• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Een uitvaartverzekering in diensten? Bel altijd eerst de verzekeraar!

Henk, de vader van Marian, is overleden. Zijn overlijden komt onverwachts. Hij is pas zestig. Over zijn afscheid hadden ze het weleens gehad, maar niet uitgebreid. Vader wilde gecremeerd worden en hij had Marian op het hart gedrukt om geen zorgen over de kosten te hebben. Hij had een uitvaartverzekering in diensten: een DELA UitvaartPlan. Marian weet echter nog niet of zij de uitvaart door DELA of een andere uitvaartondernemer uit de regio wil laten uitvoeren. Waar moet zij rekening mee houden voordat zij beslist?


Wat is de wens van de overledene?

In gesprekken tussen Marian en haar vader was nooit met zoveel woorden besproken dat hij wilde dat DELA de uitvaart zou verzorgen. Het was meer een logisch gegeven dat DELA dit zou doen. Vader had gekozen voor een DELA UitvaartPlan in diensten en dat betekent dat DELA de uitvaart verzorgt. Zou hij hebben gewild dat een andere uitvaartondernemer de uitvaart zou uitvoeren, dan had hij wellicht gekozen voor het DELA UitvaartPlan in geld. Bij zo’n verzekering ontvangen de nabestaanden een bedrag en kunnen ze zelf kiezen voor DELA of een andere uitvaartondernemer.

Hoe zorgt DELA ervoor dat de kwaliteit van de dienstverlening hoog is?

DELA verzorgt de uitvaarten zoveel mogelijk op eigen locaties met eigen goed opgeleide medewerkers. Zo houdt DELA de kwaliteit van de dienstverlening hoog. De vader van Marian woont in een dorp waar DELA geen eigen crematorium of uitvaartcentrum heeft. DELA verzorgt de uitvaart en houdt dan de afscheidsceremonie bij een locatie van een andere uitvaartondernemer uit de regio, die ook een hoge kwaliteit van dienstverlening heeft.

Met een DELA UitvaartPlan in diensten is de vader van Marian lid van DELA. Een coöperatie met meer dan vijf miljoen verzekerden. Jaarlijks verzorgt DELA 53.000 uitvaarten, waardoor zij gunstige inkoopvoorwaarden kan bedingen. De leden profiteren hiervan.

Wat als niet DELA maar een andere ondernemer de uitvaart verzorgt?

Dan krijgt Marian een vergoeding die gebaseerd is op de kosten die DELA zou maken als de DELA zelf de uitvaart zou verzorgen. Wil Marian dezelfde diensten als die zij zou krijgen bij DELA, dan moet zij bij een andere uitvaartondernemer vaak bijbetalen. Vanwaar dit verschil? De vergoeding die iemand krijgt, is gebaseerd op de inkoopwaarde van de uitvaart bij DELA. Ook wordt er rekening gehouden met de investeringen die DELA al heeft gedaan om de uitvaart te kunnen uitvoeren. Denk daarbij aan de teams met uitvaartverzorgers of de uitvaartlocaties die DELA ook in de Achterhoek heeft. Zou DELA bij het kiezen voor een andere uitvaartondernemer een hogere vergoeding geven, dan worden de andere DELA-leden benadeeld.

Wat beslist Marian?

Marian belt eerst met een van de medewerkers van DELA. Dat is een verstandige beslissing. DELA maakt geregeld mee dat nabestaanden spijt krijgen van de keuze voor een andere ondernemer als zij zich niet vooraf laten informeren over de financiële gevolgen van die keuze. Als de overledene een uitvaartverzekering in diensten heeft, dan is het belangrijk dat de nabestaanden eerst met de uitvaartverzekeraar bellen. Zo krijgen zij alles helder op een rijtje. Daarna volgt een weloverwogen besluit over wie de uitvaart uitvoert en kijken de nabestaanden achteraf vaak met een goed gevoel terug op de uitvaart.

Vragen? DELA Achterhoek is te bereiken via 0544 46 82 05.

---

Een uitvaartverzekering in diensten? Bel na een overlijden eerst de verzekeraar. Dat geldt ook voor nabestaanden die overwegen om de uitvaart niet door de uitvaartverzekeraar te laten regelen maar door een andere ondernemer. De verzekeraar geeft alle informatie die nodig is rondom het regelen van het afscheid en vertelt ook wat de gevolgen zijn wanneer een ander de uitvaart regelt. Vaak betekent dit dat de waarde van de vergoeding lager is dan wat de uitvaart werkelijk kost.

---

Henk sluit in 1993, op zijn 30e een DELA UitvaartPlan in diensten af. Hij verzekert een pakket uitvaartdiensten en een geldbedrag in de bijbehorende geldverzekering. Henk overlijdt in 2024, op 60-jarige leeftijd. Hij heeft in totaal € 1.610 premie betaald.

Wanneer DELA de uitvaart regelt, dan is de marktwaarde van het dienstenpakket in 2024 zo’n € 7.200. Daar zit in: het regelen en verzorgen van de uitvaart, het vervoer en de verzorging van de overledene, de rouwauto, het opbaren, een duurzame basis uitvaartkist, 75 rouwbrieven met postzegels, 75 bedankkaarten met postzegels óf 200 gedachtenisprentjes en nabestaandenzorg. De familie gebruikt de aula van het DELA-crematorium voor het afscheid. Het bedrag van de bijbehorende geldverzekering gebruikt de familie voor een afscheidsdiner. 

Wanneer de uitvaart niet door DELA wordt geregeld, dan keert DELA een vergoeding uit. Voor 2024 is de hoogte van de vergoeding € 3.673. inclusief het minimaal verzekerd bedrag van € 720. Is een hoger bedrag meeverzekerd? Dan krijg de familie uiteraard dit hogere bedrag uitgekeerd. 

---

Chat met onze medewerkers