Wat moet ik regelen na de geboorte?
De geboorte is een prachtig moment, maar je kunt er maar even van genieten. Het leven gaat door en er moet van alles geregeld worden. En dan hebben we het niet over beschuit met muisjes, babykleding en een ledikantje.
Er is een baby op komst. Wat moet ik regelen?
Zodra je weet dat je een kind krijgt, kun je een afspraak maken met een verloskundige. Hij of zij berekent dan hoelang de vrouw al zwanger is en wanneer ze uitgerekend is. Het is verstandig om je werkgever ruim op tijd op de hoogte te stellen. Volgens de wet moet je dit als vrouw uiterlijk drie maanden voor de bevalling doen. Schrijf je ook alvast in bij een kraamzorgbureau.
Zwangerschapsverlof
Vraag de verloskundige tussen de vierde en de zesde maand om een zwangerschapsverklaring en geef deze aan je werkgever. Bespreek dan ook wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Zowel de moeder als de vader heeft ook recht op (onbetaald) ouderschapsverlof. Je mag zelf bepalen wanneer je dit verlof opneemt, maar je moet het ten minste 2 maanden van tevoren schriftelijk aanvragen. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je aanspraak maken op een uitkering via het UWV.
Daarnaast kan het slim zijn om al tijdens de zwangerschap geld opzij te zetten voor je ongeboren kindje. Hoe eerder je hiermee begint, hoe minder je maandelijks hoeft weg te leggen om uiteindelijk tot een mooi bedrag te komen. Al is dat natuurlijk geheel aan jullie.
Aangifte doen
Binnen drie dagen na de geboorte doe je aangifte in de gemeente waar je kindje geboren is. Als je daar langer mee wacht, kun je een boete krijgen. Zijn de ouders niet getrouwd of hebben ze geen geregistreerd partnerschap, dan wordt de vader pas juridisch vader wanneer hij het kind heeft erkend. Dit kan hij ook al voor geboorte doen of pas als het kind ouder is. Als de moeder niet meekomt, is haar schriftelijke toestemming nodig voor de erkenning.
Ouderlijk gezag
Een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft nog een ander voordeel, namelijk dat beide ouders automatisch het ouderlijk gezag krijgen over alle kinderen die tijdens het huwelijk of partnerschap geboren worden. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor de opvoeding, verzorging en ontwikkeling van het kind en dat ze de wettelijke vertegenwoordiger zijn.
Willen jullie samen het ouderlijk gezag hebben zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan zullen jullie dit zelf via de rechter moeten regelen. Als vader moet je het kind wel eerst erkennen voordat jullie gezamenlijk gezag aan kunnen vragen bij de rechtbank.
Wel erkenning, geen gezag
Heeft de vader het kind erkend maar nog geen ouderlijk gezag aangevraagd? Dan is hij zoals gezegd al wel juridisch vader. Dit betekent onder andere dat het kind van hem kan erven en door hem onderhouden moet worden. Maar pas als het ouderlijk gezag geregeld is, wordt de vader ook de wettelijke vertegenwoordiger van zijn kind. Dan mag hij bijvoorbeeld handtekeningen zetten of rechtszaken voeren namens het kind.
Toeslagen
Nadat je aangifte van de geboorte hebt gedaan, krijg je automatisch een brief thuisgestuurd voor de kinderbijslag. Daarna kun je de kinderbijslag met je DigiD aanvragen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of door een papieren aanvraagformulier in te vullen. Vergeet ook niet om de bevalling bij je werkgever te melden, zodat ze kunnen berekenen wanneer het verlof voorbij is.
Opvang
Iets minder haast heeft de kinderopvangtoeslag. Die vraag je binnen drie maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat aan. Maar we raden je wel aan om na de geboorte alvast na te denken over wie er voor je kind zorgt als je straks weer aan het werk gaat. Breng je je kindje naar een kinderdagverblijf of gastouder en zo ja, hoeveel dagen per week? Kan je familie misschien een of meerdere dagen oppassen? Of werkt een combinatie voor jullie het beste?
Verzekeringen
De komst van je kindje heeft ook gevolgen voor je verzekeringen. Zo moet na de geboorte in ieder geval de aansprakelijkheidsverzekering worden aangepast. Het is ook zinvol om je kind aan te melden bij de aanbieder van je zorgverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, rechtsbijstandverzekering en doorlopende reisverzekering. Want bij jullie nieuwe situatie passen vaak ook andere voorwaarden.
Voogdij
Het is niet prettig om hier vlak na de geboorte aan te denken, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor jullie komen te overlijden. Daarom is het een goed idee om meteen te regelen wie in dat geval de voogdij krijgt. Je kunt dit op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld door je testament aan te passen.