• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Zorg voor je dierbaren

Met een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor je dierbaren. Je voorkomt dat jouw nabestaanden moeten bijbetalen voor je uitvaart. En je voorkomt dat ze na jouw overlijden in de geldproblemen komen.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Hoe kom je erachter of er een oude uitvaartpolis of levensverzekering is?

Bij het regelen van een uitvaart is een van de eerste vragen: is er een uitvaartverzekering? Voor nabestaanden is het soms een hele zoektocht. Als je geen uitvaartpolis kunt vinden, hoe weet je dan of je dierbare verzekerd was? En hoe zit dat eigenlijk met andere levensverzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering (ORV)? Had je overleden vader er misschien eentje afgesloten, waarvan jij niks wist? In dit artikel bespreken we veelgestelde vragen over oude uitvaartpolissen of levensverzekeringen. Daarnaast laten we je zien waar je oude verzekeringen kunt opvragen.

Wat is een levensverzekering precies?

Een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zijn de bekendste voorbeelden van levensverzekeringen:

  • Een uitvaartverzekering keert uit bij overlijden.
  • Een overlijdensrisicoverzekering keert uit als iemand overlijdt vóór de einddatum van de verzekering.

De vaak hoge kosten die na een overlijden ontstaan, worden (deels) door een levensverzekering gedekt. Juist daarom is het zo belangrijk om oude polissen te zoeken en verzilveren.

Hoe weet ik of mijn overleden dierbare een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering had?

Is er geen uitvaartpolis of polis van een overlijdensrisicoverzekering te vinden, maar vraag je je toch af of je dierbare was verzekerd? Ga dan naar de Zoekservice Levensverzekering van het Het Verbond van Verzekeraars en dien daar een aanvraag in. Zij zoeken uit of er oude levensverzekeringen zijn. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Je dierbare is overleden; je mag geen polissen opzoeken van levende personen (behalve van jezelf).
  • Je bent het kind, de echtgenoot, de samenwonende partner of de erfgenaam van de overledene. Of je bent aangewezen om de nalatenschap af te handelen.

Ik heb een oude uitvaartpolis gevonden van een dierbare. Kan ik de uitvaartverzekering alsnog gebruiken?

Een zogenaamde 'vergeten polis' of 'vergeten uitvaartverzekering' mag wettelijk gezien tot vijf jaar na overlijden worden uitgekeerd. Hoe verzekeraars hiermee omgaan, verschilt. Kunnen wij bij DELA de nabestaanden niet vinden, dan storten we het bijbehorende bedrag in een speciaal fonds. Is dit bedrag niet opgeëist na vijf jaar, dan wordt dit bedrag via een premiekorting verdeeld over de leden van onze coöperatie. Melden zich toch nog nabestaanden na vijf jaar? Dan zullen wij ons best doen om ze zo goed mogelijk te helpen.

Ik wist niet dat er een overlijdensrisicoverzekering was. Krijg ik dan nu geen uitkering?

Iemand die jou heeft aangewezen als begunstigde van zijn of haar ORV, hoeft dat niet aan je te laten weten. Bijvoorbeeld:

  • Je vader is opnieuw getrouwd en heeft jou begunstigd in zijn ORV, om jou ook na zijn overlijden te ondersteunen.
  • Je ex-partner heeft jou begunstigd in een ORV om ook na overlijden de alimentatie te kunnen betalen voor jullie kinderen.
  • Je moeder heeft een ORV afgesloten zonder begunstiging. Volgens de standaardbegunstiging gaat de uitkering dan naar je vader. Is je vader al overleden, dan krijg jij (en je eventuele broers en zussen) het bedrag dat wordt uitgekeerd als je moeder overlijdt.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de uitkering: als jij de begunstigde bent, dan neemt de verzekeraar automatisch contact met je op. Ook als je van niets wist, krijg je dus toch de uitkering waar je recht op hebt.

Wat als de verzekeraar van mijn uitvaartverzekering niet meer bestaat?

Veel oude uitvaartverzekeraars bestaan niet meer of zijn overgenomen door een andere verzekeraar. Bij een faillissement of overname worden de leden of klanten automatisch overgedragen aan de nieuwe verzekeraar. De oude uitvaartpolis en de maandelijkse betalingen lopen dus gewoon door, maar wel onder de naam van de nieuwe verzekeraar.

Let op: Soms worden verzekeringspolissen na een overname premievrij gemaakt. De oude uitvaartpolis blijft dan wel bestaan, maar je betaalt geen premies meer. Met name deze polissen verdwijnen in een mapje en worden snel vergeten.

Hoe kan ik zelf mijn oude uitvaartpolis of begrafenispolis terugvinden?

Doorzoek je administratie - op papier of digitaal - en ga op zoek naar post van je uitvaartverzekeraar. De polis zou daar tussen moeten zitten. Weet je niet meer bij wie je de oude uitvaartverzekering hebt afgesloten? Check dan je bankafschriften: de naam staat op je afschriften. De meeste Nederlanders zijn overigens verzekerd bij DELA, Ardanta, Monuta en Lifetri. De kans is dus het grootst dat ook jij daar bij zit.

Ik weet niet meer zeker of ik ooit een uitvaartverzekering heb afgesloten. Wat nu?

Een uitvaartverzekering loop vaak tientallen jaren. Het is dus niet gek dat je niet meer precies weet welke verzekeringen je twintig of dertig jaar geleden hebt afgesloten. Vind je niks in je administratie of op je bankafschriften, dan kun je ook voor jezelf een aanvraag indienen bij Het Verbond van Verzekeraars.

Wat doet DELA om vergeten polissen te voorkomen?

We helpen nabestaanden om vergeten polissen alsnog te kunnen verzilveren:

  • Als er opeens geen premie meer wordt betaald of als post niet meer aankomt bij de verzekeringnemer, dan gaan we erachteraan.
  • We informeren maandelijks bij Het Verbond van Verzekeraars of er wordt gezocht naar polissen van overleden DELA-leden. Als dat zo is, nemen we contact op met de nabestaanden.
  • We kijken jaarlijks naar de leeftijd van de oudste Nederlander. Staat er iemand in onze administratie die ouder is, dan wijzen we de familie op de polis.

Kortom: Praat met je dierbaren over jullie verzekeringen

De makkelijkste manier om te voorkomen dat polissen worden vergeten? Praat met je dierbaren over het afscheid en over de verzekeringen die jullie hebben afgesloten:

  • Het voorkomt lastig zoekwerk in een emotionele tijd.
  • Het geeft je dierbaren rust als ze weten dat je dingen goed voor ze hebt geregeld.
  • Als je een aanvraag indient bij Het Verbond van Verzekeraars, kan het twee tot drie maanden duren voordat je informatie krijgt over een oude uitvaartpolis (of andere oude levensverzekeringen). In die tijd heb je zelf al de uitvaartkosten moeten betalen.
  • Als jullie nu al weten hoeveel de uitvaart mag kosten, kunnen jullie later beter een passend afscheid regelen.

Zorg voor je dierbaren

Met het DELA LeefdoorPlan (overlijdensrisicoverzekering) zorg je al vanaf een paar euro per maand voor jouw dierbaren. Met het bedrag dat er na je overlijden wordt uitgekeerd, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen en kunnen je kinderen studeren. Met het DELA UitvaartPlan zijn jij en je naasten zeker van een uitvaart die past bij jullie wensen. Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later.