• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Ontzorg je nabestaanden

Wil jij je nabestaanden ontzorgen en een uitvaartverzekering afsluiten? Voor een klein bedrag per maand is alles goed geregeld voor later..

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte: kan dat?

Ben je ziek en wil je een uitvaartverzekering afsluiten? Dan heb je misschien een aantal vragen, zoals: kan ik een uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte? Betaal ik dan een hogere premie? En kan ik ook een uitvaartverzekering afsluiten als ik ongeneeslijk ziek ben? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen. We hopen je hiermee meer duidelijkheid te geven.

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten als je ziek bent?

Dat ligt aan een aantal zaken, waaronder:

  • Welke ziekte je hebt. Met sommige ziektes kun je makkelijker een uitvaartverzekering afsluiten dan met andere ziektes.
  • De hoeveelheid ziektes. Als je meerdere ziektes hebt, is het over het algemeen moeilijker om een uitvaartverzekering af te sluiten.
  • De kans dat je herstelt.
  • Je leeftijd.
Er wordt dus altijd gekeken naar het totaalplaatje. Bij DELA kunnen we veel mensen een uitvaartverzekering bij ziekte aanbieden.
In aanmerking komen voor een uitvaartverzekering?

Twijfel je of je in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering? Of heb je andere vragen over het aanvragen van een uitvaartverzekering bij ziekte? Wij staan je graag persoonlijk te woord. Neem via dit formulier contact op.

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten als je chronisch ziek bent?

Ook dat ligt eraan welke ziekte(s) je hebt. Heb je bijvoorbeeld een chronische hoge bloeddruk? Dan kun je bij DELA meestal een uitvaartverzekering tegen een standaardpremie afsluiten. Heb je diabetes? Ook dan zijn er mogelijkheden om een verzekering af te sluiten. Bij deze twee voorbeelden gaan we er wel vanuit dat je geen andere aandoeningen hebt.

Heb je een andere chronische ziekte? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Kun je een uitvaartverzekering afsluiten als je terminaal of ongeneeslijk ziek bent?

Dit is helaas niet mogelijk. Je kunt er wel voor kiezen een bedrag in te leggen in het DELA Depositofonds. Je stort dan eenmalig het bedrag dat je wilt uitgeven voor je afscheid op een aparte rekening. Dat bedrag wordt vervolgens na je overlijden uitgekeerd. Het DELA Depositofonds is bedoeld voor iedereen, ongeacht leeftijd of ziekte. In vergelijking met een gewone spaarrekening heeft het een hoge rente van 1,5 tot maximaal 6 procent per jaar.

Kunnen ex-kankerpatiënten een uitvaartverzekering afsluiten?

Voor veel ex-kankerpatiënten is het makkelijker geworden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit komt door de schone-lei-regeling. Ben je minimaal tien jaar kankervrij? Dan hoef je bij het aanvragen van een uitvaartverzekering niet meer aan te geven dat je kanker hebt gehad. Was je jonger dan 21 toen je kanker kreeg? Dan hoef je na vijf kankervrije jaren niet meer aan te geven dat je ziek bent geweest. Voor sommige kankersoorten gelden andere regels. Hier lees je meer over de schone-lei-regeling.

Hoe zit dat met psychische klachten?

Ook mensen met psychische klachten kunnen een uitvaartverzekering aanvragen. We stellen vragen over de aandoening/psychische klachten. Als we een totaalbeeld hebben van wat er aan de hand is, bekijken we de mogelijkheden. Als de psychische klachten mild zijn, dan kan een uitvaartverzekering meestal tegen de standaardpremie worden afgesloten.

Hoe verloopt het afsluiten van een uitvaartverzekering tijdens ziekte?

Iedereen die een uitvaartverzekering bij DELA wil afsluiten, moet een vragenlijst invullen. Hierin vragen we onder andere of je op het moment een aandoening of ziekte hebt, in een medisch onderzoekstraject zit of in een zorginstelling bent opgenomen. Als het antwoord ‘ja’ is, vragen we je online een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierdoor krijgen we een beter beeld van je ziekte en je algemene gezondheid. Op basis van je antwoorden zijn er drie mogelijkheden:

  1. Je kunt een uitvaartverzekering tegen een standaardpremie afsluiten.
  2. Je kunt een uitvaartverzekering tegen een verhoogde premie afsluiten.
  3. Je kunt geen uitvaartverzekering bij ons afsluiten.
Meer over dit proces lees je in de toelichting gezondheidsverklaring.

Wat gebeurt er als je aanvraag voor een uitvaartverzekering wordt afgewezen?

Als wij je aanvraag voor een uitvaartverzekering afwijzen, krijg je altijd een brief van ons. In die brief leggen we uit waarom we je niet kunnen verzekeren. Soms is een afwijzing tijdelijk, bijvoorbeeld als je een ziekte hebt met kans op herstel. In dat geval zetten we duidelijk in de brief wanneer je weer een uitvaartverzekering bij ons mag aanvragen.

Waarom kunnen we niet iedereen verzekeren?

We doen er alles aan om onze premies laag en betaalbaar te houden. Bij bepaalde (ernstige) ziektes is het risico te groot, waardoor we geen lage premies kunnen blijven garanderen. Om voor iedereen klaar te kunnen staan - gezond én ziek - blijven we constant in ontwikkeling. Zo volgen we medische ontwikkelingen op de voet. Als ziektes beter te behandelen zijn, kijken we of het mogelijk is om deze ziekte anders te beoordelen.

Wat gebeurt er als je herstelt van je ziekte?

Je hebt een uitvaartverzekering bij ons afgesloten toen je ziek was? Dan hebben we je geaccepteerd tegen een hogere premie. Ben je inmiddels hersteld of is de behandeling/medicatie verminderd of aangepast? Dan kun je DELA vragen om een nieuwe beoordeling. Dat is de eerste keer gratis. Het kan betekenen dat we je premie verlagen.

Je bent ziek en hebt in het verleden een uitvaartverzekering afgesloten? Dan verandert er niks. Je blijft verzekerd en je hoeft niet aan ons door te geven dat je ziek bent.

Dit artikel geeft de situatie weer van juli 2023. Neem contact met ons op voor de meest actuele situatie. 

DELA uitvaartplan online afsluiten

De uitvaartverzekering van DELA kun je zelf online afsluiten. Ook bij ziekte. Vergelijk de verschillende uitvaartverzekeringen en bereken de premie. Bij het afsluiten stellen we vragen over je gezondheid. Dit kan invloed hebben op je premie.