• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Meer informatie over een islamitische uitvaart

Vanuit de islam is het aanbevolen om begraven te worden op de plek van overlijden. Tegenwoordig kiezen steeds meer moslims voor een islamitische begrafenis in Nederland. Hierdoor kunnen meerdere familieleden afscheid nemen van hun dierbare en is de begraafplaats dicht bij de familie. Een islamitische begraafplaats met eeuwig grafrust is een belangrijke wens.

Wij hebben al 45 jaar kennis van en ervaring met het organiseren van een islamitische uitvaart. We bieden ondersteuning bij iedere stap. Samen met de familie regelen we een passend afscheid.

 Eeuwige grafrust is één van de belangrijkste islamitische tradities. 

Welke rituelen zijn belangrijk bij een islamitische begrafenis?

Het wassen van de overledene

Voor de begrafenis vindt de rituele wassing plaats. Deze wordt gedaan door de familie en andere leden uit de geloofsgemeenschap, onder begeleiding van een deskundige wasser, met een wasvereniging. Het lichaam wordt drie keer gewassen in een speciale ruimte bij een uitvaartcentrum of in een moskee. De eerste keer met lauw water, de tweede keer met lotusbladenschuim (water en bladeren van de lotusboom) en de derde keer met kamfer in het water.

Een islamitische lijkwade

Na de rituele wassing wordt het lichaam in een witte stoffen doek gewikkeld, ook wel bekend als een kafan (dodenkleed). Vervolgens wordt de kafan aan de boven- en onderkant dichtgeknoopt. Het lichaam wordt hierdoor helemaal bedekt.

Een aantal belangrijke punten:
 • De profeet (Mohammed) droeg het liefst witte kleding. Bij de uitvaart zijn daarom de kafan en de kleding van de naasten traditioneel ook wit.
 • Je wordt begraven in een kafan van ongebleekt katoen.
 • Het is een Soenna als je je eigen kafan regelt omdat je dan ‘je gedachte bij de dood houdt’. Je wordt hiervoor beloond in het hiernamaals. Als je de kafan nog niet hebt geregeld, kan de familie ook zorgen voor de kafan.

Het Djanazah-gebed verrichten

Na de rituele wassing wordt de overledene in de kafan gewikkeld en naar de moskee gebracht. Hier spreekt de voorganger het Djanazah-gebed (begrafenisgebed) uit en eindigt met een vredesgroet. Meestal wordt het gebed verricht door een Imam of door een van de zonen van de overledene. Het wordt uitgesproken direct na de voormiddag (salaat Dohr) of tijdens de namiddag (Asr). Als de overledene een man is, hoort de voorganger ter hoogte van het hoofd en de schouders van de overledene te gaan staan; als de overledene een vrouw is, gaat hij ter hoogte van het middel van haar lichaam staan.

Na het gebed wordt de dierbare zo spoedig mogelijk begraven, zodat de ziel snel rust vindt. Belangrijk is dat de dood een wederopstanding is waarbij de dood een overgang is naar het eeuwige leven. De aanwezigen bij het Djanazah-gebed kunnen meegaan naar de begraafplaats of blijven om te bidden.

Het dragen en begraven van de overledene

De mannen dragen de kist of lijkbaar naar de begraafplaats. De dragers rouleren, zodat alle mannen die zich hebben opgegeven als drager de kans krijgen om deze goede daad te doen. Tijdens de gang naar het graf herhalen de aanwezigen ‘Allahoe akbar’ (God is de grootste). Een begrafenisstoet is verder in stilte omdat hoorbare emoties de overgang naar het hiernamaals kunnen verstoren. 

Richting van Mekka

In het graf ligt de overledene, met kist of lijkbaar, op de rechterzij met het aangezicht richting de Ka’aba in Mekka. Om het mogelijk te maken dat hij of zij op de dag van de wederopstanding overeind kan komen moet er een ruimte boven het lichaam open blijven. De lijkwade wordt bij hoofd en voeten losgemaakt.

Chat met onze medewerkers

Condoleance

Ga je voor, tijdens of na de begrafenis op condoleancebezoek bij een islamitische bekende dan is het gebruikelijk om iets te eten mee te nemen om te delen met de familie. Zo geef je de familie de kans om hun verdriet met elkaar te delen zonder zich zorgen te hoeven maken over zaken waar hun hoofd niet naar staat, zoals koken.

We zien steeds vaker dat de nabestaanden steun betuigen via een condoleanceregister of online herinneringspagina. Je kunt naast steun betuigen online pagina's aanmaken met mooie herinneringen en foto's. Deze kun je zelfs af laten drukken in boekvorm.

Na het afscheid

In de rouwperiode die volgt na het afscheid, bidden de nabestaanden veel. In de dagen na het overlijden komen familie, vrienden en buren langs om te condoleren en neemt iedereen iets te eten mee. De rouwperiode sluit de familie samen af door te bidden. In deze gebeden vragen ze vergiffenis voor de overledene en om de overledene op te nemen in het paradijs.

Wil je op een islamitische manier condoleren?
Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken.

 • 'A3thama Allahoe adjrak wa ah’sana a3zaa’ak wa ghafara limayyitik.'
 • 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.'

 • 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un.'
 • 'Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.'

 • 'Ienna liellaahie maa agada, wa lahoe maa a’ataa wa koelloe shay’in ‘iendahoe bie adjalin moesammaa faltasbir wal-tah’tasieb.'
 • 'Waarlijk, aan Allah behoort wat van Hem is en hetgeen wat Hij geeft is van Hem en Hij heeft voor alles een tijd bepaald. Wees geduldig en vertrouw op Allah.'

 

Wat zijn veelgestelde vragen over een islamitische uitvaart?

Is begraven binnen 24 uur mogelijk bij DELA?
In principe wel, maar in geval van een zon- of feestdag kan opbaren toch nodig zijn.
Is eeuwige grafrust mogelijk in Nederland?
Ja, op steeds meer begraafplaatsen kan eeuwige grafrust worden gegarandeerd. In Nederland zijn er inmiddels ook volledige islamitische begraafplaatsen, bijvoorbeeld in Zuidlaren.
Kan ik ook bij jullie terecht zonder uitvaartverzekering van DELA?

Ja, wij zijn er voor iedereen. Wij helpen je ook als je nog geen uitvaartverzekering hebt of ergens anders bent verzekerd. Onze teams van specialisten staan voor je klaar en helpen je met al je vragen. Wij ontzorgen jou en je familie bij het regelen van de uitvaart van je dierbare.

Moslima’s vragen ons wel eens: kunnen wij als vrouwen bij de uitvaart zijn?
Dat is heel persoonlijk. Nederlandse moslima’s gaan steeds vaker mee naar het graf. Wanneer iemand te emotioneel is, wordt ervoor gekozen om thuis te blijven, buiten de begraafplaats te wachten of de volgende dag naar het graf te gaan. Volgens het geloof is het namelijk belangrijk dat de dierbare een spoedige reis maakt naar het hiernamaals. Te hevige emoties zouden de reis kunnen vertragen.
Kan DELA er rekening mee houden dat het afscheid wordt begeleid door een man als dat wenselijk is?
Ja, daar houden we rekening mee. Van tevoren vragen we aan de nabestaanden of het een probleem is als er een vrouwelijke uitvaartverzorger langskomt. Als de voorkeur wordt gegeven aan een man dan regelen we dat. Maar ook als er geen bezwaar is tegen een vrouwelijke uitvaartverzorger, houdt zij bijvoorbeeld tijdens de dienst wat meer afstand uit respect.
Regelen jullie een wasgroep voor de rituele wassing?
Meestal regelt de familie de wasgroep zelf. Vaak via de lokale moskee waar de familie al bij aangesloten is. Mocht dit niet lukken dan helpen we uiteraard om een wasgroep te vinden.
Zijn de locaties van DELA ingericht op een islamitische rituele wassing?
Wij hebben meerdere locaties die zijn ingericht op islamitische wassingen. Bijvoorbeeld Uitvaartcentrum Goetzee DELA in Rotterdam. De wastafel is zo geplaatst dat de overledene met het hoofd richting Mekka ligt en we bieden de wasgroep de gelegenheid om handen en voeten te wassen. Dit is niet op alle locaties mogelijk, maar we denken overal in het land hierin mee.
Jongere generaties vragen wel eens: mogen we muziek draaien en spreken tijdens de uitvaart?
We merken dat persoonlijke muziek afspelen en herinneringen ophalen, helpt bij het rouwproces. We krijgen de vraag weleens of dat bij een islamitische uitvaart ook kan. We geven aan dat de imam daar leidend in is en dat ze dit samen moeten overleggen.
Kan ik ook een uitvaartverzekering afsluiten bij DELA?
Ja, dat is ook mogelijk. De uitvaartverzekering van DELA sluit je af als je je wilt verzekeren voor de kosten en verzorging van je uitvaart.

Staat je vraag er niet tussen?

Bel 085 048 19 13 voor meer informatie en de mogelijkheden. Onze teams van specialisten staan voor, tijdens en na de uitvaart voor je klaar en helpen je met alle vragen.

 

Een kijkje achter de schermen bij een islamitische uitvaart

Islamitische uitvaart bij DELA

 • Hulp bij iedere stap
 • Geheel volgens de islamitische gebruiken en rituelen
 • Samenwerking met begraafplaatsen met eeuwige grafrust

Uitvaartverzekering

Met het DELA UitvaartPlan, de uitvaartverzekering van DELA, regel je nu dat later alles goed geregeld is.

Direct een uitvaart regelen

In korte tijd moet er veel geregeld worden. Onze uitvaartspecialisten staan voor je familie klaar om direct te helpen bij het regelen van een islamitische uitvaart.