Kies je voor een uitvaartverzekering in natura of in kapitaal?

Welke uitvaartverzekering past het beste bij jouw wensen? En bij de wensen van je naasten? Je wilt niet dat je nabestaanden achterblijven met hoge kosten. Binnen het DELA UitvaartPlan kun je kiezen welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Er zijn 3 opties: een natura uitvaartverzekering (dienstenverzekering), een kapitaal uitvaartverzekering (geldverzekering) of een koopsomverzekering. We zetten ze voor je op een rij.

 

Een uitvaartverzekering in natura of in kapitaal. Wat is het verschil?

De verschillen tussen een natura, kapitaal of een koopsom uitvaartverzekering zijn:

 • Met een natura uitvaartverzekering verzeker je geen geldbedrag, maar producten en diensten. Denk hierbij aan de begrafenis of crematie en het regelen van de uitvaart.
 • Met een kapitaal uitvaartverzekering kies je ervoor om een geldbedrag te verzekeren. Dit geldbedrag ontvangen je nabestaanden om zelf de uitvaart te regelen.
 • Bij een koopsomverzekering stort je eenmalig een bedrag, de koopsomstorting. Hiermee ben je verzekerd van een geldbedrag dat bij overlijden beschikbaar komt voor je uitvaart.

In deze video leggen we je uit wat het verschil is tussen het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) en het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaal).

 

DELA UitvaartPlan in diensten

 • Dit is onze natura uitvaartverzekering
 • Extra scherpe premie
 • Uitvaartverzorger van DELA
 • Compleet pakket uitvaartdiensten ter waarde van ongeveer € 7.200 
 • Aanvullende geldverzekering tot € 25.000

DELA UitvaartPlan in geld

 • Dit is onze kapitaal uitvaartverzekering
 • Scherpe premie
 • Geldverzekering tot € 25.000
 • Een uitvaartverzorger naar wens. Dit kan dan ook DELA zijn.
 • Geschikt voor een uitvaart in het buitenland

DELA UitvaartPlan tegen Koopsom

 • Dit is onze koopsomverzekering
 • Eenmalige koopsomstorting
 • Zelf gekozen geldbedrag
 • Afsluiten tot 85 jaar
 • Uitvaartverzorger naar wens

DELA UitvaartPlan in diensten (natura)

Met het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) regelen en verzorgen wij je uitvaart. Deze uitvaartverzekering is een combinatieverzekering: het bestaat uit een natura uitvaartverzekering en een aanvullende kapitaalverzekering (geld) voor extra wensen.

De naturaverzekering noemen we ook wel het dienstenpakket. Met dit pakket zijn de basiszaken van je uitvaart goed geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer en de opbaring en verzorging. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. 

In 2024 is het DELA UitvaartPlan in diensten (natura) gemiddeld € 7.200 waard. Dit baseren we op de gemiddelde prijzen van uitvaartdiensten. De daadwerkelijke prijzen kunnen per regio verschillen. Bekijk wat verzekerd is in het dienstenpakket.

Aanvullend geldbedrag

Omdat geen enkele uitvaart hetzelfde is, is bij het UitvaartPlan in diensten (natura) ook een kapitaalverzekering (in geld) inbegrepen. Dit bedrag kun je vrij besteden voor extra wensen. Bijvoorbeeld bloemen of een drankje en een hapje.

Die zitten niet in het dienstenpakket. De minimale hoogte van dit bedrag is € 720. Samen met het dienstenpakket is dit voldoende voor een basis uitvaart. Je mag ook kiezen voor een hoger bedrag/een hogere geldverzekering.

Wil je weten wat een uitvaart volgens jouw wensen kost? Bereken in 2 minuten wat de kosten van een crematie of begrafenis zijn.

Ook binnen het dienstenpakket is er volop keuze en ruimte om te uitvaart te regelen volgens jouw wensen. Misschien wil je de uitvaart op een unieke locatie of zelf de uitvaartkist ontwerpen. Het kan allemaal. Je hebt dan misschien niet genoeg aan het minimale aanvullende geldbedrag. Dan kan het een goed idee zijn om een hoger aanvullend geldbedrag te verzekeren.

Met onze Uitvaartkostenwijzer krijg je een goed beeld bij de hoogte van het bedrag dat je moet verzekeren om jouw uitvaartwensen te kunnen betalen.

Wanneer is het DELA UitvaartPlan in diensten (natura uitvaartverzekering) niet geschikt voor jou?

Als je kiest voor een andere uitvaartverzorger, dan krijg je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je nu al dat je een andere uitvaartverzorger wilt dan DELA? Dan past het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaalverzekering) beter bij jouw situatie. Ook als je de wens hebt om in het buitenland begraven te worden, is onze kapitaalverzekering een betere optie. Twijfel je sowieso of je een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

Met een dienstenpakket kiezen voor een andere uitvaartondernemer

Kiezen nabestaanden voor een andere uitvaartondernemer dan coöperatie DELA? Dan ontvangen ze in plaats van onze diensten een beperkte vergoeding. Voor 2024 is de hoogte van de vergoeding minimaal € 3.673. Dit bedrag is opgebouwd uit € 2.953 voor de Dienstenverzekering en minimaal € 720 voor de aanvullende Geldverzekering. Is een hoger bedrag dan € 720 op de Geldverzekering verzekerd? Dan ontvangen zij dat bedrag plus de vergoeding voor de Dienstenverzekering van € 2.953. Lees meer over de beperkte vergoeding.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan in diensten

 • Je hebt het nu goed geregeld voor je nabestaanden. Zij hoeven geen zorgen te hebben over onverwachte uitvaartkosten.
 • Onze ervaren uitvaartverzorgers, bij jou uit de buurt, staan voor je nabestaanden klaar met raad en daad in de verdrietige periode rondom het overlijden.
 • Het voordeel van het dienstenpakket is dat wij dit voor een relatief lage premie kunnen aanbieden dankzij het inkoopvoordeel van DELA. Hierdoor bespaar je veel geld op deze basiszaken.
 • Onze uitvaartverzekering is waardevast. De verzekering groeit mee met de prijsstijgingen. De stijging van de premie houden we beperkt door onze unieke winstdelingsregeling. Dat is de kracht van de coöperatie: samen houden we de premies laag en is iedereen goed verzekerd.

DELA UitvaartPlan in geld (kapitaal uitvaartverzekering)

Met het DELA UitvaartPlan in geld verzeker je alleen een geldbedrag. Hiervoor betaal je maandelijks een premie. Je nabestaanden ontvangen dit geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. Je hoeft daarbij dus niet voor DELA te kiezen voor het verzorgen van je uitvaart. Uiteraard mag dat wel.

Deze verzekering is ook een goede keuze als je een uitvaart in het buitenland wilt. 

Je kunt zelf de hoogte van het verzekerd bedrag bepalen. Het DELA UitvaartPlan in geld (kapitaal) is ook geschikt als aanvulling op je huidige uitvaartverzekering. Als je bijvoorbeeld weet dat je te weinig verzekerd hebt.

Onze Uitvaartkostenwijzer kan je helpen om te bepalen hoeveel je moet verzekeren voor jouw wensen. Begraven is bijvoorbeeld duurder dan cremeren. De Uitvaartkostenwijzer geeft ook de kosten van de basisdiensten aan. Die zijn minimaal nodig voor een uitvaart en moeten ook betaald worden uit het verzekerde geldbedrag. Dat is goed om rekening mee te houden. 

Wanneer is het DELA UitvaartPlan in geld niet geschikt voor jou?

Weet je nu al zeker dat je je uitvaart wél wilt laten verzorgen door DELA? Dan is het voordeliger om het DELA UitvaartPlan in diensten af te sluiten. Twijfel je sowieso of je een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan in geld

 • Je nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken over onverwachte hoge uitvaartkosten.
 • De geldverzekering is net als de dienstenverzekering waardevast. De waarde van het verzekerd kapitaal stijgt mee met de prijsstijgingen. Toch blijft de premiestijging beperkt door onze winstdelingsregeling.
 • De geldverzekering is erg flexibel. Je nabestaanden hebben vrije keuze voor een uitvaartverzorger en de gekozen uitvaartdiensten.
 • Goede keuze als je in het buitenland begraven wilt worden.

Bereken de premie van een diensten- of geldverzekering

Vergelijk eenvoudig de verschillen tussen het DELA UitvaartPlan in diensten en het DELA UitvaartPlan in geld

 

DELA UitvaartPlan tegen Koopsom

Bij een Koopsomverzekering betaal je geen maandelijkse premie. Je betaalt in één keer een bepaald bedrag, de koopsomstorting. De hoogte van dat bedrag kies je zelf.  Het bedrag dat je betaalt, is lager dan het bedrag dat je verzekert. Het DELA UitvaartPlan tegen Koopsom is niet waardevast. Maar dankzij onze winstdelingsregeling kan het verzekerde bedrag ieder jaar stijgen. Zonder dat je er meer voor betaalt. Het DELA UitvaartPlan tegen Koopsom kun je afsluiten tot je 85e levensjaar. Voor je de verzekering afsluit, willen we graag weten of je gezond bent. We stellen je daarom altijd een aantal korte gezondheidsvragen.

Wanneer is het DELA UitvaartPlan tegen Koopsom niet geschikt voor jou?

Een UitvaartPlan tegen Koopsom is niet geschikt als je nu geen groot geldbedrag ineens kunt missen. Dan kun je beter kiezen voor een premiebetalende verzekering. Twijfel je sowieso of je een uitvaartverzekering nodig hebt? Omdat je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt? We hebben de mogelijkheden om je uitvaart te betalen op een rijtje gezet.

Lees meer over het DELA UitvaartPlan tegen koopsom.

De voordelen van het DELA UitvaartPlan tegen Koopsom

 • Voor iedereen tot 85 jaar.
 • Jij en je nabestaanden hebben de vrijheid in de keuze voor een uitvaartverzorger. Dit kan DELA zijn, maar dat hoeft niet.
 • Je betaalt eenmalig een bedrag.

Een uitvaartverzekering? Heb ik die wel nodig?

Een uitvaartverzekering is er voor iedereen. Ben je benieuwd of je wel of geen uitvaartzekering nodig hebt? Doe dan de "Heb ik een uitvaartverzekering nodig?"-test.

Hoeveel moet ik verzekeren?

Bereken in 2 minuten wat de kosten van een crematie of begrafenis zijn. Zo krijg je een beeld van wat een uitvaart ongeveer kost en welk bedrag je kunt verzekeren.