• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Zelf regelen

Je wil zelf een uitvaart regelen. Waar moet je aan denken? Naast de wettelijke verplichtingen zijn er nog veel meer zaken die bij uitvaarten veelal terugkomen.

Wat moet je als eerste regelen?

Allereerst moet een arts het overlijden vaststellen. Dit kun je laten doen door de huisarts of de behandelend arts. Je krijgt van de arts belangrijke documenten die je nodig hebt om alles rondom de uitvaart te regelen.

Lees meer hierover op; wat ben je wettelijk verplicht?

Opbaring en verzorging

Zodra de arts het overlijden heeft vastgesteld is het belangrijk om te bepalen waar je dierbare wordt opgebaard. Regelmatig kiezen mensen voor thuisopbaring. Het geeft je de ruimte om thuis afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving. Is thuis opbaren niet mogelijk of vind je het niet prettig? Dan kan de opbaring plaatsvinden in een uitvaartcentrum. Je spreekt dan met de locatie af wanneer je langs wil komen. Wil je daarin meer vrijheid hebben? Dan kun je kiezen voor een 24-uurskamer. Je krijgt daar de sleutel van en kunt dag en nacht op bezoek. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om op een andere locatie op te baren, denk bijvoorbeeld aan een verzorgingstehuis of hospice.

Om goed afscheid te nemen is de juiste verzorging belangrijk. Zorg dat je de overledene zoveel mogelijk eruit laat zien zoals hij of zij was. Het beste om dit altijd met minimaal 2 personen te doen. Kies je ervoor om de verzorging door een professional te laten doen? Dan kun je ook kiezen voor gelaatsverzorging met speciale make-up of een airbrush behandeling, waardoor verkleuringen en eventuele sporen van een ziekte minder of onzichtbaar worden gemaakt.

Chat met onze medewerkers

Het vervoer

Er zijn in Nederland geen wettelijke verplichtingen rondom het vervoer en de verzorging van de overledene. Maar je bent er als nabestaande wel zelf verantwoordelijk voor dat de overledene op de opbaar-en uitvaartlocatie komt. Je mag zelf kiezen hoe je dit regelt. Je kan ook speciaal rouwvervoer inzetten, hiervoor betaal je per rit.

Let hierbij wel op:

  • De afmetingen van de kist. Het is mogelijk dat door lengte of gewicht een grotere maat kist nodig is.
  • Een kist weegt tussen 20 en 40 kilo.
  • Rouwvervoer heeft speciale geleiders waar de kist overheen rolt, wat fijn is bij het vervoer van de overledene.

Bestellen van een kist

Je kunt bij verschillen aanbieders online of telefonisch een kist bestellen. Je kunt natuurlijk ook zelf een kist maken, hiervoor zijn vaste richtlijnen waar je je aan moet houden. Het verschilt per crematorium en begraafplaats welke maten geaccepteerd worden, zorg ervoor dat je dit van tevoren checkt. Wijkt de kist af van de geaccepteerde afmetingen en materialen? Dan heeft de begraafplaats of crematorium het recht om de kist te weigeren. Zorg er ook voor dat je met voldoende mensen bent om de overledene in de kist te leggen. Dit is zonder een speciale tillift vaak een zware handeling.

Kies je voor begraven of cremeren?

Omdat de uitvaart binnen zes werkdagen plaats dient te vinden is het goed om vrij snel de keuze te maken tussen begraven of cremeren. Er wordt steeds vaker gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Cremeren is meestal ook goedkoper omdat er geen grafkosten zijn na een crematie. De keuze voor begraven of cremeren is een persoonlijke keuze. Tegenwoordig is er ook interesse in natuurbegraven, dit kan een mooi alternatief zijn. 

Je kunt het beste telefonisch contact zoeken met het crematorium of de begraafplaats.

  • Ze bespreken de mogelijkheden met je en reserveren een tijd.
  • De tarieven zijn vaak online terug te vinden en wisselen per locatie.

Rouwbezoek en afscheidsbijeenkomst

Vaak vinden er vooraf aan de uitvaart rouwbezoeken plaats. De rouwbezoeken kun je direct met de opbaar-locatie afstemmen. Er zijn hierbij twee mogelijkheden:

  • Een privé-bezoek met maximaal 15 personen waarbij je alleen directe familie uitnodigt.
  • Een openbaar bezoek waarbij je familie, vrienden en andere relaties uitnodigt om de directe nabestaanden te condoleren en afscheid te nemen van de overledene. Dit is vaak met een open kist, zodat iedereen de overledene nog een laatste keer kan zien.

De afscheidsbijeenkomst kan bijna altijd plaatsvinden in de aula van het crematorium of de kerk bij de begraafplaats. Deze locaties zijn speciaal ontworpen voor het laatste afscheid en zijn voorzien van audio- en videoapparatuur. Als dit de locatie is die je wenst, dan kun je het beste bij het reserveren van de crematie- of begrafenistijd ook gelijk deze ruimte vastleggen. Er worden vaak standaardtijden gehanteerd in blokken van 45 minuten of 60 minuten. Dit wisselt per locatie en regio. Het is daarom verstandig om dit goed na te vragen. Vooraf aan de afscheidsdienst is er, bij veel van deze locaties, de mogelijkheid om gebruik te maken van de ontvangstruimte, deze is meestal 30 minuten van tevoren beschikbaar. 

Belangrijk: vraag altijd de precieze tijden na voor het gebruik van de ruimtes. Het is belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Het kan namelijk gebeuren dat je dan minder tijd krijgt in de aula, omdat erna nog een dienst kan plaatsvinden. Kom ook niet veel te vroeg, want dan zijn de ruimtes nog niet klaar.

Denk ook na over hoe je de uitvaartdienst wilt invullen en vormgeven.

  • Wat was de favoriete muziek van je dierbare?
  • Zijn er dierbare foto's die je in een fotopresentatie kan zetten?

Mocht je interesse hebben, we hebben ook een inspiratiegids voor de uitvaartbijeenkomst. 


Professionele woorddienstbegeleiders 

Er zijn professionele woorddienstbegeleiders die kunnen helpen met het opzetten van een mooie dienst. Ze komen bij je langs, luisteren naar wat je vertelt over de overleden en maken hier een passend verhaal bij. 

Tips over de afscheidsbijeenkomst:

  • We raden je aan om altijd een gedetailleerd draaiboek te maken om zo goed de duur van de dienst in de gaten te houden. De locatie van de afscheidsdienst heeft het draaiboek ook nodig om goed te kunnen ondersteunen.
  • Vraag na wie er graag wil spreken tijdens de dienst en stem ook af hoe lang dit gaat duren.
  • Vraag na hoe je de muziek kunt aanleveren. zodat je zeker weet dat jouw muziekbestand ondersteund wordt.
  • Er zijn ook locaties met online muziekboeken waar je muziek uit kunt selecteren, vraag of je deze in kunt kijken.
  • Als je zelf niet zo handig bent met PowerPoint dan kan de locatie vaak tegen betaling hierbij helpen. Denk alvast na hoeveel seconden je een foto in beeld wil hebben en wanneer je de fotopresentatie wil laten afspelen.

De nabestaanden

Bij de rouwverwerking is afscheid nemen een belangrijk onderdeel. Daarom is het van belang om alle familie, vrienden en collega's op tijd te informeren over het rouwbezoek en de afscheidsdienst. Je hebt tegenwoordig veel manieren om dit te regelen, denk hierbij aan:

  • Een traditionele geprinte rouwkaart. Deze zijn tegenwoordig ook makkelijk online te bestellen. Zorg ervoor dat je hiervoor de speciale rouwpostservice van PostNL gebruikt.
  • Een advertentie in een lokale, regionale of landelijke krant.
  • Een digitale rouwkaart die je per e-mail of Whatsapp verspreidt.
  • Een online aankondiging via platforms zoals Facebook. Hierbij is het wel lastig in te schatten hoeveel mensen er uiteindelijk komen omdat dit makkelijk gedeeld kan worden.
Een hapje en drankje na de afscheidsdienst om samen na te praten geeft iedereen de gelegenheid om herinneringen op te halen en met elkaar te delen. Dit kan op de locatie van de afscheidsdienst, maar je kan ook naar de favoriete kroeg gaan of het restaurant waar de overledene zo graag kwam.

Na de uitvaart

Na de dag van de uitvaart zijn er nog meer zaken waaraan gedacht moet worden. We hebben hier een handige checklist voor die je zou kunnen helpen. Belangrijk om over na te denken:

  • De grafsteen
    Een grafsteen zoek je pas uit na de uitvaart. Dit heeft meestal te maken met de ligging en afmetingen van het graf. Voor het maken en plaatsen van een grafsteen kun je een steenhouwer kiezen die past bij je wensen. Tussen het opdrachtgeven en het plaatsen van de grafsteen zitten meestal enkele maanden. Wat een grafsteen kost, is enorm afhankelijk van het materiaal en van de grootte. Er is veel mogelijk, een grafsteen kan gemaakt worden van steen, glas, RVS of zelfs van hout.
  • De asbestemming
    Een maand na de crematie mag de as opgehaald worden. Er zijn heel veel mogelijke bestemmingen voor de as. Je kunt deze thuis bewaren, in een urnengraf of urnenmuur plaatsen, of uitstrooien op een speciale plek.

  • Persoonlijke tastbare herinnering
    Iedereen draagt zijn eigen herinneringen met zich mee. Misschien wil je ook graag een tastbare herinnering aan een dierbare of dierbaar moment. Laat je inspireren bij het vinden van bijvoorbeeld een sieraad, sculptuur of sierurn. Bekijk alle producten.

  • Administratie
    Ná de uitvaart breekt vaak de moeilijkste tijd voor nabestaanden aan. Er moeten allerlei praktische, financiële, juridische en administratieve zaken geregeld worden. Een helpende hand is dan meer dan welkom. DELA biedt, als wij de uitvaart regelen, de nabestaandenzorg.