• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

DELA UitvaartPlan

Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Dubbele uitvaartverzekering. Wat kun je doen?

Of het nu gaat om jezelf of een dierbare: een dubbele uitvaartverzekering kan vragen oproepen. Waarvoor ben je nu precies verzekerd, en bij wie? Betaal je te veel premie? Kun je één van de uitvaartverzekeringen opzeggen? In dit artikel leggen we uit wanneer meerdere polissen een probleem zijn (en wanneer niet) en hoe je dat kunt oplossen.

Kun je twee uitvaartverzekeringen hebben?

Ja, dat kan. Er zijn best wat mensen die twee of meer uitvaartverzekeringen in geld (kapitaalverzekering) hebben. Sommige mensen hebben ook een dubbele uitvaartverzekering in diensten (naturapakket). Of het een goed idee is om twee of meer uitvaartverzekeringen te hebben, bespreken we bij vraag 3.

Waarom hebben mensen een dubbele uitvaartverzekering?

Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Mensen vergeten dat ze in het verleden al een uitvaartverzekering hebben afgesloten. Als zo’n oude verzekering premievrij is, dan wordt er geen premie meer van je rekening afgeschreven. De verzekering kan dan snel over het hoofd worden gezien.
 • Vroeger was er bij veel uitvaartverzekeraars minder mogelijk dan nu. Mensen sloten een uitvaartverzekering af voor een bepaald bedrag. Als ze dat bedrag later wilden verhogen, moesten ze een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten.
 • Oude verzekeringen zijn niet altijd waardevast. Dat betekent dat ze nu minder waard zijn dan twintig of dertig jaar geleden. Terwijl alles in de loop van de jaren duurder wordt door inflatie, dus ook uitvaarten. Om toch een bedrag op te bouwen voor een passend afscheid, sluiten mensen een tweede uitvaartverzekering af.
 • De lopende uitvaartverzekering voldoet niet aan de wensen. Mensen laten die verzekering dan aanpassen of sluiten een tweede uitvaartverzekering af.

Uitvaartverzekering bij DELA

Alle uitvaartverzekeringen bij DELA zijn waardevast. Al voor een klein bedrag per maand ben je voldoende verzekerd voor de uitvaart die jij voor ogen hebt.

Is het erg om twee uitvaartverzekeringen te hebben?

Niet altijd. Dat ligt eraan om wat voor soort uitvaartverzekering het gaat:

 • Geldverzekering: lopen er meerdere geldverzekeringen bij verschillende verzekeraars, dan krijg je in principe het geld van alle geldverzekeringen uitgekeerd. Stel: iemand heeft uitvaartwensen voor in totaal 9.000 euro en heeft daarvoor drie verschillende geldverzekeringen van elk 3.000 euro afgesloten. De nabestaanden worden ontzorgd, want de uitvaart kan volgens wens worden uitgevoerd. Toch is het niet ideaal. De verschillende verzekeraars hebben vaak andere regels en voorwaarden en ze keren misschien ook op andere momenten uit. Als er meerdere uitvaartverzekeringen en dus meerdere polissen zijn, hebben de nabestaanden er meer werk aan.
 • Dienstenverzekering: Een dubbele dienstenverzekering is niet handig. Als je een uitvaartverzekering in diensten afsluit, betaal je voor uitvaartdiensten, zoals een kist en de verzorging van de overledene. Als je twee van dat soort verzekeringen afsluit, krijg je dus twéé kisten, twéé keer verzorging van de overledene… Kortom: je betaalt dubbele premie voor iets wat je helemaal niet nodig hebt.

Wat kun je het beste doen als je erachter komt dat er meerdere uitvaartverzekeringen zijn?

Zijn er twee uitvaartverzekeringen in diensten? Dan is het verstandig om één van de twee af te kopen. De verzekeraar keert de poliswaarde uit en trekt daar de afkoopkosten vanaf. Op deze manier worden er geen dubbele premies meer betaald voor dubbele diensten. Zijn er meerdere uitvaartverzekeringen in geld? Dan is het slimmer om ze gewoon door te laten lopen.

Wat als je er pas na het overlijden achter komt dat je nabestaande twee uitvaartverzekeringen had?

Ook in dat geval geldt:

 • Koop één van de twee uitvaartverzekeringen in diensten af. Het maakt daarbij niet uit of je dierbare nog leeft of is overleden: afkopen kan altijd. (Let op: alleen de verzekeringsnemer kan dit regelen)
 • Laat de uitvaartverzekeringen in geld gewoon uitkeren.
Tip: weet je niet zeker of je meerdere uitvaartverzekeringen hebt afgesloten? Of wil je weten of een overleden dierbare een dubbele uitvaartverzekering heeft? Dat kun je checken bij de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars.

Uitvaartwensen bespreken

Heb jij je uitvaartwensen al besproken met je dierbaren? En weten ze wat voor een uitvaartverzekering je hebt? Voorkom verwarring en bespreek dit soort dingen met je dierbaren.

Wat als je in het verleden een uitvaartverzekering hebt afgesloten die niet waardevast is?

Alle uitvaartverzekeringen bij DELA zijn waardevast, want we weten dat uitvaarten ieder jaar duurder worden. Kostten je uitvaartwensen tien jaar geleden 5.000 euro? Dan kosten ze inmiddels meer. Wij houden daar rekening mee in onze premies, zodat je altijd voldoende verzekerd bent. Bij andere uitvaartverzekeraars is dat niet altijd zo, zeker vroeger niet. Heb je een oudere geldverzekering bij een andere uitvaartverzekeraar? Controleer dan of die verzekering waardevast is en nog past bij je wensen. Als dat niet zo is, kun je de verzekering ophogen (indien mogelijk) of een aanvullende waardevaste geldverzekering afsluiten.

Tip: twijfel je of je voldoende verzekerd bent voor je uitvaart? Met de uitvaartkostenwijzer van DELA zie je binnen 2 minuten wat jouw wensen kosten. Past dit bedrag (nog) bij de verzekering die je hebt?

Ben je eigenlijk dubbel verzekerd als je een uitvaartverzekering én een overlijdensrisicoverzekering hebt?

Nee, dit zijn twee hele andere verzekeringen. Met een uitvaartverzekering ontzorg je je dierbaren rondom de uitvaart, met een overlijdensrisicoverzekering ondersteun je je dierbaren in de periode daarna. Ze kunnen er bijvoorbeeld de huur of hypotheek en de kinderopvang van betalen.

Heb je bij DELA een dubbele uitvaartverzekering nodig?

Nee. De uitvaartverzekeringen van DELA zijn waardevast en zo ontwikkeld, dat je alles kunt regelen in één pakket:

 • DELA UitvaartPlan in geld: je sluit een geldverzekering af en kunt die altijd verhogen (tot € 25.000).
 • DELA UitvaartPlan in diensten: hierbij verzeker je een pakket aan uitvaartdiensten inclusief een aanvullende geldverzekering van minimaal € 675 (2023) en maximaal €25.000 voor extra wensen.
 • DELA Koopsomverzekering: je legt in één keer een bedrag in dat past bij je uitvaartwensen. Je bepaalt zelf hoe hoog dat bedrag is.

De uitvaartverzekering van DELA: het DELA UitvaartPlan

Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later. Met de verschillende opties van onze uitvaartverzekering zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die helemaal past bij jullie wensen.