Inspiratiegids uitvaart
In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: muziek, eten en drinken, kist of wade, rouwkaart en advertentie, bloemen, locaties, mooie woorden, rituelen, foto en video, en asbestemming.
Ik heb geen nabestaande: wie regelt nu mijn uitvaart?
In Nederland zijn er veel mensen die weinig of zelfs helemaal geen familie of vrienden hebben. Dit kan voor veel onzekerheden zorgen, vooral als het gaat om het regelen van hun uitvaart. Is er iemand in de omgeving die mijn afscheid kan regelen? Wie zorgt ervoor dat mijn laatste wensen worden gerespecteerd? Door je uitvaartwensen vast te leggen, kun je zelf de regie in handen nemen en zorgen dat alles wordt geregeld zoals jij dat wilt, ook als je niemand kent die dat voor je kan doen.
Je eigen uitvaart zelf voorbereiden
Het vastleggen van je uitvaartwensen geeft je rust. Je hebt dan alles op papier staan, van het type uitvaart (begrafenis of crematie) tot de keuzes rondom rituelen en de ceremonie. Je kunt bijvoorbeeld bepalen of je een eenvoudige uitvaart wilt of volgens bepaalde wensen. Door je wensen vast te leggen, weet je zeker dat je afscheid een persoonlijke invulling krijgt. Hou er wel rekening mee dat je voor speciale wensen vaak zelf geld of een verzekering nodig hebt.
Als alleenstaande je uitvaart regelen: leg je wensen vast bij een coöperatieconsulent
Ben je alleenstaand en heb je wensen voor je eigen uitvaart? Onze coöperatieconsulenten komen bij je langs om samen je wensen te bespreken. Dat kost niets. We leggen je wensen dan vast in het wensenboekje. Ben je bij ons verzekerd? Dan koppelen we jouw wensen meteen aan je verzekering. Coöperatieconsulent Liesbeth: ‘We raden altijd aan om een print van je wensen bij je belangrijke papieren te bewaren.’ De consulent is een adviseur, hij of zij regelt zelf geen uitvaarten.
Een voorregeling met een uitvaartverzorger bij terminale ziekte
Ben je terminaal ziek, dan kun je samen met een uitvaartverzorger je uitvaart bespreken en samenstellen. Dat heet een voorregeling. Op het moment van overlijden zijn de belangrijkste beslissingen dan al genomen. Voorbesprekingen en voorregelingen doen we met zowel verzekerden als niet-verzekerden. Liesbeth: ‘De meeste mensen zien een beetje tegen deze gesprekken op. Maar iedereen die wij spreken is naderhand opgelucht. Het is een fijne gedachte dat alles goed geregeld is.’
Denk na over jouw afscheid
Als je weinig mensen om je heen hebt, is het belangrijk om na te denken over hoe je straks je afscheid wilt. Wie gaat jouw uitvaart regelen? Welke wensen heb je? En heb je een uitvaartverzekering afgesloten waarmee die wensen mogelijk zijn? Iedereen mag jouw afscheid regelen, dus ook je buurman, een goede vriendin of een mantelzorger.
Wie mag of kan mijn uitvaart regelen?
Heb je geen kinderen of partner die jouw uitvaart kunnen regelen? Dat maakt niet uit, ook een tante, buurvrouw, ex of goede vriend mag het doen. Degene die het contact met de uitvaartverzorger heeft en verantwoordelijk is voor de kosten, noemen we de opdrachtgever. Als er echt niemand is, dan wordt de gemeente de opdrachtgever. In dat geval krijg je een gemeentelijke uitvaart. Als je voldoende middelen hebt en/of een uitvaartverzekering, dan kan ook de gemeente rekening houden met je wensen.
Wanneer regelt een executeur je uitvaart?
Wanneer je niemand hebt om je uitvaart te regen, kun je dit door een executeur laten regelen. Een executeur is een persoon die je in een testament benoemt om je nalatenschap te beheren en je uitvaart te regelen, Diegene wordt dan de opdrachtgever van de uitvaart en zorgt ervoor dat alles zoveel mogelijk volgens jouw wensen wordt gedaan. Zo kun je gerust zijn dat je afscheid op een waardige manier zal plaatsvinden, ook als er geen nabestaanden zijn.
Het aanstellen van een executeur is dus een manier om je uitvaart in eigen hand te houden, als je niemand hebt om deze taak aan toe te vertrouwen. Het biedt rust en zekerheid, zowel voor jou als voor degenen die je uitvaart daadwerkelijk gaan uitvoeren.
Uitvoering van een eenzame uitvaart
Als je geen wensen hebt vastgelegd, dan krijg je de meest eenvoudige uitvaart. Heb je wel wensen vastgelegd, dan zal de opdrachtgever de keuzes maken op basis van jouw wensen en het beschikbare budget. Daarom is het verstandig om van tevoren goed na te denken over de kosten van je wensen en te zorgen dat alles financieel gedekt is, bijvoorbeeld met spaargeld of met een uitvaartverzekering. Zo weet je zeker dat jouw afscheid verloopt zoals jij het wenst.
Denk na over jouw afscheid
Als je weinig mensen om je heen hebt, is het belangrijk om na te denken over hoe je straks je afscheid wilt. Wie gaat jouw uitvaart regelen? Welke wensen heb je? En heb je een uitvaartverzekering afgesloten waarmee die wensen mogelijk zijn?