Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat

Je geeft je kinderen een goede basis mee in het leven. Je biedt ze een veilige omgeving om op te groeien. En tradities en levenslessen om zelfstandig hun weg te zoeken. Want wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat.

Meer lezen

Ruim 80% Nederlandse jonge ouders heeft voogdij kinderen nog niet geregeld

Uit onderzoek in opdracht van coöperatie DELA blijkt dat met name jonge ouders weinig regelen voor later. Bij ouders in de leeftijd van 35 tot 49 jaar ligt het percentage dat wel iets heeft geregeld qua nalatenschap namelijk een stuk hoger (73%). Wat ouders voornamelijk regelen zijn een uitvaartverzekering (43%), een testament (34%), geld opzijzetten voor de kinderen (17%) of een overlijdensrisicoverzekering (8%). Veel ouders denken echter niet na over het regelen van de voogdij.

Meer lezen

Studeren dankzij een financieel steuntje in de rug van pa en ma

Veel ouders hebben toekomstdromen voor hun kinderen. Dat ze goed terecht komen, zich kunnen redden, en bovenal: gelukkig worden. Hoe je ze daarbij kunt helpen? Natuurlijk door opvoeding en het meegeven van jouw normen en waarden. Maar ook financieel kun je ze helpen. Loes en Maarten wilden hun dochters de mogelijkheid geven om te studeren. Meteen na de geboortes van Ilona (28) en Femke (26) begonnen ze met geld opzij zetten. Inmiddels zijn beide meiden afgestudeerd en volop aan het werk. Wat heeft het financiële steuntje in de rug van hun ouders voor hen betekend?

Meer lezen

Ben jij financieel klaar voor de mijlpalen van jouw kinderen?

Driekwart van de Nederlanders heeft regelingen getroffen omtrent de nalatenschap: 17 procent doet dat door geld opzij te zetten voor de kinderen.

Meer lezen

Wanneer je als jonge moeder voor de tweede keer gaat trouwen

Vala is moeder van twee kinderen en de derde is op komst. Anderhalf jaar geleden is ze gescheiden van haar eerste man en inmiddels is ze hertrouwd. Dat is op zich al heftig genoeg. Maar afgezien van alle emoties die bij al die ontwikkelingen komen kijken, is er ook nog de praktische kant. Want: grote levensgebeurtenissen vereisen heel wat werk. Je wilt alles tenslotte wel goed geregeld hebben, zeker als er kinderen in het spel zijn… 

Meer lezen

8 Redenen om als ouder een levenstestament af te sluiten

Een testament is iedereen wel bekend, maar een levenstestament minder. Stel je voor dat er iets gebeurt waardoor je niet overlijdt, maar (als ouder) opeens zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie gaat dan je vermogen beheren? En wie mag het huis verkopen dat je samen met je partner hebt gekocht? Of als je een alleenstaande ouder bent, wie zorgt dan voor je kind(eren)? Goed om alvast over na te denken, want deze zaken zijn niet automatisch geregeld.

Meer lezen

Wat moet ik regelen rondom de geboorte?

De geboorte is een prachtig moment, maar je kunt er maar even van genieten. Het leven gaat door en er moet van alles geregeld worden. En dan hebben we het niet over beschuit met muisjes, babykleding en een ledikantje.

Meer lezen

Wat regelden zij voor de geboorte van hun baby?

Een kindje krijgen is heel bijzonder. Als je zwanger bent, zit je op een roze wolk, te dromen over hoe het zal zijn. En hoewel die roze wolk heel lekker zit, moet je er soms heel even vanaf. Want bij een geboorte komt een aantal belangrijke beslissingen kijken. Van de bevalling tot de kraamzorg, van verzekeringen tot kinderopvang. Hoe pak je dat allemaal aan? Wat is belangrijk en wat kun je overslaan? En wie denkt er nu al aan een uitvaartverzekering voor hun pasgeborene? Om je op weg te helpen, delen deze kersverse ouders hun ervaringen.

Meer lezen

Welke tradities geef jij door aan je kinderen?

Tradities krijg je mee en geef je misschien later ook wel weer door aan je eigen kinderen. Van eetgewoonten tot sport: tradities zijn in ieder gezin verschillend. We inventariseerden op straat aan welke familietradities mensen meteen denken.

Meer lezen

Vrijheid en respect voor anderen dat leert de kleine Rio van zijn ouders

De Nederlandse Nienja en Peruaanse Abello kregen dit jaar een zoon: Rio. Zijn eigen vader heeft Abello nooit gekend: “Als klein jongetje verhuisde ik naar mijn opa in de woestijn.” Opa was niet alleen zijn vaderfiguur, maar vooral zijn grote held en voorbeeld. “Hij heeft mij geleerd om vrij te denken en gelukkig te zijn.” En precies dát willen ze hun kleine Rio ook meegeven.

Meer lezen

Wat de meest ontroerende en eigenwijze baby’s meegeven

Ouders van jonge kinderen weten het als geen ander: je bent hét voorbeeld voor je kindje. Onbewust of niet, je kind zal bepaald gedrag nadoen. Aan de andere kant kunnen baby’s je ook verrassen met hun eigenwijsheid. Beide leveren soms ontroerende en grappige situaties op. We zetten onze favoriete video’s op een rij.

Meer lezen

‘Tijdens zijn ziekbed zei mijn zwager tegen me: ‘Sharilynn en Caitlin mogen papa en mama niet vergeten.’

Kim (44) en Ruud (47) zijn ouders van Gaby (21) en Leora (18). Toen Kims zus en zwager overleden, aarzelden ze geen seconde: Ze namen hun kinderen Sharilynn (nu 20) en Caitlin (nu 18) op in hun gezin. ‘Toen Sharilynn en Caitlin bij ons kwamen wonen, waren het stille, teruggetrokken meisjes. Nu zijn het zelfverzekerde jonge vrouwen die een enorme kracht uitstralen.’

Meer lezen

Driekwart van de Nederlanders is kritisch over hun eigen opvoeding

Wij Nederlanders zijn kritisch, ook als het gaat om onze eigen opvoeding. DELA heeft hiernaar onderzoek gedaan waaruit naar voren komt dat 43% van de Nederlanders een andere opvoeding geeft dan ze zelf gehad hebben. ‘Het moet anders.’

Meer lezen

‘We willen Nele meegeven dat ‘anders’ niet raar is’

Stef (33) heeft een relatie met Tim (36) en is moeder van de drie maanden oude Nele. Tijdens haar zwangerschap hebben zij en Tim een ‘normen en waarden’-lijst opgesteld waarop staat wat ze Nele willen meegeven in het leven. ‘Dankzij de open houding van mijn ouders, heb ik altijd het gevoel gehad dat er in me werd geloofd. Dat gevoel willen we Nele ook meegeven.’

Meer lezen

We waren overrompeld

Marjon (28) ontdekte de dag vóór de bruiloft van haar broer dat ze zwanger was. ‘Dat was zo bizar. Het was zo spontaan en snel gegaan. Een kindje past heel goed bij ons relaxte leven, maar we schrokken er ook van. Er kwamen zo veel vragen op ons af. Hoe gaan we dit doen? Kan het eigenlijk wel? Mijn vriend Art is zelfstandig ondernemer, en we moesten bijvoorbeeld nog van alles regelen voor ons pensioen. Daardoor ontdekten dat we niet goed verzekerd waren als één van ons zou overlijden.’

Meer lezen

Wat hebben Nederlanders van huis uit meegekregen

In opdracht van coöperatie DELA is onderzocht wat Nederlanders van huis uit hebben meegekregen en wat zij zelf weer doorgeven aan hun eigen kinderen. Wat blijkt, 43% van de Nederlanders geeft een andere opvoeding aan hun eigen kinderen dan dat ze zelf hebben gehad.

Meer lezen

Op straat gevraagd: Wat heb jij meegekregen van je ouders?

Wij vroegen op straat: Wat heb jij meegekregen van je ouders? En heb je zelf ook iets tastbaars wat je wilt doorgeven?

Meer lezen

De moeders van Day hopen dat zij haar hart volgt

Bertina en Cynthia werden beste vriendinnen op de School voor Journalistiek. Na een paar jaar vriendschap werden ze verliefd op elkaar. ‘Vanaf dat moment stonden we voor het eerst op eigen benen. Wat een ander ervan zou denken, telde niet meer.’

Meer lezen

Met deze tips worden de dromen van je kind werkelijkheid

Piloot, brandweerman of juf. De kleinste kinderen hebben de grootste dromen voor later. Natuurlijk, we weten dat niet iedereen zijn of haar dromen uitkomen. Maar met de juiste motivatie en (financiële) kracht van naasten komen ze misschien een stapje dichterbij hun ambitie. Pedagoge Marit: 'Het begint allemaal met dromen'

Meer lezen

Volgens je ouders moet je op je 21ste op eigen benen kunnen staan

Ouders zijn er jaren druk mee: hun kroost klaarstomen voor de grote wijde wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, houden Nederlandse ouders hun kinderen het liefst zo lang mogelijk onder hun eigen vleugels.

Meer lezen

Recepten van 3 generaties liggen klaar voor baby Salomé

Geloof, verjaardagen vieren en lekker eten; belangrijke tradities die Jaleesa graag wil doorgeven aan haar dochtertje Salome. ‘Jarig zijn is een cadeautje en dat moet gevierd worden.’

Meer lezen

Sam’s brief aan haar pasgeboren Otis

Pas net op de wereld, maar nu al niet meer weg te denken uit het leven van Sam. In deze brief een ode aan kleine Otis: 'Jij wordt jij en dat is altijd goed'.

Meer lezen

Zo vieren verschillende culturen een geboorte

Als er een kindje geboren wordt, mag beschuit met muisjes niet ontbreken. Al sinds de middeleeuwen wordt er in Nederland getrakteerd om een geboorte te vieren, en luxer dan beschuit werd het in die tijd niet. Ook werd aan jonge ouders verteld dat anijs (zit in de muisjes) goed is voor de productie van moedermelk, de baarmoeder snel tot de oorspronkelijke grootte terugbrengt én boze geesten weert. In andere culturen houden ze er ook (soms hele vreemde) tradities op na. We selecteerden de meest opvallende.

Meer lezen

Met een gerust hart op vakantie zonder de kids...

De koelkast is gevuld en de buren zijn gewaarschuwd. Na jaren gezinsvakanties trekken jullie er voor het eerst weer eens met z'n tweeën op uit. Zonder de kids. Heerlijk! Natuurlijk ga je ervan uit dat er niets gebeurt, maar het is wel belangrijk om het een en ander goed te regelen. Met deze checklist kunnen jullie optimaal genieten van een welverdiende vakantie.

Meer lezen

Omgaan met geld: van wie heb ik dat?

Kinderen van alle leeftijden kijken naar het financiële voorbeeld dat hun ouders geven. Sterker nog, veel Nederlandse jongeren wijzen hun ouders aan als belangrijkste geldadviseur. Zelfs tot ruim na hun achttiende verjaardag. Dat blijkt uit onderzoeken van onder andere Anna van der Schors van het Nibud.

Meer lezen

Waar ben jij je vader dankbaar voor?

Misschien heb je zijn looks geërfd, zijn kijk op de wereld of misschien bots je juist ontzettend met hem. Sta eens stil bij wat jouw vader je heeft bijgebracht. En lees de verhalen van anderen.

Meer lezen

Help, mijn kind wil in het buitenland studeren

Je dochter die je met grote, hoopvolle ogen aankijkt: 'Pap, mag ik alsjeblieft een semester naar het buitenland?' Ben jij financieel in staat om dit soort (vaak) onverwachte vragen van je kind(eren) op te vangen?

Meer lezen

Slim je geld vastzetten: hoe pak je dat aan?

Zet je een deel van je geld opzij tegen een gunstig rentetarief, dan kan je binnen tien, vijftien of twintig jaar een grote financiële reserve opbouwen. Een reserve die je kunt gebruiken voor het betalen van onverwachte, grote uitgaven. Maar ook voor toekomstplannen, zoals een eerste eigen koophuis of droombruiloft. Maar, er zijn zoveel verschillende manieren om geld opzij te zetten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onderstaande vragen kunnen je helpen bij het vinden van een product dat bij jou en je wensen het beste past.

Meer lezen

Een appel voor drie opa's, alsjeblieft

‘Mama, geld komt toch uit de muur’, ‘Papa, muntjes zijn meer waard dan briefjes, hè?’ De manier waarop kinderen geld zien, doorloopt verschillende fases. Wat kun je als ouder doen om de financiële opvoeding van je kinderen in goede banen te leiden? En, hoe bouw je het spelenderwijs in in het dagelijks leven? Vijf tips om je op weg te helpen.

Meer lezen
Meer laden