• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Elektrisch cremeren bij DELA

Begin 2019 werd bij ons de eerste elektrische crematieoven van Nederland geplaatst, in crematorium Nedermaas in Geleen. Wij geloven in een groene, duurzame toekomst. Daarom willen wij in 2030 compleet klimaatneutraal zijn met onze uitvaarten. Elektrisch cremeren is een belangrijke stap op weg naar ons duurzame doel.

Je staat er misschien niet bij stil, maar crematoria werken op gas. Gemiddeld is voor een crematie 60 m3 gas nodig. Dat staat gelijk aan 140 keer douchen. Cremeren is dus niet bepaald duurzaam. Daarom worden al onze nieuwe crematoria gasloos en bekijken we bij al onze verbouwingen milieuvriendelijke, elektrische alternatieven. 

Waar kun je elektrisch cremeren?

Crematorium Nedermaas in Geleen heeft de primeur. Dat is ons eerste crematorium met een elektrische crematieoven. Het crematorium is begin 2019 verbouwd. Bij de nieuw te bouwen crematoria in Groningen en Bemmel komt ook een elektrische crematie-oven. Bovendien krijgen de nieuwe gebouwen groene stroom van Nederlandse bronnen. Ook komt er biologische catering en wordt er tijdens de verbouwing zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.

Hoe werkt duurzaam elektrisch cremeren?

Eigenlijk werkt elektrisch cremeren hetzelfde als cremeren met een gasoven. Het grote verschil is dat er geen fossiele brandstof aan te pas komt. Daarmee bieden wij de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame uitvaart.

De groene visie van DELA

Wij willen in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Naast elektrisch cremeren, kun je bij ons bijvoorbeeld ook groene alternatieven voor een kist vinden en duurzaam drukwerk van 100% gerecycled papier. Al onze nieuwe locaties worden net als Geleen geheel elektrisch en milieuvriendelijk. Bovendien bekijken wij bij alle toekomstige verbouwingen hoe wij onze locaties zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Ook hebben wij een eigen natuurbegraafplaats en zijn wij aangesloten bij Greenleave. Dat is een stichting die zich inzet voor duurzame uitvaarten.

 

Bekijk de video over de plaatsing van onze elektrische crematieoven in crematorium Nedermaas in Geleen.

DELA opent eerste elektrische crematieoven in Geleen - duurzame utivaart