Yarden en DELA worden één

Vanaf 2 augustus 2021 hoort  Yarden bij DELA. We vinden het fijn dat we de leden van Yarden nu definitief de zekerheid van onze coöperatie mogen bieden. Alle Yarden-verzekerden zijn persoonlijk per brief geïnformeerd in augustus.

De overname

Er zijn voor elkaar. Vanuit die gedachte neemt DELA Yarden over: een sterke partij helpt een verzwakte partij, zodat er één nog sterkere groep ontstaat. Leden van Yarden komen bij een financieel stabiele verzekeraar. Voor pakketpolishouders is een regeling in het leven geroepen: nabestaanden hoeven de eerste tien jaar niet bij te betalen op de pakketdekking als zij gebruikmaken van de eigen uitvaartorganisatie.

DELA is en blijft een financieel heel gezonde coöperatie van vier miljoen verzekerden. Uw premies zijn bij ons veilig en wij garanderen een waardige uitvaart. Er zijn overnamekosten, maar dankzij onze hoge buffers blijft onze financiële positie sterk. Dankzij de overname wordt ons beleggingskapitaal uitgebreid. Hiermee groeit op termijn de kans op winstdeling. Ook krijgen we er uitvaartcentra en crematoria bij, waardoor we in heel het land uitvaarten in onze eigen locaties kunnen verzorgen.

Lees het persbericht over de overname

Heeft deze overname gevolgen voor DELA-verzekerden?  

De premies gaan niet omhoog door deze overname en de verzekeringsvoorwaarden blijven hetzelfde. Met Yarden erbij ontstaat een nog sterker collectief in Nederland, dat zorgt dat mensen een waardig afscheid kunnen krijgen. Praktisch betekent dit:  

  • Voortaan landelijke dekking van eigen uitvaartcentra en crematoria. 
  • Extra kans op winstdeling: het vermogen van de coöperatie groeit door extra premie-inkomsten en door het beleggen van het Yarden-vermogen.  
  • Gebruik kunnen maken van de diensten van de Vereniging Yarden: bloeiende vrijwilligersorganisatie met een schat aan kennis, ervaring en hulp bij rouwverwerking.

Wat verandert er voor Yarden-verzekerden?

De verzekering blijft een Yarden-verzekering  
Het afronden van de samenvoeging Yarden en DELA kost veel tijd; we doen ons best om dit binnen twee jaar rond te hebben. In ieder geval tot die tijd blijft de verzekering nog een Yarden-verzekering. Voor vragen of wijzigingen kunnen Yarden-verzekerden gewoon nog terecht bij de klantenservice van Yarden. Ook een overlijden kan nog steeds gemeld worden bij Yarden.  

De naam op het bankafschrift verandert 
Op 1 september verandert de naam op de bankafschriften en facturen in DELA Natura- en levensverzekeringen N.V. Yarden-verzekerden die zelf de premie overmaken, kunnen dit in augustus overmaken naar Yarden Uitvaartverzekeringen met het bekende IBAN: NL15 INGB 0002286622, onder vermelding van het betalingskenmerk.   

Regeling voor pakketpolishouders

De verzekerde waarde van de diensten in de pakketpolis van Yarden is te laag om de uitvaartkosten te dekken. Hierdoor is sinds 2020 de kostenstijging van de pakketpolis van Yarden voor rekening van de nabestaanden. Goed om te weten, hiervoor hebben wij een regeling getroffen. De regeling bestaat uit twee delen:  

1. Nabestaanden van verzekerden met een pakketpolis hoeven nu de eerste 10 jaar vanaf overname niet bij te betalen voor de verzekerde diensten in het verzekeringspakket, als de uitvaart wordt geregeld, verzorgd en uitgevoerd door de eigen uitvaartorganisatie.  
2. Daarnaast hebben we geld gereserveerd, waarmee we de verzekerde waarde van uw pakketpolis elk jaar mogelijk iets laten stijgen.  

Bij de veelgestelde vragen leggen we dit uit met een voorbeeld.  

Veelgestelde vragen

Wanneer word ik geïnformeerd over de overname?

Alle Yarden polishouders met een sommenverzekering en/of pakketpolis en de deposanten met het product Yarden Uitvaartsparen ontvingen in de eerste helft van augustus een brief van DELA. Mogelijk heeft u meer dan één brief ontvangen omdat u meerdere producten hebt bij Yarden.

Heeft u deze brief niet ontvangen? Download de brief en bijlage via onderstaande link of vraag uw persoonlijke brief aan via yarden.nl/service.  

Brief aan Yarden leden met een pakketpolis

Brief aan Yarden leden met een sommenverzekering

DELA gaat nabestaanden compenseren die de afgelopen jaren ten onrechte hebben bijbetaald op de verzekerde diensten in een Yarden-pakketpolis. Voor wie geldt dit wel/niet?
In de periode 2007-2018 beschouwde Yarden een pakketpolis ten onrechte als een geldverzekering. Nabestaanden ontvingen daarom te weinig vergoeding voor de verzekerde diensten op een pakketpolis. 

Yarden is vanaf juli 2019 bezig om deze nabestaanden geld terug te geven. DELA gaat actief door met deze compensatie. Inmiddels hebben al veel mensen geld teruggekregen.

De compensatie geldt niet voor nabestaanden die in de periode vanaf 1 januari 2020 tot 2 augustus 2021 hebben bijbetaald op de verzekerde diensten in een Yarden-pakketpolis. Zij vallen niet in de categorie ‘ten onrechte’. 

Voor nieuwe gevallen vanaf 2 augustus 2021 geldt dat DELA bijbetaling op het verzekerde pakket uitvaartdiensten van Yarden de komende 10 jaar helemaal compenseert als het eigen uitvaartbedrijf de uitvaart verzorgt.  
 
Wij hebben een uitvaart geboekt bij Yarden, gaat deze nog door? 
Alle uitvaarten die gepland staan worden gewoon zoals gebruikelijk door Yarden verzorgd. Heeft u een uitvaartplechtigheid, dan gaat deze gewoon door.
Hoe werkt de regeling voor pakketpolishouders?
Nabestaanden van verzekerden met een pakketpolis hoeven nu de eerste 10 jaar vanaf overname niet bij te betalen voor de verzekerde diensten in het verzekeringspakket, als de uitvaart wordt geregeld, verzorgd en uitgevoerd door de eigen uitvaartorganisatie. Na tien jaar betalen nabestaanden wel bij. DELA heeft geld gereserveerd, waarmee de verzekerde waarde van uw pakketpolis elk jaar mogelijk iets stijgt. Hierdoor is het bedrag dat nabestaanden moeten bijbetalen lager dan dat het zou zijn zonder hulp van DELA. 

Rekenvoorbeeld: 
In dit voorbeeld gaan we uit van een verzekering van € 3.210 in 2021. De verzekerde diensten kosten in het voorbeeld € 3.340 in 2021.  

• Stel, in 2025 zijn de kosten van de verzekerde diensten gestegen naar € 3.619. Met de vergoeding van DELA stijgt de verzekering naar € 3.253. Bij overlijden van de verzekerde hoeven de nabestaanden niet bij te betalen, want dit valt binnen de 10 jaar. 

• Stel, in 2032 zijn de kosten van de verzekerde diensten gestegen naar € 4.333. Met de vergoeding van DELA stijgt de verzekering naar  € 3.616. Bij overlijden van de verzekerde betalen de nabestaanden nu wel bij, want dit valt buiten de 10 jaar. De bijbetaling is € 717. Zonder de jaarlijkse vergoeding van DELA zou dit € 1.123 zijn. 

We leggen de regeling nog eens uit in de tabel hieronder. Let op: De tabel geeft geen rechten. In het echt kunnen de uitvaartkosten elk jaar anders zijn en de jaarlijkse bijdrage van DELA ook. De bedragen zijn afgerond op hele bedragen. 
  Verzekerd bedrag 

De bedragen zijn steeds aan het eind van het jaar bekend. Daarom gebruiken we in dit voorbeeld schattingen.  
Waarde uitvaartpakket 
 
De bedragen zijn steeds aan het eind van het jaar bekend. Daarom gebruiken we in dit voorbeeld schattingen.  
Bij te betalen zonder DELA-regeling 
 
Dit is wat nabestaanden in dit voorbeeld zouden moeten bijbetalen zonder DELA-regeling. 
Bij te betalen met DELA-regeling 
 
Dit is wat nabestaanden in dit voorbeeld bijbetalen met DELA-regeling. De eerste 10 jaar hoeft niets te worden bijbetaald. 
 
 
Jaar 0  € 3.210  € 3.340  € 130  € 0
Jaar 1  € 3.213  € 3.393  € 183  € 0
Jaar 2  € 3.227  € 3.462   € 252  € 0
Jaar 3  € 3.238  € 3.540  € 330  € 0
Jaar 4  € 3.253  € 3.619  € 409  € 0
Jaar 5   € 3.273  € 3.701  € 491  € 0
Jaar 6   € 3.305  € 3.790  € 580  € 0
Jaar 7   € 3.351  € 3.889   € 679  € 0
Jaar 8   € 3.408  € 3.995  € 785  € 0
Jaar 9   € 3.473  € 4.106   € 896  € 0
Jaar 10   € 3.543  € 4.219  € 1.009  € 0
Jaar 11   € 3.616  € 4.333  € 1.123   € 717
Jaar 12   € 3.632  € 4.449   € 1.239  € 817
Kan ik mijn Yarden-verzekering oversluiten naar een DELA-verzekering?
Oversluiten heeft altijd gevolgen voor uw verzekering. Voor goed advies hierover, kunt u het beste contact opnemen met een financieel adviseur.
Naar wie moet ik bellen om een overlijden te melden? 
De Yarden-leden bellen naar Yarden. De DELA-leden bellen naar DELA. Op deze manier hebben onze medewerkers altijd direct de juiste gegevens bij de hand.
Hoe kan ik wijzigingen doorgeven voor mijn Yarden-verzekering?
Voorlopig blijft alles hetzelfde en kunt u dus zoals u gewend bent bij de klantenservice van Yarden terecht, zie yarden.nl/service of geef uw wijziging door in Mijn Yarden.

Contact opnemen met Yarden 

Op dit moment is uw verzekering nog steeds een Yarden-verzekering. Heeft u vragen of wilt u een wijziging doorgeven? Dan zit de klantenservice van Yarden voor u klaar (tel. 0800 1292). U kunt ook kijken op yarden.nl/service.

Intermediair

Werkt u als assurantietussenpersoon samen met Yarden of DELA? Bekijk dan de veelgestelde vragen speciaal voor u als tussenpersoon.

Leveranciers & uitvaartondernemers

Bekijk de veelgestelde vragen voor u als leverancier of uitvaartondernemer. Mist u informatie? Neem dan contact op met de voor u gebruikelijke contactpersoon bij Yarden of DELA.