Meer informatie over een islamitische uitvaart
Vanuit de islam is het aanbevolen om begraven te worden op de plek van overlijden. Tegenwoordig kiezen steeds meer moslims voor een islamitische begrafenis in Nederland. Hierdoor kunnen meerdere familieleden afscheid nemen van hun dierbare en is de begraafplaats dicht bij de familie. Een islamitische begraafplaats met eeuwig grafrust is een belangrijke wens.
Wij hebben al 45 jaar kennis van en ervaring met het organiseren van een islamitische uitvaart. We bieden ondersteuning bij iedere stap. Samen met de familie regelen we een passend afscheid.
Op deze pagina:
Welke rituelen zijn belangrijk bij een islamitische begrafenis?
Het wassen van de overledene
Voor de begrafenis vindt de rituele wassing plaats. Deze wordt gedaan door de familie en andere leden uit de geloofsgemeenschap, onder begeleiding van een deskundige wasser, met een wasvereniging. Het lichaam wordt drie keer gewassen in een speciale ruimte bij een uitvaartcentrum of in een moskee. De eerste keer met lauw water, de tweede keer met lotusbladenschuim (water en bladeren van de lotusboom) en de derde keer met kamfer in het water.
Een islamitische lijkwade
Na de rituele wassing wordt het lichaam in een witte stoffen doek gewikkeld, ook wel bekend als een kafan (dodenkleed). Vervolgens wordt de kafan aan de boven- en onderkant dichtgeknoopt. Het lichaam wordt hierdoor helemaal bedekt.
Een aantal belangrijke punten:- De profeet (Mohammed) droeg het liefst witte kleding. Bij de uitvaart zijn daarom de kafan en de kleding van de naasten traditioneel ook wit.
- Je wordt begraven in een kafan van ongebleekt katoen.
- Het is een Soenna als je je eigen kafan regelt omdat je dan ‘je gedachte bij de dood houdt’. Je wordt hiervoor beloond in het hiernamaals. Als je de kafan nog niet hebt geregeld, kan de familie ook zorgen voor de kafan.
Het Djanazah-gebed verrichten
Na de rituele wassing wordt de overledene in de kafan gewikkeld en naar de moskee gebracht. Hier spreekt de voorganger het Djanazah-gebed (begrafenisgebed) uit en eindigt met een vredesgroet. Meestal wordt het gebed verricht door een Imam of door een van de zonen van de overledene. Het wordt uitgesproken direct na de voormiddag (salaat Dohr) of tijdens de namiddag (Asr). Als de overledene een man is, hoort de voorganger ter hoogte van het hoofd en de schouders van de overledene te gaan staan; als de overledene een vrouw is, gaat hij ter hoogte van het middel van haar lichaam staan.
Na het gebed wordt de dierbare zo spoedig mogelijk begraven, zodat de ziel snel rust vindt. Belangrijk is dat de dood een wederopstanding is waarbij de dood een overgang is naar het eeuwige leven. De aanwezigen bij het Djanazah-gebed kunnen meegaan naar de begraafplaats of blijven om te bidden.
Het dragen en begraven van de overledene
De mannen dragen de kist of lijkbaar naar de begraafplaats. De dragers rouleren, zodat alle mannen die zich hebben opgegeven als drager de kans krijgen om deze goede daad te doen. Tijdens de gang naar het graf herhalen de aanwezigen ‘Allahoe akbar’ (God is de grootste). Een begrafenisstoet is verder in stilte omdat hoorbare emoties de overgang naar het hiernamaals kunnen verstoren.
Richting van Mekka
In het graf ligt de overledene, met kist of lijkbaar, op de rechterzij met het aangezicht richting de Ka’aba in Mekka. Om het mogelijk te maken dat hij of zij op de dag van de wederopstanding overeind kan komen moet er een ruimte boven het lichaam open blijven. De lijkwade wordt bij hoofd en voeten losgemaakt.
Chat met onze medewerkers
Condoleance
Ga je voor, tijdens of na de begrafenis op condoleancebezoek bij een islamitische bekende dan is het gebruikelijk om iets te eten mee te nemen om te delen met de familie. Zo geef je de familie de kans om hun verdriet met elkaar te delen zonder zich zorgen te hoeven maken over zaken waar hun hoofd niet naar staat, zoals koken.
We zien steeds vaker dat de nabestaanden steun betuigen via een condoleanceregister of online herinneringspagina. Je kunt naast steun betuigen online pagina's aanmaken met mooie herinneringen en foto's. Deze kun je zelfs af laten drukken in boekvorm.
Na het afscheid
In de rouwperiode die volgt na het afscheid, bidden de nabestaanden veel. In de dagen na het overlijden komen familie, vrienden en buren langs om te condoleren en neemt iedereen iets te eten mee. De rouwperiode sluit de familie samen af door te bidden. In deze gebeden vragen ze vergiffenis voor de overledene en om de overledene op te nemen in het paradijs.
Wil je op een islamitische manier condoleren?
Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken.
- 'A3thama Allahoe adjrak wa ah’sana a3zaa’ak wa ghafara limayyitik.'
- 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un.'
- 'Ienna liellaahie maa agada, wa lahoe maa a’ataa wa koelloe shay’in ‘iendahoe bie adjalin moesammaa faltasbir wal-tah’tasieb.'
'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.'
'Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.'
'Waarlijk, aan Allah behoort wat van Hem is en hetgeen wat Hij geeft is van Hem en Hij heeft voor alles een tijd bepaald. Wees geduldig en vertrouw op Allah.'
Wat zijn veelgestelde vragen over een islamitische uitvaart?
Ja, wij zijn er voor iedereen. Wij helpen je ook als je nog geen uitvaartverzekering hebt of ergens anders bent verzekerd. Onze teams van specialisten staan voor je klaar en helpen je met al je vragen. Wij ontzorgen jou en je familie bij het regelen van de uitvaart van je dierbare.
Staat je vraag er niet tussen?
Bel 085 048 19 13 voor meer informatie en de mogelijkheden. Onze teams van specialisten staan voor, tijdens en na de uitvaart voor je klaar en helpen je met alle vragen.
Een kijkje achter de schermen bij een islamitische uitvaart
Islamitische uitvaart bij DELA
- Hulp bij iedere stap
- Geheel volgens de islamitische gebruiken en rituelen
- Samenwerking met begraafplaatsen met eeuwige grafrust