• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Levensverzekering

Met een levensverzekering zorg je ook na jouw overlijden voor je nabestaanden. Lees meer over de verzekeringen van DELA of bereken direct je premie.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Wanneer heb je een levensverzekering nodig?

In dit artikel vertellen we wat een levensverzekering is, waarom je een levensverzekering kunt afsluiten, wat voor soorten levensverzekeringen er zijn en wat de verschillen zijn. Een levensverzekering helpt je goed te zorgen voor je naasten, bij leven en na de dood. Welke verzekeringen passen bij jouw situatie en waarop moet je letten bij het afsluiten?

Na een overlijden komt er veel af op de nabestaanden. Er moet van alles worden geregeld, en dat terwijl de emoties vaak hoog oplopen. Zorgen over geld maken de situatie dan nog zwaarder. Met een levensverzekering kun je financiële problemen voorkomen. Zo ondersteun je jouw nabestaanden in toch al zo’n moeilijke periode.

Waarom zou je een levensverzekering afsluiten?

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor verzekeringen waarmee je ook na je overlijden nog kunt zorgen voor je nabestaanden. De vaak hoge kosten die na een overlijden ontstaan, worden door een levensverzekering (deels) gedekt. De bekendste levensverzekeringen zijn:

 • Uitvaartverzekering: deze verzekering wordt direct na een overlijden uitgekeerd zodat de begrafenis of crematie betaald kan worden.
 • Overlijdensrisicoverzekering (ORV): het geld uit deze verzekering helpt de nabestaanden in de periode na een overlijden. Met het geldbedrag dat vrijkomt, kunnen zij de huur of hypotheek betalen, of de kinderopvang blijven betalen.

Wanneer kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, toch heeft volgens het Nibud 65% van de Nederlanders er een. Hoe jonger je bent als je de verzekering afsluit, hoe minder premie je over het algemeen betaalt. Wanneer is een uitvaartverzekering een goed idee?

 • Als je wilt dat er meteen voldoende geld beschikbaar is voor je afscheid. Met een uitvaartverzekering ben je bij veel verzekeraars namelijk vanaf dag één verzekerd voor je uitvaart. Mocht er onverwachts iets gebeuren, dan weet je met een uitvaartverzekering dus dat de uitvaartkosten zijn gedekt. Bij andere manieren, zoals zelf sparen of beleggen, is dat nog maar de vraag. Denk wel even goed na over welk bedrag je voor de uitvaart wilt verzekeren.
 • Als je liever niet zelf wilt sparen voor je uitvaart. Een standaard crematie kost nu € 8.000, over dertig jaar zo’n € 15.700 en over vijftig jaar zijn de uitvaartkosten bijna verdrievoudigd. Wil je sparen voor je uitvaart, dan is het dus belangrijk om rekening te houden met stijgende uitvaartkosten. Als je zelf spaart, ben je ook afhankelijker van bijvoorbeeld de economie (rente, inflatie) en je eigen discipline om regelmatig geld opzij te zetten voor je uitvaart.
 • Als je graag grip hebt op je vaste lasten: bij een uitvaartverzekering weet je wat je maandelijks betaalt.
 • Als je het belangrijk vindt dat je dierbaren niet zelf op zoek hoeven naar hulp bij het regelen van de uitvaart. De meeste verzekeraars keren niet alleen een bedrag uit, maar ondersteunen je nabestaanden ook stap voor stap bij het regelen van een mooie uitvaart.

Meer hierover lees je in het artikel: Uitvaart: Sparen voor je uitvaart of verzekeren?

Uitvaartverzekering

Het DELA UitvaartPlan verzorgt voor een laag bedrag per maand een uitvaart die past bij jou en je naasten. Bereken vrijblijvend je premie.

Waarop moet je letten als je een uitvaartverzekering afsluit?

Belangrijke vragen die je jezelf (en je naasten) kunt stellen voordat je een uitvaartverzekering afsluit:

 • Kan ik (of mijn naasten) de kosten van een uitvaart betalen mocht er (onverwacht) iemand overlijden?
 • Hoe zien mijn uitvaartwensen eruit?
 • Hoeveel kosten mijn uitvaartwensen?
 • Hoeveel geld kan ik maandelijks missen voor het betalen van de premie?
 • Wil ik dat mijn nabestaanden het geld alleen kunnen besteden voor de uitvaart, of ook voor andere dingen?

Met de speciale keuzehulp van de Consumentenbond kun je de verschillende levensverzekeringen vergelijken en vinden wat bij jou past.

Wanneer kun je het beste een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Sluit je samen met je partner een hypotheek af, dan kan een overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn. Maar ook als het niet verplicht is, kan het een goed idee zijn:

 • Je hebt een partner/gezin. Jullie hebben samen een huur- of een koophuis.
 • Je betaalt een belangrijk deel van de vaste lasten. Zonder jouw bijdrage kan de huur of hypotheek niet meer worden betaald of moeten je partner of kinderen hun manier van leven aanpassen en bijvoorbeeld stoppen met bepaalde hobby’s.
 • Het nabestaandenpensioen (partnerpensioen) is niet hoog genoeg om goed van te kunnen leven.
 • Je weet dat de toekomst niet voorspelbaar is. Je partner heeft nu een goed inkomen en kan ook zonder jou het gezin onderhouden, maar hoe is dat over vijf of tien jaar?
Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering van DELA, het DELA LeefdoorPlan, beschermt jouw dierbaren tegen financiële zorgen na jouw overlijden. Hoeveel er wordt uitgekeerd, bepaal je zelf.

Waarop moet je letten als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit?

Houd rekening met de volgende punten:

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering zijn allebei levensverzekeringen die eraan bijdragen dat jouw nabestaanden na je overlijden geen geldzorgen hebben. Ze doen dat op verschillende manieren:

 • Een uitvaartverzekering betaalt de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat het gezin na een overlijden de rekeningen kan blijven betalen.
 • Een uitvaartverzekering wordt afgesloten voor onbepaalde tijd, tot het overlijden van de verzekerde. Een overlijdensrisicoverzekering is tijdelijk en geldt alleen voor de afgesproken periode.
 • Een uitvaartverzekering keert altijd uit. Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde overlijdt binnen de looptijd.

Moeten levensverzekeringen worden opgegeven bij de belasting?

Dat ligt aan de hoogte ervan. Is de waarde van de uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering (in 2024) lager dan 8.665 euro? Dan hoef je het niet op te geven. Is de waarde hoger? Dan geef je het aan in box 3. Als je de verzekering(en) hebt afgesloten bij DELA, krijg je van ons een brief zodra je de belastingvrije grens overschrijdt.

Levensverzekeringen afsluiten bij DELA

Met een levensverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor je nabestaanden. Voor een laag bedrag per maand ondersteun je ze in een moeilijke tijd. Zodat ze ondanks hun verdriet de draad van het leven kunnen oppakken. Lees meer over de uitvaartverzekering van DELA of de overlijdensrisicoverzekering van DELA.