frisse start in de weg staan. Volgens onderzoek in opdracht van coöperatie DELA zet maar liefst 42 procent van de Nederlanders geen extra geld opzij voor later.

Wie dan leeft, wie dan zorgt?

Een percentage dat niet lijkt te sporen met onze verstandige, planmatige Nederlandse mentaliteit. Hoe kan dat? Volgens de gedragseconomie heeft dat ermee te maken dat onze korte- en langetermijndoelen op allerlei vlakken met elkaar in conflict zijn. Willen we bijvoorbeeld twintig kilo afvallen (de lange termijn), dan zullen we ons eetpatroon moeten aanpassen en van de pizza moeten afblijven (de korte termijn). Dat de pizza het keer op keer wint van het afvallen, heeft ermee te maken dat we weten hoe goed de pizza smaakt, maar nog geen idee hebben hoe het voelt om slanker te zijn. Onmiddellijke, concrete bevrediging versus een abstract ideaal: de lange termijn vergt meer voorstellingsvermogen én meer wilskracht en is daardoor minder aantrekkelijk.

Op naar de Winter Efteling!

Zo werkt het ook met geld opzijzetten voor later. Natuurlijk willen we allemaal zorgeloos genieten van ons pensioen, maar hoe we dat precies voor ons zien, weten we vaak niet: “Het is nog zover weg..”, “Er kan nog zoveel gebeuren..” Tijdens een wetenschappelijke studie werd een groep twintigers gevraagd om na te denken over hun pensioen: de hersengebieden die oplichtten, waren dezelfde gebieden die oplichtten toen ze werd gevraagd te denken aan het weggeven van geld aan een vreemdeling. Kortom: ons pensioen is “ver van ons bed” en dus besteden we ons geld liever hier en nu. Aan een dag Winter Efteling met de kinderen, aan een heerlijke zomervakantie naar Spanje.

Denk eens na over geld opzijzetten

Als ouder is het fijn als je je kind financieel op weg kunt helpen. Dit kan als je op tijd start met geld opzijzetten. Bekijk de verschillen beschreven in het stappenplan tussen een spaarverzekering, spaarrekening en spaardeposito en bepaal zelf welk product het beste bij je past.
 

Een eigen avatar

Volgens Henriëtte Prast, hoogleraar Personal Financial Planning aan Tilburg University, zouden we de abstracte beleving die hoort bij “later”, meer vanuit het “nu” moeten beleven. Zouden we onszelf bijvoorbeeld als avatar kunnen zien in de toekomst, dan zouden we de consequenties van onze financiële keuzes concreter beleven, en zouden we dus beter in staat zijn tot langetermijndenken. Mocht dat toch te futuristisch blijken, dan is er volgens Prast een belangrijke rol weggelegd voor beleid. Zo kan werknemers een contract worden aangeboden waarin ze aangeven alle financiële extra’s – vakantiegeld, de dertiende maand – in de pensioenpot te willen stoppen. Leven in het nu, is leven in het later.

Geld opzijzetten voor je oude dag

Leuke uitjes met de kleinkinderen of overwinteren in zonnige oorden? In hoeverre zetten mensen geld opzij voor hun oude dag? Op welke leeftijd starten Nederlanders hiermee? Download de feiten en cijfers over geld opzijzetten voor je oude dag.

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Bij beëindiging binnen 10 jaar keren wij het saldo uit minus € 150 kosten. Na 10 jaar zijn er geen kosten bij een beëindiging. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is maar een verzekeraar.