Kies je voor een uitvaartverzekering in natura of in kapitaal?

Welke uitvaartverzekering past het beste bij jouw uitvaartwensen? En bij de wensen van je dierbaren? Je wilt niet dat je nabestaanden achterblijven met hoge uitvaartkosten. Binnen het DELA UitvaartPlan kun je kiezen welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Er zijn 3 opties: een natura-uitvaartverzekering (dienstenverzekering), een kapitaaluitvaartverzekering (geldverzekering) of een koopsomverzekering. We zetten ze voor je op een rij.

 

Een uitvaartverzekering in natura of in kapitaal. Wat is het verschil?

De verschillen tussen een natura-, kapitaal- of een koopsomuitvaartverzekering zijn:

 • Met een natura-uitvaartverzekering verzeker je producten en diensten. Denk hierbij aan de begrafenis of crematie en het regelen van de uitvaart.
 • Met een kapitaaluitvaartverzekering verzeker je een geldbedrag. Dit geldbedrag ontvangen je nabestaanden om zelf de uitvaart te regelen.
 • Bij een koopsomverzekering betaal je eenmalig een bedrag, de koopsomstorting. Hiermee ben je verzekerd van een geldbedrag waarmee je nabestaanden jouw uitvaart kunnen regelen. 

In deze video leggen we je uit wat het verschil is tussen het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) en het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaal).

 

DELA UitvaartPlan in diensten

 • Dit is onze natura-uitvaartverzekering.
 • Een compleet door ons verzorgde uitvaart voor een klein bedrag per maand.
 • Compleet pakket uitvaartdiensten ter waarde van ongeveer € 7.200.
 • Aanvullende geldverzekering tot € 25.000.

DELA UitvaartPlan in geld

 • Dit is onze kapitaaluitvaartverzekering.
 • Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren.
 • Geldverzekering tot € 25.000.
 • Je nabestaanden kiezen wie de uitvaart verzorgt. Dat kan natuurlijk ook een uitvaartverzorger van DELA zijn.
 • Geschikt voor een uitvaart in het buitenland.

DELA UitvaartPlan tegen koopsom

 • Dit is onze koopsomverzekering.
 • Eenmalige koopsomstorting.
 • Je bepaalt zelf het bedrag dat je in één keer in je verzekering wilt storten.
 • Afsluiten tot en met 84 jaar.
 • Je nabestaanden kiezen wie de uitvaart verzorgt. Dat kan natuurlijk ook een uitvaartverzorger van DELA zijn.

DELA UitvaartPlan in diensten (natura)

Met het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) regelen en verzorgen wij je uitvaart. Wij staan klaar voor je nabestaanden en helpen ze bij elke stap voor, tijdens en na de uitvaart. Deze uitvaartverzekering is een combinatieverzekering: het bestaat uit een natura-uitvaartverzekering en een aanvullende kapitaalverzekering (geld) voor extra uitvaartwensen.

De naturaverzekering noemen we ook wel het dienstenpakket. Met dit pakket zijn de belangrijkste onderdelen van je uitvaart goed geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer, de opbaring en verzorging. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Hierin is veel mogelijk bij ons.

In 2024 is het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) gemiddeld € 7.200 waard. Dit baseren we op de gemiddelde prijzen van uitvaartdiensten. De daadwerkelijke prijzen kunnen per regio verschillen. Bekijk wat verzekerd is in het dienstenpakket.

Aanvullend geldbedrag

Omdat geen enkele uitvaart hetzelfde is, is bij het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) ook een kapitaalverzekering (in geld) inbegrepen. Dit bedrag kun je vrij besteden voor extra uitvaartwensen, zoals bloemen of een koffietafel. Die zitten niet in het dienstenpakket. De minimale hoogte van dit bedrag is € 720. Samen met het dienstenpakket is dit voldoende voor de belangrijkste onderdelen van een uitvaart. Je mag ook kiezen voor een hoger aanvullend geldbedrag.

Ook binnen het dienstenpakket is er volop keuze en ruimte om de uitvaart door ons te laten regelen en verzorgen volgens jouw wensen. Misschien wil je de uitvaart op een unieke locatie of zelf de uitvaartkist ontwerpen. Het kan allemaal. Je hebt dan misschien niet genoeg aan het minimale aanvullende geldbedrag. Dan kan het een goed idee zijn om een hoger aanvullend geldbedrag te verzekeren.

Met onze Uitvaartkostenwijzer krijg je een goed beeld bij de hoogte van het bedrag dat je moet verzekeren om jouw uitvaartwensen te kunnen betalen.

Wanneer is het DELA UitvaartPlan in diensten (natura uitvaartverzekering) minder geschikt voor jou?

Als je kiest voor een andere uitvaartverzorger dan DELA, dan krijg je een beperkte vergoeding voor de verzekerde uitvaartdiensten. Weet je nu al dat je een andere uitvaartverzorger wilt dan DELA? Dan past het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaalverzekering) beter bij jouw situatie. Ook als je in het buitenland begraven wilt worden, is onze kapitaalverzekering een betere optie. Twijfel je of je sowieso een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

Met een dienstenpakket kiezen voor een andere uitvaartondernemer

Kiezen je nabestaanden voor een ander uitvaartbedrijf dan DELA? Dan ontvangen ze in plaats van onze verzekerde diensten een beperkte vergoeding. Voor 2024 is de hoogte van de vergoeding minimaal € 3.673. Dit bedrag is opgebouwd uit € 2.953 voor de dienstenverzekering en minimaal € 720 voor de aanvullende geldverzekering. Is een hoger bedrag dan € 720 op de geldverzekering verzekerd? Dan ontvangen zij dat bedrag plus de vergoeding voor de dienstenverzekering van € 2.953. Lees meer over de beperkte vergoeding.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan in diensten

 • Je hebt het nu goed geregeld voor je nabestaanden. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over onverwacht hoge uitvaartkosten.
 • Een compleet door ons verzorgde uitvaart voor een klein bedrag per maand.
 • Onze uitvaartverzorgers komen bij jou uit de buurt en helpen je nabestaanden een mooie uitvaart te regelen.
 • Na de uitvaart helpen onze coöperatieconsulenten je nabestaanden met het regelen van praktische, financiële en juridische dingen.
 • Onze uitvaartverzekering is waardevast. De verzekering groeit mee met de prijsstijgingen. De stijging van de premie houden we beperkt door onze unieke winstdelingsregeling. Dat is de kracht van onze coöperatie: samen houden we de premies laag en is iedereen goed verzekerd.

 

 

DELA UitvaartPlan in geld (kapitaaluitvaartverzekering)

Met het DELA UitvaartPlan in geld verzeker je alleen een geldbedrag. Hiervoor betaal je maandelijks een premie. Je nabestaanden ontvangen dit geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. Zij kiezen zelf of wij of een andere uitvaartverzorger de uitvaart verzorgt. Deze verzekering is ook een goede keuze als je een uitvaart in het buitenland wilt. 

Je kunt zelf de hoogte van het verzekerd bedrag bepalen. Het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaal) is ook geschikt als aanvulling op de uitvaartverzekering die je nu al hebt. Als je bijvoorbeeld weet dat je onvoldoende verzekerd hebt.

Onze Uitvaartkostenwijzer kan je helpen om te bepalen hoeveel je moet verzekeren voor jouw uitvaartwensen. Begraven is bijvoorbeeld duurder dan cremeren. De Uitvaartkostenwijzer geeft ook de kosten van de basisdiensten aan. Die zijn minimaal nodig voor een uitvaart en moeten ook betaald worden uit het verzekerde geldbedrag. Dat is goed om rekening mee te houden. 

Wanneer is het DELA UitvaartPlan in geld niet geschikt voor jou?

Weet je nu al zeker dat je je uitvaart wél door ons wilt laten verzorgen? Dan is het voordeliger om het DELA UitvaartPlan in diensten af te sluiten. Twijfel je of je sowieso een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan in geld

 • Je nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over onverwacht hoge uitvaartkosten.
 • De geldverzekering is net als de dienstenverzekering waardevast. De waarde van het verzekerd bedrag stijgt mee met de prijsstijgingen. Toch blijft de premiestijging beperkt door onze winstdelingsregeling.
 • Je nabestaanden kiezen zelf wie de uitvaart verzorgt. Dat kan natuurlijk ook een uitvaartverzorger van DELA zijn.
 • Goede keuze als je in het buitenland begraven of gecremeerd wilt worden.

Bereken de premie van een diensten- of geldverzekering

Vergelijk eenvoudig de verschillen tussen het DELA UitvaartPlan in diensten en het DELA UitvaartPlan in geld

 

DELA UitvaartPlan tegen koopsom

Bij een koopsomverzekering betaal je geen maandelijkse premie. Je betaalt in één keer een bepaald bedrag: de koopsomstorting. De hoogte van dat bedrag kies je zelf. Het bedrag dat je betaalt, is lager dan het bedrag dat je verzekert. Het DELA UitvaartPlan tegen koopsom is niet waardevast. Maar dankzij onze winstdelingsregeling kan het verzekerde bedrag ieder jaar stijgen. Zonder dat je er extra voor betaalt. Het DELA UitvaartPlan tegen koopsom kun je afsluiten tot en met 84 jaar. Voor je de verzekering afsluit, willen we graag weten of je gezond bent. We stellen je daarom altijd een aantal korte gezondheidsvragen.

Wanneer is het DELA UitvaartPlan tegen koopsom niet geschikt voor jou?

Een UitvaartPlan tegen koopsom is niet geschikt als je nu geen groot geldbedrag ineens kunt missen. Dan kun je beter kiezen voor een uitvaartverzekering waarvoor je bijvoorbeeld iedere maand premie betaalt. Twijfel je of je sowieso een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

Lees meer over het DELA UitvaartPlan tegen koopsom.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan tegen koopsom

 • Voor iedereen van 18 tot en met 84 jaar.
 • Het bedrag dat je betaalt, is lager dan het bedrag dat je verzekert.
 • Dankzij onze winstdelingsregeling kan het verzekerd bedrag ieder jaar stijgen. Zonder dat je er extra voor betaalt.
 • Jij en je nabestaanden kiezen zelf wie jouw uitvaart regelt en verzorgt. Dit kunnen wij zijn, maar dat hoeft niet.
 • Je betaalt eenmalig een bedrag in plaats van bijvoorbeeld iedere maand.

Een uitvaartverzekering? Heb ik die wel nodig?

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen. Ben je benieuwd of je wel of geen uitvaartzekering nodig hebt? Doe dan de "Heb ik een uitvaartverzekering nodig?"-test.

Hoeveel moet ik verzekeren?

Bereken in 2 minuten wat de kosten van een crematie of begrafenis zijn. Zo krijg je een beeld van wat een uitvaart ongeveer kost en welk bedrag je kunt verzekeren.