• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Waardig afscheid zonder verzekering

Is er geen uitvaartverzekering? Volg het stappenplan ‘uitvaart regelen zonder verzekering’ en neem op een waardige manier afscheid.

 

Wat doet een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

Na het verlies van een dierbare breekt een zware periode aan voor de nabestaanden. Zij moeten het verlies verwerken, maar direct ook allerlei praktische zaken regelen, zoals de uitvaart. Een uitvaartverzorger (ook wel begrafenisondernemer genoemd) helpt hen daarbij. Maar wat doet deze persoon precies?

Wat is de rol van een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

Een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer helpt de nabestaanden bij het regelen van een waardig afscheid. Zij hebben bijvoorbeeld contact met de locatie van de afscheidsdienst en het crematorium of de begraafplaats. Nabestaanden kiezen de uitvaartverzorger normaal gesproken zelf. Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, komt de uitvaartverzorger vaak meteen langs om met de nabestaanden te overleggen over de volgende stappen.

Ophalen lichaam

Een van de eerste keuzes die nabestaanden moeten maken is wat er met het lichaam van hun overleden dierbare moet gebeuren. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor thuisopbaring of opbaring in een 24-uurskamer in het rouwcentrum. De uitvaartverzorger vertelt hoe de laatste verzorging eruit ziet en wat de opbaarmogelijkheden zijn. Zo kunnen de nabestaanden weloverwogen keuzes maken en zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat alles naar wens wordt uitgevoerd.

Uitvaart- en condoleanceplechtigheid

Een andere belangrijke taak van de uitvaartverzorger is het begeleiden van de nabestaanden bij alle keuzes rondom de uitvaartceremonie en condoleance. De uitvaartverzorger geeft samen met de nabestaanden vorm aan een passende plechtigheid en stemt die keuzes af met de locatie van de uitvaart- en condoleanceplechtigheid. Uiteraard houdt de uitvaartverzorger daarbij ook rekening met eventuele religieuze wensen en voorschriften.

Wat regelt een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer nog meer?

De uitvaartverzorger of begrafenisondernemer kan ook helpen bij:

  • aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden;
  • het maken van een rouwbericht en/of rouwadvertentie;
  • de muziekkeuzes en beelden tijdens de uitvaart;
  • het regelen van de rouwauto;
  • het regelen van de locatie voor de uitvaartdienst;
  • het eten en drinken voor de gasten van de uitvaart;
  • een kist, mand of opbaarplank met wade;
  • emotionele, praktische en financiële zaken na de uitvaart.
Op zoek naar meer inspiratie rondom deze keuzes? Download de inspiratiegids

Waarom kiezen voor uitvaartverzorging van DELA?

Onze lokale uitvaartverzorgers staan klaar om samen met jou de uitvaart vorm te geven. Nabestaanden beoordelen de dienstverlening van uitvaartverzorging met een 9,1.

Budget

Een goede uitvaartverzorger overlegt regelmatig met de nabestaanden over het budget. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en blijft de uitvaart betaalbaar of binnen het opgebouwde budget van de uitvaartverzekering.

Alles uitbesteden, of juist niet?

Sommige nabestaanden willen veel zelf doen, andere juist niet. Een goede uitvaartverzorger zet de wensen van de nabestaanden centraal en neemt waar mogelijk zorgen uit handen. Het is de taak van de uitvaartverzorger om goed te luisteren en in een moeilijke periode rust en overzicht te bieden.

Vacatures uitvaartverzorger

Kijk hier voor meer informatie en de vacatures voor uitvaartverzorger.

Zelf uitvaartverzorger worden

Wil je zelf uitvaartverzorger worden? Er zijn in Nederland meerdere gespecialiseerde opleidingen. Natuurlijk kun je niet alles uit boeken leren: het vak van uitvaartverzorger moet ook bij je passen. Het beroep vraagt om organisatietalent, inlevingsvermogen, creativiteit en vooral een klantgerichte houding. Je moet voor rust kunnen zorgen in chaotische en emotionele tijden. Lees hoe Qmusic nieuwslezeres Anne-Marie Rozing dat ervaren heeft tijdens een meeloopdag. Bij DELA hebben we regelmatig vacatures voor uitvaartverzorgers.

Stap voor stap

Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.