LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

 

Voordat ik dood ga…

Heb je wel eens nagedacht over wat je nog zou willen doen voordat je doodgaat? Zelf of juist samen met een ander? Veel mensen vinden dat moeilijk. En dat is precies wat de organisatie van Geluksroute040 hoopt te veranderen met de opening van de Before I Die-wensenmuur in Eindhoven. Initiatiefneemster Linde: ‘Je kunt verlangens hebben in je hoofd en in je lijf, maar op het moment dat je het opschrijft en deelt, gebeurt er iets’.

Wat in 2011 begon als een sociaal experiment in New Orleans door kunstenares Candy Chang, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd kunstproject. Meer dan 1000 Before I Die-muren zijn er gecreëerd in meer dan 35 talen en 70 landen, waaronder Irak, China, Nieuw-Zeeland, Portugal, Japan, Denemarken, Argentinië en Zuid-Afrika. En nu kun je ook in Eindhoven je wensen op de Before I Die-wensenmuur schrijven dankzij de organisatie van Geluksroute040. Afgelopen weekend werd de muur op de Smalle Haven geopend en mag iedereen die wil zijn of haar wens voor het leven met krijt opschrijven.

Verlangens opschrijven zorgt voor beweging

De organisatie wil voorbijgangers na laten denken over wat nou écht belangrijk voor hen is. Dat verschilt voor ieder en dat kunnen grote maar juist ook kleine dingen zijn. ‘Ik vind het ook erg mooi om te zien hoe je anderen weer kan inspireren met de dingen die je opschrijft, er zijn op die manier al heel wat mooie gesprekken ontstaan bij de muur’, vertelt Iris.

Before I Die I Want To...

Wat wensen de initiatiefnemers en schreven zij zélf op ‘hun’ muur?

Iris: ‘Ik vond het zelf ook wel moeilijk, maar uiteindelijk heb ik opgeschreven dat ik in het buitenland zou willen werken als vrijwilliger. Ik fotografeer en reis graag, maar deel daarnaast ook graag mijn kennis. Ik heb een marketing-achtergrond en het lijkt mij erg mooi om deze kennis in te mogen zetten om startende bedrijfjes te helpen.’

Linde: ‘Ik heb in 2012 al een mooi project van mijn bucketlist mogen afstrepen, namelijk het maken van een kinderboek. Iets wat ik al heel lang wilde maar waar ik nooit echt aan toe kwam. Totdat ik tijdens een reis een weesmeisje tegenkwam en dacht: “dit ga ik voor jou maken”.’

Inge: ’Ik wil het verschil maken. Ik zou graag willen liefdesdokteren in New York. Je kan mij nu als liefdesdokter met mijn caravan vinden op verschillende evenementen, waar ik gesprekken van 7 minuten met mensen voer en hen daarna een opdracht meegeef. Het lijkt mij heel gaaf om dit in New York te doen.’

Ook je wens delen?

Wil jij ook je levenswens delen? De Before I Die-muur is nog voor onbepaalde tijd te vinden aan de Smalle Haven in Eindhoven. Meer info over het internationale project vind je op www.beforeidie.city.

Het leven is waardevol, juist omdat het eindigt

De wensenmuur is een initiatief van Geluksroute040, wij spraken met Iris Breugelmans, Inge van de Vorst en Linde ten Broek. Het is een initiatief dat past bij hoe wij bij coöperatie DELA kijken naar het leven; we geloven dat het leven waardevol is, juist omdat het eindigt. Wij zijn daarom extra trots dat ook wij als organisatie een steentje bij hebben kunnen dragen aan het verwezenlijken van de wensenmuur ‘Before I Die’.
Foto’s: Chloë Alyshea (coöperatie DELA), Aikje Bouckaert