• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Waardig afscheid zonder verzekering

Is er geen uitvaartverzekering? Volg het stappenplan ‘uitvaart regelen zonder verzekering’ en neem op een waardige manier afscheid.

 

Wat doet een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

Na het verlies van een dierbare breken moeilijke dagen aan. Het is een emotionele tijd, en dan moet je ook nog allemaal dingen regelen voor de uitvaart. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen. De uitvaartverzorger of uitvaartondernemer helpt je bij alle stappen en regelt samen met jou een afscheid volgens de wensen van jou en je dierbare.

Wat is de rol van een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

De uitvaartverzorger of begrafenisondernemer neemt de regie over alles wat er geregeld moet worden vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van het afscheid. Natuurlijk gebeurt alles in overleg met jou en de andere nabestaanden.

Jullie bespreken al veel dingen tijdens het regelgesprek, maar het is niet erg als je er dan niet meteen helemaal uitkomt. In de dagen tot aan het afscheid hebben jij en de uitvaartverzorger (bijna) elke dag contact. Stap voor stap, van dag tot dag, bereiden jullie samen alles voor.

Een lokale uitvaartverzorger

Wanneer wij een uitvaart voor je verzorgen, dan kun je er zeker van zijn dat onze uitvaartverzorger uit jouw eigen plaats of regio komt. Wij hebben vestigingen in het hele land, dus we zijn altijd in de buurt. Al onze uitvaartspecialisten krijgen bij ons volop de ruimte voor opleidingen. Zo kunnen we meer voor je betekenen en hebben we alle kennis in huis voor de laatste verzorging, het vervoer en de afscheidsceremonie. In de dagen rondom een afscheid staat naast de lokale uitvaartverzorger een heel team aan specialisten voor je klaar. Samen met jou regelen we een afscheid naar wens.

Uitvaartverzorger Tom vertelt over het regelgesprek

‘Ik bekijk altijd hoe ik iedereen kan betrekken bij het regelgesprek. Elke situatie en iedere familieband is anders. In de eerste tien minuten moet je de rollen begrijpen, dat moet je in je hebben.’

Het regelen van de uitvaart

Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, meld je het overlijden bij ons en maak je een afspraak om met de uitvaartverzorger te praten over wat we allemaal gaan regelen. De uitvaartverzorger geeft je een beeld van wat er in de komende dagen op je afkomt en voor welke keuzes je komt te staan.

Draaiboek voor de ceremonie maken

Als je dierbare een wensenboek heeft gemaakt, of misschien zelfs de wensen al met je heeft besproken, dan is dat natuurlijk fijn. Weet je geen wensen van je dierbare? Dat geeft niet, de uitvaartverzorger neemt alle tijd om met je te praten en alles te horen over je dierbare. Zo kunnen jullie samen, met of zonder wensenboek, het draaiboek voor de afscheidsceremonie maken. En zo een afscheid samenstellen dat helemaal bij je dierbare past. De uitvaartverzorger stemt je keuzes af met bijvoorbeeld de locatie, de bloemist en de catering. Zijn er religieuze wensen of voorschriften? Dan houden we daar natuurlijk ook rekening mee. Wij hebben ruim 85 jaar ervaring met het regelen van uitvaarten volgens allerlei geloven, rituelen en tradities.

Waarom kiezen voor uitvaartverzorging van DELA?

Onze lokale uitvaartverzorgers staan klaar om samen met jou de uitvaart vorm te geven. Nabestaanden beoordelen de dienstverlening van uitvaartverzorging met een 9,1.

Wat is je budget voor het afscheid?

Natuurlijk overlegt de uitvaartverzorger regelmatig met je over het budget. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en blijft de uitvaart betaalbaar of binnen het opgebouwde budget van de uitvaartverzekering. Is er een natura-uitvaartverzekering? Bijvoorbeeld een DELA UitvaartPlan? Dan hoef je niet te betalen voor de diensten die bij iedere uitvaart horen, zoals de verzorging, een DELA-uitvaartlocatie in de eigen woonplaats en vervoer. En bij het DELA UitvaartPlan is ook een klein geldbedrag voor extra wensen meeverzekerd, voor bijvoorbeeld bloemen en een hapje en drankje na afloop.

Stap voor stap een persoonlijk afscheid regelen

Een afscheid regelen, hoe doe je dat? In een tijd waarin emoties vaak een grote rol spelen, moet je beslissingen nemen. Welke keuzes komen er op je af? Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

De uitvaartverzorger of begrafenisondernemer achter de schermen

Er komt veel kijken bij het organiseren en begeleiden van een afscheid. De uitvaartverzorger of uitvaartondernemer stelt veel vragen, stelt inspirerende oplossingen voor en geeft advies als je het even niet meer weet. Sommige mensen willen veel zelf doen, anderen juist niet. Waar we kunnen nemen we zorgen uit handen. Het is onze taak om goed te luisteren en in deze moeilijke periode rust en overzicht te bieden. Wat doet de uitvaartverzorger nog meer achter de schermen?

  • aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden;
  • regelen dat jullie rouwadvertentie in de krant komt;
  • bestellen van de rouwbrieven;
  • reserveren van de locatie voor de uitvaartdienst;
  • bestellen van een kist, mand of opbaarplank met wade en eventueel bloemen;
  • regelen van de rouwauto;
  • regelen dat jullie muziek, filmpjes en foto’s bij de locatie wordt aangeleverd;
  • regelen van eten en drinken voor de gasten..

‘Mensen leggen zichzelf vaak zware eisen op omdat ze maar één keer afscheid kunnen nemen. En er gebeuren op zo’n dag ook weleens dingen die je niet in de hand hebt. Op die momenten is het fijn dat ik het complete overzicht heb.’ Uitvaartverzorger Gert vertelt hoe hij zijn improvisatietalent inzet om alles in goede banen te leiden.

Zelf uitvaartverzorger worden

Wil je uitvaartverzorger worden? Er zijn in Nederland meerdere gespecialiseerde opleidingen. Natuurlijk kun je niet alles uit boeken leren: het vak van uitvaartverzorger moet ook bij je passen. Het beroep vraagt om organisatietalent, inlevingsvermogen, creativiteit en vooral een klantgerichte houding. Bij DELA hebben we regelmatig vacatures voor uitvaartverzorgers. Hebben we geen vacature bij je in de buurt? Meld je dan aan voor de job alert of stuur een mail naar: recruitment@dela.org, dan kunnen we kijken of er misschien toch een passende functie voor je is.