• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

DELA UitvaartPlan

Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Wat is een goed moment om een verzekering af te sluiten?

Je vraagt je misschien af vanaf welke leeftijd je welke verzekering moet afsluiten. Misschien was je als kind meeverzekerd met je ouders en vervalt dit als je 18 wordt. Heb je dan meteen je eigen uitvaartverzekering nodig, of kan dat ook later? En hoe zit dat eigenlijk met andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering of een overlijdensrisicoverzekering? Vanaf wanneer heb je die nodig?

Je wordt 18

Tot je 18e ben je over het algemeen bij je ouders meeverzekerd. Je staat bij je ouders op de polis en zij betalen de premies. Als je 18 wordt, kun je zelf verzekeringen afsluiten:

  • Zorgverzekering: Je mag nu je eigen zorgverzekering kiezen. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij je ouders meeverzekerd blijven. Wel ga je de premies en eigen risico betalen, of je ouders. Als je nog niet veel verdient, kun je bij de overheid zorgtoeslag aanvragen.
  • Uitvaartverzekering: Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je 18 wordt, maar vanaf nu mag je ook je eigen uitvaartverzekering afsluiten. Over het algemeen geldt: hoe eerder je een uitvaartverzekering afsluit, hoe beter. Als je onverwacht jong overlijdt, dan weet je zeker dat je jouw nabestaanden goed achterlaat. Bovendien zijn de premies lager als je een uitvaartverzekering jong afsluit: een uitvaartverzekering voor een kind van 18 jaar heb je al voor een klein bedrag per maand. Bereken hier wat een uitvaartverzekering bij DELA precies kost.

Je hebt je rijbewijs gehaald en koopt je eerste auto

Koop je een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets? Dan moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Als je schade veroorzaakt met je auto of ander voertuig, dan betaalt de WA-verzekering de kosten van de tegenpartij. Let op: Als achttienjarige betaal je al snel meer dan € 180 per maand voor een WA-verzekering. Vanaf je 24e wordt het (stukken) goedkoper . Houd hier rekening mee voordat je een auto koopt!

Je gaat studeren en op kamers wonen

De volgende verzekeringen zijn verstandig als je studeert en op kamers woont:

  • Een inboedelverzekering verzekert je spullen tegen brand, diefstal of schade door storm. Inboedelverzekeringen voor studenten kosten meestal maar een paar euro per maand.
  • Met een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schade die je veroorzaakt aan/bij anderen. Laat je per ongeluk de laptop van een huisgenoot vallen? Breekt een studiegenoot door jouw toedoen z’n arm? Dan bespaar je met een aansprakelijkheidsverzekering veel geld. Let op: ben je meeverzekerd bij de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders? Zodra je stopt met je studie maar wel op kamers blijft wonen, moet je een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
  • Een rechtsbijstandsverzekering kan best duur zijn, maar is heel waardevol als je juridische hulp nodig hebt. De verhuurder van je studentenkamer wil de huur opeens sterk verhogen? Of je opeens op straat zetten? Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je juridische hulp zonder hoge kosten.

Je hebt je eerste (echte) baan

Als je voor het eerst gaat werken, dan verandert er meestal veel. Je verdient opeens (goed) geld en bouwt een basis op voor later. Denk in deze tijd aan de volgende verzekeringen:

  • Veel werkgevers verzekeren hun medewerkers tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Jouw werkgever niet? Of werk je als zzp’er? Dan is het verstandig om er zelf eentje af te sluiten.
  • Begin alvast na te denken over je pensioen. Is de AOW en het pensioen dat je opbouwt via je werkgever niet voldoende om later van rond te komen? Of ben je zzp’er en zelf verantwoordelijk voor je pensioen? Sluit dan bijvoorbeeld een pensioen spaarrekening af en een lijfrentepolis om je pensioengat aan te vullen als dat nodig is. Of een levensverzekering om je nabestaanden achter te laten zonder financiële zorgen.
  • Met een spaarverzekering van DELA of een andere verzekeraar zet je geld opzij voor de lange termijn. Zo kun je tegen een vaste rente per maand mooie dromen laten uitkomen.

Je koopt je eerste huis

Koop je alleen of samen met je partner je eerste huis? Denk dan aan deze verzekeringen:

  • Met een opstalverzekering of woonhuisverzekering verzeker je je huis en alles wat ‘vastzit’ aan je huis tegen schade. Dat zijn bijvoorbeeld de ramen, het dak of de regenpijp. Een opstalverzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Heb je een appartement gekocht? Dan sluit de Vereniging van Eigenaars (VvE) de opstalverzekering af.
  • De spullen in je huis verzeker je met een inboedelverzekering.
  • Koop je samen met je partner een huis? Of koop je het alleen en woon je er met je kinderen? Dan is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) een goed idee. Met een ORV kunnen zij na jouw overlijden (een deel van) de hypotheek blijven betalen. Vaak is de einddatum van de verzekering de dag voordat je 75 of 85 wordt. Alleen als je overlijdt tijdens de looptijd van de ORV, wordt deze aan je partner of kinderen uitgekeerd.

Niet vergeten: Geef je nieuwe adres door aan je verzekeraars. Bij sommige verzekeringen, zoals de inboedel- en WA-verzekering verandert de premie door je nieuwe adres. Veel mensen weten dit niet, dus schrik er niet van als je opeens meer (of natuurlijk minder) moet betalen.

De overlijdensrisicoverzekering: regel het voor je gezin

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je voor je gezin, ook als je er niet meer bent. Ze ontvangen eenmalig een bedrag als je overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Daarmee kan je gezin de financiële gevolgen opvangen.

Stel zelf je overlijdensrisicoverzekering samen

Je gaat samenwonen of trouwen

Gaan jij en je partner samenwonen? Of maken jullie je relatie ‘officieel’ met een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of huwelijk? Houd rekening met de volgende verzekeringen:

  • Komt je partner bij jou wonen? Verhoog dan de inboedelverzekering, zodat ook de spullen van je partner binnen de verzekering vallen.
  • Hebben jullie al een ORV afgesloten voor elkaar? Met een overlijdensrisicoverzekering ontzorg je je partner (en eventuele kinderen) na jouw overlijden. Met het bedrag dat wordt uitgekeerd, kunnen zij (een deel van) de hypotheek betalen, een tijdje minder werken of de kinderopvang blijven betalen.
  • Plannen jullie een grote bruiloft? Overweeg dan een trouwverzekering af te sluiten. Bij grote tegenvallers (trouwlocatie brandt af, iemand uit de naaste familie wordt ernstig ziek) vergoedt de verzekeraar een deel van de kosten.
  • Hebben jullie allebei een eigen auto? Veel verzekeraars bieden gezinsautoregelingen aan. Daarmee kun je de auto van je partner of thuiswonende kind goedkoper meeverzekeren.
  • Ook veel andere verzekeringen kun je samen of voor het hele gezin afsluiten. Voorbeelden zijn de zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en uitvaartverzekering. Dit scheelt vaak in de kosten ten opzichte van losse verzekeringen. Het scheelt ook papierwerk.

Je krijgt een kind

Met de juiste verzekeringen bescherm je jouw gezin tegen (hoge) medische kosten of kosten bij ongelukken. In dit artikel lees je welke verzekeringen je moet/kunt afsluiten als je kind net is geboren, of 18 of 25 wordt. Vergeet ook niet om je kindje bij te schrijven bij je uitvaartverzekering. Heb je een DELA UitvaartPlan? Dan regel je het makkelijk en snel in Mijn DELA.

Je gaat scheiden

Als je gaat scheiden, komt er veel op je af. Veel mensen vergeten in die periode stil te staan bij hun verzekeringen. Dat is jammer, want voor je het weet loop je geld mis of betaal je voor verzekeringen die je niet meer nodig hebt. Volg deze stappen als je gaat scheiden:

1. Maak een overzicht van alle verzekeringen die jij en je ex-partner samen hebben.

2. Zet een euroteken achter alle verzekeringen die een ‘waarde’ hebben.

Levensverzekeringen (zoals een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering) en lijfrentepolissen zijn voorbeelden van verzekeringen die een waarde hebben. Als jij en je partner gaan scheiden, moet die waarde eerlijk worden verdeeld.

3. Bepaal per waardeverzekering wat ermee moet gebeuren.

Per waardeverzekering zijn er een paar mogelijkheden:

  • Jij koopt je ex-parter uit of andersom.
  • Jij of je ex-partner krijgt een uitkering.
  • Jullie maken de verzekering premievrij.
  • Jullie splitsen de verzekering en krijgen allebei een eigen polis met eigen premie.

Waardeverzekeringen zijn ingewikkeld. Vraag een juridisch specialist om hulp of bel de verzekeraar om te vragen wat jullie opties zijn.

4. Zet een ‘W’ achter alle verzekeringen die gewijzigd moeten worden.

Hebben jullie bepaalde verzekeringen als gezin afgesloten? Dan moet dat nu worden aangepast.

5. Maak een overzicht van verzekeringen die je na je scheiding (nieuw) moet afsluiten.

Kijk ook naar de inboedelverzekering. Misschien neemt je ex-partner dure spullen mee en kan de premie voor jou omlaag. Lopen bepaalde verzekeringen via de werkgever van je ex-partner? Dan moet je die verzekeringen nu zelf afsluiten.

Je gaat met pensioen

Ook als je met pensioen gaat, verdienen je verzekeringen je aandacht. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke verzekeringen heb je allemaal? Heb je die nog nodig?
  • Wil je minder of juist meer gaan reizen? Controleer of je reisverzekering nog past bij je wensen.
  • Misschien ga je de komende jaren meer zorg nodig hebben. Past je zorgverzekering nog bij je wensen en je gezondheid?
  • Heb je geen uitvaartverzekering? Als je die nu pas afsluit, betaal je hogere premies dan wanneer je de verzekering eerder had afgesloten. Bekijk welke mogelijkheden er zijn.
  • Heb je een overlijdensrisicoverzekering? Houd dan rekening met de einddatum ervan. Zo’n verzekering keert alleen uit bij overlijden: als de verzekering bij leven afloopt, krijg je niets. Een ORV kun je dus niet als extra potje gebruiken.

Uitvaartverzekering bij DELA afsluiten

Voor een vast bedrag per maand of met een eenmalige inleg regel je alles goed voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.


 

De spaarverzekering van DELA

Met de spaarverzekering van DELA, het DELA CoöperatiespaarPlan, zet je geld opzij tegen een vaste rente van 2%. Je zet geld opzij voor de lange termijn, minimaal 10 jaar, maximaal 30 jaar. De minimuminleg is € 10 per keer en je kunt periodiek inleggen tot maximaal €  2.400 per jaar. Eenmalig inleggen of bijstorten kan ook. Dit kan per jaar tot een totaalbedrag van € 12.000 op je polis(sen). DELA kan in de toekomst de mogelijkheid tot bijstorten stopzetten; lees hier meer over. Je kunt tussentijds geen geld opnemen. Wel kun je de spaarverzekering beëindigen mocht je dat willen. Dit kost € 150. Het DELA CoöperatiespaarPlan valt niet onder het depositogarantiestelsel, omdat DELA geen bank is.