Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Ik heb een domeinnaam; wat gebeurt daarmee wanneer ik overlijd?

Steeds meer mensen hebben een eigen domeinnaam, ook wel internetadres genoemd. Misschien jij ook wel. Bijvoorbeeld voor een persoonlijke website, blog, webwinkel of een bedrijfssite. Vaak heb je goed nagedacht over je domeinnaam en staat de online omgeving vol met waardevolle gegevens, zoals foto’s, video’s, teksten en audiobestanden. Deze gegevens (de content) zijn net als je domeinnaam veel waard. Voor je bedrijf of voor jou persoonlijk.

Domeinnaamrecht

Sinds de komst van websites zijn juristen in discussie over wat een domeinnaam nu precies is. Dat zegt een woordvoerster van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB). De vraag is of de domeinnaam wel echt van jou is als jij je naam hebt geregistreerd bij een hostingpartij. Je kunt een domeinnaam juridisch gezien namelijk niet echt ‘bezitten’ omdat het geen fysiek object is, zoals een huis, tafel of schilderij. Daarom spreken we over het ‘domeinnaamrecht’. Je hebt het recht om de domeinnaam te gebruiken en tegenover een uitgevende instantie (de hostingpartij). Die instantie heeft de taak de domeinnaam bereikbaar te maken.

Wat gebeurt er met je domein als je overlijdt?

Dat is een vraag die nogal lastig te beantwoorden is. Helaas is het niet altijd zo dat je hier zelf een keuze in hebt. Dat is vaak afhankelijk van de algemene voorwaarden van je hostingpartij, de organisatie waar jij je domeinnaam hebt geregistreerd. En waar in veel gevallen ook alle content van je website, blog of webwinkel is opgeslagen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen algemene voorwaarden. Voor dit artikel spraken wij met drie bekenede hostingpartijen: Hostnet, Strato en MijnDomein.

Wat kan je nu al regelen?

Om te weten wat je kunt regelen voor je domeinnaam is het belangrijk dat je eerst kijkt of in de algemene voorwaarden iets staat over wat er met jouw domeinnaam gebeurt wanneer jij overlijdt. Vaak is in hierin een regel opgenomen waarin staat dat je domeinnaam bij overlijden direct wordt opgeheven. In dat geval wordt de overeenkomst met de hostingpartij beëindigd.

Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Extra contactpersoon opgeven

Je kunt proberen te voorkomen dat de hostingpartij jouw domeinnaam zonder pardon bevriest en opzegt door alvast een extra contactpersoon op te geven. De hostingpartij zal dan in de meeste gevallen eerst met hem of haar overleggen over overname of stopzetten van het internetadres. Je kunt er alleen nooit zeker van zijn dat jouw domeinnaam wordt voortgezet als dat jouw wens is. Je bent namelijk afhankelijk van de bereidheid van de hostingpartij om op zoek te gaan naar jouw nabestaanden.

Collega als contactpersoon voor bedrijfswebsite

Als het gaat om de domeinnaam van de website van je bedrijf kun je nu al een collega opgeven als extra contactpersoon. Deze collega moet dan wel een uittreksel van de Kamer van Koophandel kunnen laten zien aan de hostingpartij.

Vooraf je hostingpartij informeren over je wensen

Je zou kunnen proberen vooraf je wensen bij de dienstverlener kenbaar te maken. Rondvraag bij drie bekende hostingpartijen leert dat bij deze bedrijven nog niemand ooit vooraf heeft aangegeven wat hij of zij wil dat met de domeinnaam gebeurt bij overlijden. Hoewel zij verschillende algemene voorwaarden gebruiken, konden zij geen van allen antwoord geven op de vraag of het wel mogelijk is om aan te geven wat je wil. Geen garantie voor succes dus.

Leg je wensen vast in een testament

 Om er zeker van te zijn dat in ieder geval jouw nabestaanden op de hoogte zijn van jouw wensen, kun je deze laten vastleggen in een testament. Je nabestaanden kunnen de hostingpartij dan informeren over wat jij wil dat er met jouw domeinnaam gebeurt. Zij kunnen ervoor zorgen dat jouw domeinnaam blijft bestaan, indien de hostingpartij dat toestaat. Bij stopzetten kunnen zij de content laten downloaden en veiligstellen.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.