Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Wie beheert jouw socialmedia-accounts als je er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan voor nabestaanden een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In dit artikel helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld voor je accounts op social media.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een profiel op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn. Na het overlijden van een dierbare blijven al deze accounts voortbestaan. Soms is dit een mooie herinnering, maar het kan voor nabestaanden ook erg confronterend zijn om jaarlijks een notificatie te ontvangen vanwege een verjaardag of werkjubileum van een overleden dierbare.

Als de overledene vooraf niets heeft vastgelegd over wat hij of zij wil dat met deze accounts gebeurt, wacht de nabestaanden de taak om te beslissen wat met deze accounts gebeurt. Het is daarom verstandig om alvast na te denken over wat jij wilt dat er met jouw sociale profielen gebeurt wanneer jij er niet meer bent.

Digitale nalatenschap

Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent?

Verwijderen of een herdenkingspagina?

Voor de meeste social media accounts zijn er twee opties:

  • Het account blijft bestaan en wordt niet meer bijgehouden;
  • Het account wordt verwijderd.

Voor sommige accounts, zoals Facebook of Instagram, is het ook mogelijk om de status te veranderen in een zogenoemde herdenkingspagina of online condoleanceregister. In enkele gevallen is het ook mogelijk om eerst een back-up te maken van alle gegevens, zoals berichtjes en foto’s, voordat het account wordt verwijderd. Onder meer Facebook en Twitter bieden deze service.

Handleiding per account

Om je op weg te helpen, hebben wij een inventarisatie gemaakt van de meest voorkomende accounts. In verschillende artikelen vind je een handleiding per sociaal kanaal. Kies hieronder een account en klik op het linkje om naar het blog over het profiel te gaan.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.