Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Wie zorgt voor jouw digitale nalatenschap als jij er niet meer bent?

Weet jij wat je online achterlaat als je er niet meer bent? Het kan een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn om als nabestaande online gegevens van een overledene te verwijderen of wijzigen. Sociale netwerken en websites hanteren hiervoor zeer uiteenlopende werkwijzen. In het dossier digitale nalatenschap helpen we je op weg en laten we je zien wat jij zelf al kunt regelen. Bijvoorbeeld rondom je digitale bestanden.

Foto’s, video’s, brieven en administratie. We bewaren steeds meer bestanden digitaal. Deze slaan we op in gegevensdragers, zoals een computer, tablet, mobiele telefoon, usb-stick of een externe harde schijf. Ontzettend handig natuurlijk. Maar wat gebeurt er met die bestanden als jij er niet meer bent?

Wat is je digitale nalatenschap?

Alle bestanden die je digitaal bewaard en je online accounts behoren tot je digitale nalatenschap. Dat geldt ook voor de gegevens die je hebt opgeslagen ‘in de cloud’, zoals in Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud van Apple of Google Drive, en voor abonnementen op video- en muziekdiensten.  Als jij hierover niets hebt vastgelegd in een testament, is het wettelijk gezien aan je rechtmatige erfgenamen om jouw digitale nalatenschap te regelen zodra zij de erfenis aanvaarden. Zij nemen dan ook de rechten over jouw digitale bezittingen van je over, zoals auteursrecht of andere rechten op bijvoorbeeld teksten, foto’s en video’s.

Daarnaast krijgen zij het eigendomsrecht op jouw hardware, zoals je computer, laptop, telefoon of tablet. Contracten met digitale dienstverleners, voor bijvoorbeeld clouddiensten, nemen je nabestaanden ook van jou over. Tenminste, als in de algemene voorwaarden bij het contract daarover niets anders staat aangegeven.

Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Wat kun je nu al regelen voor je digitale bestanden?

Het is een lastige klus om te bepalen wat er na je overlijden met jouw digitale bestanden moet gebeuren. Er zijn een aantal zaken dat je nu al kunt regelen:

  • Bedenk wat je graag wil dat er met jouw mediabestanden wordt gedaan of wie erover mag beslissen. Geef bijvoorbeeld aan wat er met je social media accounts moet gebeuren. Moeten de accounts worden verwijderd of mogen ze blijven bestaan als herdenkingspagina?;
  • Verzin een goede manier om je nabestaanden te informeren over je wachtwoorden en toegangscodes tot je online accounts en mediabestanden. Je kunt dit in je testament laten opnemen, maar inloggegevens worden regelmatig gewijzigd. Het is niet aan te raden om voor iedere wijziging een afspraak te maken met de notaris. Je zou in je testament wel kunnen aangeven waar je nabestaanden de inloggegevens kunnen vinden. Er zijn verschillende manieren om je wachtwoorden veilig te bewaren, bijvoorbeeld met een online programmaatje of in een digitale kluis. Je kunt je toegangscodes ook op papier zetten en in een kluis bewaren, of op een plek die je doorgeeft aan iemand die je vertrouwt (leestip: 4 manieren om je wachtwoorden veilig door te geven);
  • Heb je een website, blog of webwinkel? Dan is het verstandig om regelmatig een kopie (back-up) te maken van alle content (bijvoorbeeld audiobestanden, video’s, afbeeldingen en teksten) die je hebt gepubliceerd, omdat een domeinnaam niet altijd kan blijven bestaan. Handmatig back-uppen is vaak een monsterklus. Daarom zijn hiervoor speciale programmaatjes te vinden op internet. Let wel goed op dat je een betrouwbaar programma gebruikt. Zo voorkom je dat je per ongeluk een virus op je computer installeert.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.