• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Waarom krijg ik een beperkte vergoeding als DELA niet de uitvaart regelt?

Met een DELA UitvaartPlan in diensten heb je alvast geregeld dat DELA een uitvaart verzorgt volgens jouw wensen. Natuurlijk zijn nabestaanden niet verplicht om de uitvaart door DELA te laten regelen. Kiezen zij voor een andere uitvaartverzorger? Dan keren we een beperkte vergoeding uit voor de natura-diensten.

Als een lid van DELA is overleden, kunnen de nabestaanden een andere uitvaartondernemer kiezen. Maar dan missen ze de voordelen die horen bij  de verzekering en het lidmaatschap van DELA. Op deze pagina leggen we dit verder uit. 

Bij een ander meer betalen voor dezelfde service

Nabestaanden moeten bij een andere uitvaartondernemer bijna altijd meer betalen voor dezelfde service. Dat komt doordat andere ondernemers niet dezelfde inkoopvoordelen als DELA hebben. Wij zijn een coöperatie met ruim 3 miljoen leden en regelen  zo’n 30.000 uitvaarten per jaar. Daarom kunnen wij gunstige inkoopvoorwaarden bedingen. Alle leden met een DELA UitvaartPlan in diensten profiteren hiervan. Je betaalt met een DELA UitvaartPlan daarom vrijwel altijd minder premie dan de uitvaart waard is. Heb je jarenlang premie betaald, maar kiezen je nabestaanden toch voor een andere ondernemer? Dan krijgen zij een beperkte vergoeding, doordat het voordeel van de gunstige inkoopvoorwaarden wegvalt. Deze vergoeding is vaak niet hoog genoeg om alle kosten bij de andere uitvaartondernemer te betalen.  

Hoe wordt de vergoeding berekend als DELA niet de uitvaart regelt?

Als nabestaanden voor een andere uitvaartondernemer kiezen, dan ontvangen ze een vergoeding die gebaseerd is op de kosten die wij zouden maken als we zelf de uitvaart zouden verzorgen. Wij reserveren nu al een aantal zaken voor onze leden, dus ook voor jou. Bijvoorbeeld goed opgeleide uitvaartverzorgers en onze locaties . Als een andere uitvaartverzorger het afscheid regelt, maken wij dus onnodige kosten. Daarom trekken we die kosten dan af van het bedrag dat je nabestaanden uitgekeerd krijgen. Zo voorkomen we dat de premie voor andere leden stijgt. Elk jaar keuren de leden van DELA in de Algemene Vergadering de hoogte van deze vergoeding goed. Zo krijgen nabestaanden precies waar ze recht op hebben. 

Hoe hoog is de vergoeding als DELA niet de uitvaart regelt?

Voor 2024 is de hoogte van de vergoeding minimaal € 3.673. Dit bedrag is opgebouwd uit € 2.953 voor de Dienstenverzekering en minimaal € 720 voor de aanvullende Geldverzekering. Heb je een hoger bedrag dan € 720 in 2024 meeverzekerd in de Geldverzekering? Dan ontvangen je nabestaanden de vergoeding voor de Dienstenverzekering van 2.953 plus dat hogere bedrag.

Ik wil dat mijn afscheid plaatsvindt op een locatie die niet van DELA is, kan dat? 

Ja, dat kan zeker. Met het DELA UitvaartPlan kun je bij alle DELA-locaties in de buurt terecht, maar ook bij andere locaties. Je hebt bij ons bijvoorbeeld recht op opbaren en een uitvaart in je eigen woonplaats. Is daar geen locatie van ons? Dan vergoeden we een ander uitvaartcentrum in de buurt. Thuisopbaren is natuurlijk ook vaak mogelijk als je dat wilt. Soms willen nabestaanden heel graag naar een ander uitvaartcentrum in de buurt, terwijl er ook een DELA-locatie in de omgeving is. Of naar een speciale plek, bijvoorbeeld het clubhuis van de voetbalvereniging. Als wij de uitvaart verzorgen, dan krijgen je nabestaanden op andere locaties ook dezelfde diensten uit het DELA UitvaartPlan. Is de huur van de andere locatie hoger, dan kunnen ze dat betalen uit de aanvullende geldverzekering. Zo is de uitvaart op de gewenste plek en profiteren je nabestaanden toch van de diensten in natura waarvoor jij jarenlang premie hebt betaald. Hierdoor zijn ze vaak goedkoper uit dan wanneer ze vanwege de locatie voor een andere ondernemer zouden kiezen.

Uitkering aanvragen

Had je dierbare een DELA UitvaartPlan in diensten? En laat je of heb je de uitvaart door een andere uitvaartondernemer dan DELA laten verzorgen? Dan keren we het bedrag uit aan de begunstigde(n). Ga naar het formulier om de uitkering van de verzekering aan te vragen. 

Chat met onze medewerkers

Ontdek de mogelijkheden bij DELA

Bij ons is meer mogelijk dan je misschien denkt. Onze ervaren en betrokken uitvaartverzorgers helpen je nabestaanden graag bij het regelen van een mooi afscheid, met aandacht voor je persoonlijke wensen. We kunnen van alles regelen om het zo persoonlijk mogelijk te maken. Denk aan speciale locaties, creativiteit rondom de afscheidsdienst, speciaal rouwvervoer, of bepaalde rituelen en tradities. Maar soms zit het juist in de kleine dingen, zoals iemands favoriete drankje na afloop. Eventuele extra kosten kunnen geheel of gedeeltelijk uit je aanvullende geldverzekering betaald worden, afhankelijk van hoe je precies verzekerd bent. Hier kun je nakijken of je verzekering aansluit op je uitvaartwensen.