• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Nodig of overbodig?

Wel of geen uitvaartverzekering? Weet jij of je een uitvaartverzekering nodig hebt? Doe de test en ontdek of deze voor jou waardevol kan zijn of juist niet.

 

‘Doordat mijn neef was onderverzekerd. Weet ik dat een uitvaartverzekering regelen verstandig is.’

Toen de neef van Susan op 36-jarige leeftijd overleed, bleek hij onvoldoende verzekerd. Naast hun grote verdriet, kreeg de familie daardoor te maken met geldnood. Voor Susan was het een echte wake-up call. Ze besloot haar eigen uitvaartverzekering op te hogen en haar kinderen bij te schrijven, om het voor haar zoon (9) en dochter (7) zo goed mogelijk te regelen. ‘Rouwen om een dierbare is loodzwaar. Als er dan ook nog geldnood is, dan wordt het wel erg veel.’

‘Op de dag van zijn afscheid was de lucht strakblauw. Het was 27 graden en op de begraafplaats stond een lange erehaag. De bloemen, de kleding van de mensen, de rouwauto, de kist: alles was sereen wit. In de grote aula, die compleet gevuld was met vrienden en familieleden, haalden we herinneringen op en luisterden we naar zijn favoriete muziek. Omdat mijn neef precies 5 dagen ouder was dan ik, waren we op die dag – de dag van zijn begrafenis – precies even oud: 36 jaar en 9 dagen. 36 jaar en 9 dagen, hij zal het voor altijd blijven.’

 Als het om een uitvaartverzekering gaat, heb ik één ding geleerd: there’s no time like the present. 

Uitvaartverzekeringen van DELA

Met een uitvaartverzekering van DELA voorkom je dat jouw nabestaanden te maken krijgen met onverwachte kosten. Vind een uitvaartverzekering die bij jouw wensen past en bereken meteen de maandelijkse premie.

Onderverzekerd voor de uitvaart

‘Mijn neef en ik waren heel verschillend. Hij had ontelbaar veel vrienden en vierde het leven, ik ben stiller en misschien wat te serieus. En toch was hij mijn knuffelbeer en heel belangrijk voor me. Ik weet dat dat voor hem net zo was. Na zijn overlijden bleek hij behoorlijk onderverzekerd. Toen hij nog leefde, was hij bezig met léven, met genieten. Toen hij ziek werd, ging het allemaal heel snel, veel te snel. Tijd om iets te regelen, was er daardoor niet echt. De nasleep van zijn overlijden was erg moeilijk voor ons. Rouwen om een dierbare is loodzwaar, en er moet ontzettend veel geregeld worden. Omdat hij ook nog onderverzekerd was, werd het nog zwaarder.’

De uitvaartverzekering ophogen en kinderen bijschrijven

Een paar dagen na de begrafenis nam ik daarom contact op met een medewerkster van mijn uitvaartverzekering om mijn polis te bekijken. Tijdens mijn zwangerschap had ik er een afgesloten. Maar was ons gezin nog steeds voldoende verzekerd voor een uitvaart? Aan het einde van het gesprek heb ik mijn verzekering opgehoogd, en ook mijn kinderen laten bijschrijven.

Voldoende verzekerd zijn voor de uitvaart is belangrijk

Mijn uitvaartverzekering had nooit erg veel prioriteit. Ik was verzekerd en daar was de kous mee af. Door mijn neef weet ik nu beter. Die uitvaartverzekering is belangrijker dan ik dacht. Zeker nu ik moeder ben. Het leven is kwetsbaarder geworden, er is zoveel te verliezen. Het verdriet als iemand in je gezin wegvalt, is onvoorstelbaar groot. Je wilt als nabestaande daar bovenop niet nog je hoofd breken over de kosten, of in je eentje alles moeten regelen. Ik wil ook niet dat mijn dochter dat later moet doen. Een uitvaartverzekering is verstandig, want als ik één ding hierover heb geleerd, is het dat: 'there’s no time like the present.

Een uitvaartverzekering afsluiten: ja of nee?

Sommige mensen kiezen ervoor om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Ze zetten liever zelf een bedrag opzij of laten het volledig over aan hun nabestaanden. Wat zijn de voor- en nadelen van deze aanpak? En, wat is in jouw geval de beste optie, voor jou én je nabestaanden? Doe de test via onze nodig-overbodig tool.