• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Stijgende gasprijs heeft tussentijds geen invloed op premie of crematies

Elektrische crematieoven toont meerwaarde ten tijde van stijgende gasprijzen

8 oktober 2021

De alsmaar stijgende gasprijzen hebben tussentijds geen invloed op de premie of kosten van een crematie bij coöperatie DELA. De uitvaartverzekeraar en -verzorger werkt niet met variabele prijzen, maar kan vaste prijzen afspreken. DELA heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. Die prijs is vergelijkbaar met 2021.

De gasprijzen zijn vandaag de dag zo’n acht keer hoger dan vorig jaar. Hoewel het aantal elektrische crematieovens snel stijgt, is het merendeel van de ovens in DELA-crematoria nog gasgestookt. Per crematie wordt zo’n 60m3 gas verbruikt. DELA verzorgt zo’n 30.000 crematies op jaarbasis.

Andere prijsstijgingen, zoals inflatie, kunnen uiteraard wel invloed hebben op prijzen of premies. De gesprekken in de samenleving en in de media gaan momenteel (begin oktober) alleen over de gasprijzen. Het risico van de oplopende gasprijzen heeft DELA dus ondervangen voor 2021 en 2022.

Minder afhankelijk

DELA besloot enkele jaren geleden dat het minder afhankelijk wilde worden van gasovens. Sindsdien worden die niet meer geïnstalleerd en bovendien worden stapsgewijs de bestaande gasovens vervangen. Dat besluit werd vooral ingegeven uit duurzaamheidsoogpunt – gas is niet de meest duurzame fossiele brandstof – maar ook in de wetenschap dat gas op termijn minder beschikbaar is. Bijvoorbeeld als gevolg van het dichtdraaien van de spreekwoordelijke gaskraan in Nederland.

Elektrische oven

Daarom introduceerde DELA als eerste in Nederland de elektrische crematieoven. Dit gebeurde bij crematorium Nedermaas in Geleen. Inmiddels heeft ook crematorium La Grande Suisse in Maastricht een elektrische oven. In Bilthoven wordt bij Den en Rust momenteel de oven vervangen voor een elektrische variant. En bij de in aanbouw zijnde crematoria in Groningen en Bemmel, wordt een elektrische oven geplaatst.

DELA neemt bovendien alleen maar groene energie (gas en stroom) af, getuige deze energiecertificaten voor gas en stroom.

Lange termijn

Zoals alom wordt verwacht, zal de gasprijs blijven stijgen. Hoewel het prijsrisico voor 2021 en 2022 dus is afgedekt, bekijkt DELA wel of op de (midden-)lange termijn andere maatregelen nodig zijn, om prijsrisico’s voor haar leden te beperken.

 

Laatste nieuws

 • jun
  22
  2022

  Onderzoek: maak dood bespreekbaar voor kinderen

  Crematoria nemen voortouw in het gesprek over de dood

  Recent onderzoek toont aan dat een ruime meerderheid (60%) van de Nederlanders vindt dat er meer met kinderen over de dood gepraat moet worden. Ook zegt meer dan de helft (53%) dat het omgaan met de dood onderdeel moet zijn van het onderwijs aan kinderen. Coöperatie DELA wil mensen verbinden en helpen bij alle vraagstukken rondom overlijden en doorgeven. Een aantal crematoria, waaronder die in Uden en Venray, neemt het voortouw in het gesprek over de dood.

 • jun
  13
  2022

  DELA houdt focus op solidariteit en continuïteit

  Uitvaartverzekeraar en -verzorger presenteert jaarcijfers

 • jun
  7
  2022

  Letters IJsselhof tijdelijk voor onderhoud van monumentale muur

  Terugplaatsing binnen enkele weken

  Deze week worden tijdelijk de letters ‘IJsselhof’ van de monumentale muur bij de ingang van de gelijknamige begraafplaats gehaald. Dat gebeurt in het kader van noodzakelijk onderhoud aan de muur. De letters worden opgeslagen en over enkele weken weer teruggeplaatst.

 • jun
  7
  2022

  Onderzoek: bijna helft Nederlanders wil uitvaart verduurzamen

  Meer dan twee op de vijf Nederlanders (41%) vindt het belangrijk dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dat blijkt uit het Nationale onderzoek naar de Dood, Afscheid en Verder leven in opdracht van coöperatie DELA. In consumentenaankopen is de afgelopen jaren een trend te zien dat mensen duurzamer consumeren. Ook bij een uitvaart vinden Nederlanders duurzame alternatieven dus belangrijk.