• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Documentaire: hoe wil jij later online herdacht worden..?

In februari 2020 ging de mini-documentaire ‘Een goed gesprek over digitale herinneringen’ in première. In deze documentaire word je als kijker meegenomen in de beleving van negen hoofdpersonen die hun mening over en ervaring met het onderwerp digitale nalatenschap geven.

Wat komt er anno 2020 allemaal kijken bij het regelen van je digitale nalatenschap?

Je digitale nalatenschap is voor veel mensen nog een vrij onbekend thema. Sander van der Meer is Digital Life Expert en dé pionier in Nederland op het gebied van digitale nazorg en digitale voorzorg. In de mini-documentaire ging hij in gesprek met negen willekeurige Nederlanders in de leeftijd van 14 tot 72 jaar om het thema digitale nalatenschap zo breed en begrijpelijk mogelijk in beeld te brengen. Sander legde hen verschillende stellingen voor, zoals: 

 • Wat wil je dat je nabestaanden zien wanneer ze je later googlen?
 • Wat wil je dat er met je dierbare data gebeurt?
 • Wie helpt jou hier nu mee?
 • Met welke emoji condoleer je iemand online?
Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Hoe denkt de gemiddelde Nederlander over digitaal afscheid?

In de documentaire maak je kennis met negen totaal verschillende personen, die ieder op zijn of haar eigen manier al eens ergernis hebben ervaren bij de afwikkeling van iemands digitale nalatenschap. Wat met name opvalt naarmate het gesprek vordert, is de verbazing van alle hoofdpersonen over de huidige onmogelijkheden op dit gebied. Kijk en luister mee naar de mening van onder anderen:

 • Arie, 69 jaar
  ‘Ik heb wel een testament maar daar staat, net zoals bij 99% van de testamenten denk ik, niets digitaals in. Dat lijkt me ook heel moeilijk te omschrijven.’
 • Rhodar, 46 jaar
  ‘Iedereen heeft wel iets online staan waarvan je naasten niet op de hoogte zijn en je het fijn vindt dat alleen jij dat weet. Ze mochten het niet weten toen ik leefde, dus ook niet na mijn dood.’
 • Ivan, 14 jaar
  ‘Volgens mij is het illegaal om in te loggen op het account van iemand die er niet meer is.’

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.