• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Stijgende gasprijs heeft tussentijds geen invloed op premie of crematies

Elektrische crematieoven toont meerwaarde ten tijde van stijgende gasprijzen

8 oktober 2021

De alsmaar stijgende gasprijzen hebben tussentijds geen invloed op de premie of kosten van een crematie bij coöperatie DELA. De uitvaartverzekeraar en -verzorger werkt niet met variabele prijzen, maar kan vaste prijzen afspreken. DELA heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. Die prijs is vergelijkbaar met 2021.

De gasprijzen zijn vandaag de dag zo’n acht keer hoger dan vorig jaar. Hoewel het aantal elektrische crematieovens snel stijgt, is het merendeel van de ovens in DELA-crematoria nog gasgestookt. Per crematie wordt zo’n 60m3 gas verbruikt. DELA verzorgt zo’n 30.000 crematies op jaarbasis.

Andere prijsstijgingen, zoals inflatie, kunnen uiteraard wel invloed hebben op prijzen of premies. De gesprekken in de samenleving en in de media gaan momenteel (begin oktober) alleen over de gasprijzen. Het risico van de oplopende gasprijzen heeft DELA dus ondervangen voor 2021 en 2022.

Minder afhankelijk

DELA besloot enkele jaren geleden dat het minder afhankelijk wilde worden van gasovens. Sindsdien worden die niet meer geïnstalleerd en bovendien worden stapsgewijs de bestaande gasovens vervangen. Dat besluit werd vooral ingegeven uit duurzaamheidsoogpunt – gas is niet de meest duurzame fossiele brandstof – maar ook in de wetenschap dat gas op termijn minder beschikbaar is. Bijvoorbeeld als gevolg van het dichtdraaien van de spreekwoordelijke gaskraan in Nederland.

Elektrische oven

Daarom introduceerde DELA als eerste in Nederland de elektrische crematieoven. Dit gebeurde bij crematorium Nedermaas in Geleen. Inmiddels heeft ook crematorium La Grande Suisse in Maastricht een elektrische oven. In Bilthoven wordt bij Den en Rust momenteel de oven vervangen voor een elektrische variant. En bij de in aanbouw zijnde crematoria in Groningen en Bemmel, wordt een elektrische oven geplaatst.

DELA neemt bovendien alleen maar groene energie (gas en stroom) af, getuige deze energiecertificaten voor gas en stroom.

Lange termijn

Zoals alom wordt verwacht, zal de gasprijs blijven stijgen. Hoewel het prijsrisico voor 2021 en 2022 dus is afgedekt, bekijkt DELA wel of op de (midden-)lange termijn andere maatregelen nodig zijn, om prijsrisico’s voor haar leden te beperken.