• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Duurzaamste crematorium van Nederland officieel geopend

Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen

20 mei 2022

In Groningen is op 20 mei 2022 het meest duurzame crematorium van Nederland officieel geopend.

Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen. 

  

Het crematorium aan het Hoendiep is opgetrokken uit natuurlijk materiaal, in plaats van de meer milieubelastende materialen zoals beton, cement en bakstenen. Dit leidt tot een grote besparing in CO2. Het crematorium heeft geen gasaansluiting en is dus helemaal gasloos. Al eerder was bekend dat het crematorium een elektrische oven krijgt, wat ten opzichte van gas duurzaamheidswinst oplevert. Ook het interieur - van vloer tot meubilair - is gemaakt uit gerecycled materiaal.

Daarnaast is rekening gehouden met dierenwelzijn bij de bouw van dit crematorium. De poelkikker die leeft in het nabijgelegen riviertje Hoendiep, kan huizen onder de speciale bruggetjes over het riviertje. Daarnaast maaien schapen het gras rondom het crematorium. Aan de biodiversiteit in het gebied wordt positief bijgedragen, door aandacht voor bijen. 

Houtbouw geeft in dit geval een voordeel van ruim 275.000 kilo CO2, zoals te zien is in dit certificaat. Dat compenseert de uitstoot aan CO2 van het elektragebruik van ruim driehonderd huishoudens, of ruim 2,3 miljoen autokilometers aan uitlaatgassen.

Deze locatie draagt daarmee bij aan DELA's doelstelling om al haar uitvaarten in 2030 klimaatneutraal te hebben. 

Circulair bouwen

De CO2 besparing is onder meer zo groot, omdat de massieve houtbouw op termijn weer kan worden hergebruikt. Dit wordt circulair bouwen genoemd. Mocht het crematorium in Groningen niet meer nodig zijn, dan kan het elders weer worden herbouwd. Of de materialen kunnen voor een ander pand worden gebruikt. Daarnaast is massief houtbouw sneller in bouwtijd.

 

 

 

Laatste nieuws

 • jan
  10
  2023

  De uitvaartmuziek top 100 over 2022

  Nederlandse artiesten domineren de top 10

  Nederlandse artiesten domineren de top 10 uitvaartmuziek uit 2022. In de lijst samengesteld door coöperatie DELA op basis van liedjes die door nabestaanden zijn gekozen, zijn acht van de tien meest gedraaide artiesten Nederlands. De top 3 meest gedraaide liedjes uit de Uitvaartmuziek top 100 over 2022 is ongewijzigd. Net als vorig jaar wordt de lijst aangevoerd door Sarah Brightman & Andrea Bocelli, gevolgd door Danny Vera. Op plaats 3 staan André Rieu & Mirusia Louwerse.

 • jan
  6
  2023

  DELA neemt resterend aandelenbelang Associatie en IJmond over

  Coöperatie DELA neemt het resterende aandelenbelang (30%) over van de Uitvaartvereniging Associatie&IJmond. Per 1 januari 2023 is DELA volledig eigenaar van Associatie Uitvaartverzorging en Uitvaartverzorging IJmond (officieel: UNC). Alexandra Howard vertrekt daardoor als statutair directeur. De gesprekken over de overname startten in april 2022.

 • jan
  6
  2023

  Aanmelden landelijke Lichtjesavond niet meer mogelijk

  Door de onverwachte, grote interesse in de eerste Landelijke Lichtjesavond van coöperatie DELA op 15 januari, is aanmelden helaas niet meer mogelijk.