• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Duurzaamste crematorium van Nederland officieel geopend

Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen

20 mei 2022

In Groningen is op 20 mei 2022 het meest duurzame crematorium van Nederland officieel geopend.

Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen. 

  

Het crematorium aan het Hoendiep is opgetrokken uit natuurlijk materiaal, in plaats van de meer milieubelastende materialen zoals beton, cement en bakstenen. Dit leidt tot een grote besparing in CO2. Het crematorium heeft geen gasaansluiting en is dus helemaal gasloos. Al eerder was bekend dat het crematorium een elektrische oven krijgt, wat ten opzichte van gas duurzaamheidswinst oplevert. Ook het interieur - van vloer tot meubilair - is gemaakt uit gerecycled materiaal.

Daarnaast is rekening gehouden met dierenwelzijn bij de bouw van dit crematorium. De poelkikker die leeft in het nabijgelegen riviertje Hoendiep, kan huizen onder de speciale bruggetjes over het riviertje. Daarnaast maaien schapen het gras rondom het crematorium. Aan de biodiversiteit in het gebied wordt positief bijgedragen, door aandacht voor bijen. 

Houtbouw geeft in dit geval een voordeel van ruim 275.000 kilo CO2, zoals te zien is in dit certificaat. Dat compenseert de uitstoot aan CO2 van het elektragebruik van ruim driehonderd huishoudens, of ruim 2,3 miljoen autokilometers aan uitlaatgassen.

Deze locatie draagt daarmee bij aan DELA's doelstelling om al haar uitvaarten in 2030 klimaatneutraal te hebben. 

Circulair bouwen

De CO2 besparing is onder meer zo groot, omdat de massieve houtbouw op termijn weer kan worden hergebruikt. Dit wordt circulair bouwen genoemd. Mocht het crematorium in Groningen niet meer nodig zijn, dan kan het elders weer worden herbouwd. Of de materialen kunnen voor een ander pand worden gebruikt. Daarnaast is massief houtbouw sneller in bouwtijd.

 

 

 

Laatste nieuws

 • sep
  13
  2022

  DELA - in gesprek met

  DELA staat voor solidariteit. Wij zijn opgericht vanuit de kracht van het collectief en de gedachte dat we zorgen voor elkaar. Dit betekent ook bijdragen aan een betere wereld. Dat doen we met onze uitvaarten en met onze beleggingen. In totaal beleggen we zo’n 9 miljard euro. We doen er alles aan om in 2030 de CO2-uitstoot van onze beleggingen te halveren. Om te kijken of we op de goede weg zijn en om te leren, gaan we bij DELA graag in gesprek met experts.

 • sep
  9
  2022

  Vermindering van zo’n 60m3 gas per crematie

  Crematorium Baexem vervangt gasoven voor elektrische variant

  Crematorium Midden-Limburg in Baexem start op 19 september met de vervanging van de gasgestookte crematieoven voor een elektrische variant. Die vervanging is onderdeel van een grotere vernieuwing van de DELA-uitvaartlocatie aan de Kasteelweg.

 • aug
  28
  2022

  Grootste uitvaartverzorger gaat duurzame ‘paddenstoelenkist’ aanbieden

  ‘Levende doodskist’ nu ook geschikt voor crematies

  Uitvaartverzorger- en verzekeraar coöperatie DELA neemt de levende uitvaartkist van Loop Biotech op in haar assortiment. Met zo’n 4 miljoen verzekerden en jaarlijks ruim 40.000 uitvaarten is DELA de grootste uitvaartverzorger van Nederland. De Living Cocoon is sinds twee jaar op de markt, waarbij deze tot nu toe vooral werd ingezet bij (natuur)begrafenissen. Onlangs is de Living Cocoon ook goedgekeurd voor crematies, waardoor de levende kist nu voor een groter publiek beschikbaar is.

 • aug
  26
  2022

  Dienstverlening verhuist naar nabijgelegen locaties

  DELA sluit uitvaartcentrum in Apeldoorn

  Coöperatie DELA sluit op 1 september het Boxtart uitvaartcentrum aan de Van der Houven van Oordtlaan in Apeldoorn. Het pand moet verbouwd worden om te blijven voldoen aan bijvoorbeeld ARBO-regelgeving, maar dat is te duur gebleken voor het Rijksmonument. Het pand is nu verkocht.