Eerste elektrische crematieoven geplaatst bij Den en Rust
Verbouwing Bilthovens crematorium op schema
2 november 2021
Bij crematorium Den en Rust in Bilthoven is maandag de eerste van twee elektrische crematieovens geplaatst. De plaatsing is onderdeel van de ingrijpende verbouwing van het crematorium, dat hiervoor al sinds eind juni is gesloten. Het crematorium wordt gerenoveerd, geoptimaliseerd en verduurzaamd.
Onderdeel van die verduurzaming is het verwijderen van de gasgestookte crematieoven. Daarvoor in de plaats komen twee elektrische crematieovens. Dat draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die eigenaar coöperatie DELA heeft. Onderdeel daarvan is het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast dragen deze ovens bij aan het verminderen van het gasverbruik, een actuele discussie met stijgende gasprijzen. Voor het proces van de crematie maakt het niet uit of een crematie op gas of elektra is.
Met bijzonder vervoer kwam maandagochtend in alle vroegte de oven aan, om later die dag op zijn plek in het gebouw gehesen te worden. De oven weegt zo'n 21.000 kilo. De oven wordt de komende dagen klaargemaakt voor gebruik. De verbouwing van Den en Rust loopt volgens planning en naar verwachting heropent de locatie in het eerste kwartaal 2022. De tweede elektrische oven wordt rond de jaarwisseling geplaatst.
Twee ovens
Er worden twee elektrische ovens geplaatst, omdat één crematie in een elektrische oven zo'n dertig minuten langer duurt dan in een gasoven. Op deze manier blijft in de regio Utrecht de totale capaciteit voor crematies op peil. Tijdens de sluiting van Den en Rust bleek al dat het voor langere tijd verminderen van ovencapaciteit, omliggende crematoria zwaar belast. De dagelijkse capaciteit op peil houden is daarmee wenselijk. Op jaarbasis worden 1.500 tot 1.600 crematies uitgevoerd bij Den en Rust.
Van gas naar elektra
Gas was tot voor kort de meest efficiënte brandstof voor crematieovens, maar door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en is het gebruik ervan nu haalbaar voor crematies. Met één crematie wordt ca. 60 m3 gas bespaard, wat staat voor 113,4 kg CO2-uitstoot. Na duizend crematies is 113.400 kg CO2-uitstoot bespaard, een equivalent van 5.000 bomen. DELA streeft naar klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Elektrische ovens gelden daarvoor als belangrijke stap. Eén crematie kost overigens 75kWh aan stroom, maar omdat DELA alleen gebruik maakt van in Nederland opgewekte groene stroom, staat daar geen CO2-uitstoot tegenover. Bij Den en Rust worden bovendien zonnepanelen geïnstalleerd.
Historie
Het crematorium Den en Rust is in 2013 door coöperatie DELA overgenomen van Tap Uitvaartverzorging. Hierbij horen ook een bedrijfswoning en de begraafplaats. Het crematorium, in 1936 ontworpen door architect F.J.A. den Tex, is beroemd vanwege de gebrandschilderde engel van glas-in-lood kunstenaar Nico Schrier en heeft een prachtig uitzicht op de oude beukenlaan dat elk seizoen anders kleurt. De engel blijft uiteraard behouden, evenals het beukenlaantje. Verbouwing Het gebouw krijgt een grondige opknapbeurt. Sinds de jaren zeventig is inpandig alleen in 2014 de koffiekamer aangepast, terwijl de kennis over een logische routing in een crematorium is verbeterd. Zo wordt de ontvangstruimte vergroot, waar dat nu een smalle gang is.
Laatste nieuws
-
mei202022
Duurzaamste crematorium van Nederland officieel geopend
Bekijk de video voor een rondleiding langs alle duurzame elementen
In Groningen is op 20 mei 2022 het meest duurzame crematorium van Nederland officieel geopend.
-
mei122022
Funecap neemt zeven crematoria van DELA over
DELA heeft een koper gevonden voor de zeven crematoria die zij moet afstoten als sluitstuk voor de overname van Yarden. De ACM stemt in met de verkoop van de crematoria aan Funecap. Deze in Parijs gevestigde grote uitvaartondernemer met een internationaal managementteam, heeft een Europa-brede groeistrategie. Beide partijen leggen op dit moment de laatste hand aan vervulling van alle voorwaarden uit de overeenkomst om te kunnen overgaan tot een formele overdracht.
-
mei112022
Bouw crematorium Lingewaard
Eind mei 2022 start de bouw van DELA’s nieuwste crematorium in Bemmel (gemeente Lingewaard). Het crematorium ligt nabij de A15 bij Bemmel en wordt intiem van opzet. Er zullen drie tot vier afscheidsdiensten en crematies per dag gaan plaatsvinden. De bouw is naar verwachting gereed in het derde kwartaal van 2023. Inwoners uit de regio mogen meedenken over de inrichting van de verzorgingsruimte in het crematorium. De bouw is te volgen via deze pagina.
-
apr252022
Afscheidsritueel na verlies vroeg in de zwangerschap
In samenwerking met ziekenhuizen Den Bosch en Uden maakt DELA verstrooiing as mogelijk.
Wanneer een zwangerschap onverwachts eindigt in verlies, is het verdriet vaak groot. Een afscheidsritueel is dan een belangrijke stap in de verwerking. Dit geldt ook bij verlies al vroeg in de zwangerschap, wanneer er geen wettelijke verplichting is om het kindje officieel te begraven of te cremeren. DELA- crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk nodigt daarom deze ouders uit om bij de verstrooiing van de as te zijn.