• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Zorgeloze toekomst

Voor een zo zorgeloos mogelijke toekomst van je kind, is niet alleen de opvoeding belangrijk. Download de checklist en zie wat je op praktisch vlak nu al kunt regelen voor je kind.

 

Heb jij je nalatenschap al geregeld?

Kun je in jouw huis blijven wonen als jouw partner overlijdt? Wie zorgt er voor jouw kleine kinderen, als jij en jouw partner onverwacht overlijden? En, zijn jouw nabestaanden eigenlijk wel op de hoogte van jouw keuzes? Reporter Wout van Wengerden ging voor ons de straat op en vroeg het.

Uit onderzoek blijkt dat 50-plussers meer bezig zijn met hun nalatenschap dan jongere ouders. Zo heeft bijna de helft van de 50-plussers een uitvaartverzekering en heeft één op de drie een testament. Wat stukken minder gebeurt, is het vastleggen en bespreken van de uitvaartwensen (één op de vijf) en de opvang van vaste lasten (één op de tien). Dat laatste kan zwaar zijn voor de nabestaanden, want in het geval van overlijden, kunnen zij worden geconfronteerd met moeilijke keuzes en/of geldnood. In deze video van Op straat gevraagd vertellen Nederlanders wat zij precies hebben geregeld.

De VoorelkaarDesk: hulp bij jouw nalatenschap

Wil je alles zo goed mogelijk regelen voor jouw nabestaanden maar heb je geen idee waar te beginnen? Onze VoorelkaarDesk (gratis voor leden) beantwoordt al jouw vragen over testament, voogdij, schenken en belastingen, op een begrijpelijke, niet-juridische manier. Regel je de nalatenschap niet goed, kunnen je nabestaanden te maken krijgen met vervelende gevolgen.

De VoorelkaarDesk
5 scenario's bij de afwikkeling van het nalatenschap

Een testament is een belangrijk onderdeel van de nalatenschap, maar met het opstellen ervan, is het niet ‘klaar’. Veranderingen binnen de familieverhoudingen of de financiële situatie van het gezin, kunnen bijvoorbeeld een goede reden zijn om een testament te herzien. Om ruzies of onduidelijkheden te voorkomen, is het belangrijk om gemaakte keuzes zo goed mogelijk uit te leggen. Waarom krijgt de stiefdochter net zoveel als de biologische zoon? Waarom gaat de parelketting van Oma Sien naar de kleindochter, en niet naar de dochter? Je nabestaanden goed achterlaten, is immers meer dan het verdelen van geld: het is een laatste blijk van liefde en waardering.

Checklist: Wat kun je nu regelen voor de toekomst van je kind?

Het leven is onvoorspelbaar. Dat maakt het vaak zo mooi, maar - zeker als ouder - ook spannend. Want hoe zorg je ervoor dat het goedkomt met je kind? Om je te helpen, maakten we een checklist met alles wat handig is om nu te regelen voor je kind.