• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Alles over het regelen van een uitvaart

In de week van de uitvaart zijn onze mensen er vanaf het allereerste moment om je te helpen. Zodat je weet wat er komt kijken bij het regelen van een persoonlijke uitvaart.

 

Een eenzame uitvaart: wie regelt en betaalt het?

Een uitvaart zonder familie of nabestaanden noemen we een eenzame uitvaart. De gemeente wordt in dat geval opdrachtgever van de uitvaart. Dit komt in Nederland steeds vaker voor. Van 2019 tot 2023 steeg het aantal gemeentelijke uitvaarten met 25%. In dit artikel geven we antwoord op vragen die je kunt hebben rond dit onderwerp. Wie moet de uitvaart regelen? Wie betaalt de uitvaart? Ben je verplicht bijvoorbeeld om de uitvaart van een familielid te betalen? En wat voor uitvaart wordt het?

Wat is een eenzame of gemeentelijke uitvaart?

Iedereen krijgt bij ons een respectvolle laatste verzorging, ook bij een uitvaart zonder gasten. Daarna is de uitvaart. Een eenzame uitvaart is altijd ingetogen. Soms wordt de overledene zonder uitvaart gecremeerd of begraven, soms spreekt iemand van de gemeente nog een woordje. In een aantal gemeentes draagt een dichter een gedicht voor de overledene voor. Sommige gemeentes staan het toe dat buren of bekenden aanwezig zijn, maar in de meeste gevallen is de uitvaart in stilte.

Of het een begrafenis of crematie wordt, verschilt per gemeente. De meeste gemeentes kiezen voor begraven. Als ze na de begrafenis nog nabestaanden vinden, en willen die toch graag een crematie, dan kan dat alsnog.

Hoe ziet de gemeentelijke uitvaart eruit?

Een gemeentelijke uitvaart is sober. De gemeente zorgt alleen voor de wettelijk verplichte onderdelen, zoals vervoer en een eenvoudige kist. Bij een begrafenis krijgt het graf geen grafsteen. Bij een crematie wordt de as verstrooid. Er is meestal geen afscheidsdienst, muziek of bloemen.

 Nabestaanden of niet, verzekering of niet: we zorgen sowieso voor een respectvol afscheid. 

Kosten gemeentelijke uitvaart

Als de gemeente de begrafenis of crematie regelt, dan zorgen zij ervoor dat de kosten binnen het bedrag van de uitvaartverzekering past. Is er geen verzekering? Dan moeten de erfgenamen de kosten betalen als die gevonden worden. Deze zitten vaak tussen de € 2.000 en € 3.500 (2024). De gemeente zoekt daarom altijd naar nabestaanden. Vindt de gemeente geen nabestaanden, of willen de nabestaanden de erfenis niet aanvaarden? Dan betaalt de gemeente de uitvaart. Het opsporen van nabestaanden werkt bij elke gemeente anders. Meestal gaat dat onderzoek niet verder dan eerste- en tweedegraads familieleden.

Hoe beheert de gemeente eventuele eigendommen of schulden van de overledene?

De gemeente onderzoekt of de kosten van de uitvaart kunnen worden betaald met het geld en de bezittingen van de overledene. Als er waardevolle spullen zijn, dan worden deze verkocht om de uitvaartkosten te betalen. De gemeente betaalt geen schulden die de overledene nog had openstaan. Daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij de schuldeisers.

Wat als ik de uitvaart van een familielid niet wil of kan betalen?

Als je afstand van de erfenis doet, dan hoef je de uitvaart niet te betalen. De erfgenamen die de erfenis wel accepteren betalen dan de rekening. Als niemand de erfenis accepteert, dan betaalt de gemeente de uitvaart.

Een coöperatieconsulent spreken over je uitvaartwensen

Leg je uitvaartwensen vast in een persoonlijk gesprek met een van onze coöperatieconsulenten. Dat geeft rust, omdat je weet dat alles later zo geregeld wordt hoe jij het zelf wilt.

Je kunt hiervoor een afspraak maken via 085 580 02 35

Hoe wordt omgegaan met religieuze of culturele wensen?

Als de gemeente op de hoogte is van specifieke wensen van de overledene, dan proberen de meeste gemeentes hieraan tegemoet te komen, als dit past binnen het budget. Dit is echter niet gegarandeerd.

Wie mag of kan een uitvaart regelen?

Iedereen kan een uitvaart regelen voor een ander. Vaak zijn het de partner, ouders of kinderen die dit doen. Maar ook vrienden, een familielid, ex-partner of zelfs een buurman kan deze taak op zich nemen. Degene die start met het regelen van de uitvaart, bepaalt hoe alles wordt georganiseerd en is verantwoordelijk voor de kosten. Diegene noemen we de opdrachtgever. Is er niemand om de uitvaart te regelen? Dan regelt de gemeente de uitvaart. De gemeente wordt dan de opdrachtgever.

Hoe werkt een eenzame uitvaart met een testament?

Heb je een testament? Dan kun je een executeur voor de uitvaart aanwijzen. Dat is dan degene die verantwoordelijk is voor het regelen van je uitvaart volgens jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de locatie, het type ceremonie, en de keuze voor begrafenis of crematie. Als je in je testament geen executeur aanwijst, dan wordt de uitvaart vaak door nabestaanden of de gemeente geregeld.

De notaris is betrokken bij het opstellen van het testament en het juridisch regelen van je erfenis, maar niet bij het regelen van de uitvaart zelf.

Alles over het regelen van een uitvaart

In de week rondom de uitvaart zijn onze mensen er vanaf het allereerste moment om je te helpen. Zodat je weet wat er komt kijken bij het regelen van een persoonlijke uitvaart.