• Overlijden melden - 0800 955 66 55 (24 uur per dag) 

Verbouwing voor crematorium Den en Rust

Oven wordt volledig vervangen door elektrische variant

2 februari 2021

Crematorium Den en Rust aan de Frans Halslaan in Bilthoven gaat binnenkort verbouwen. Gestreefd wordt naar een start van de verbouwing eind tweede kwartaal/begin derde kwartaal 2021. De vergunning is hiervoor aangevraagd. Het gebouw wordt vooral aan de binnenzijde ingrijpend verbouwd, waarbij wordt gerenoveerd, geoptimaliseerd en verduurzaamd. Het crematorium van eigenaar coöperatie DELA zal daardoor tijdelijk sluiten, maar de naastgelegen (natuur)begraafplaats blijft bereikbaar voor begrafenissen en nabestaanden die hun dierbaren willen bezoeken.

“De verbouwing duurt naar verwachting een half jaar”, vertelt locatiemanager Huib Schreuders. Eind van het jaar volgt dan een heropening van het crematorium. In de tussentijd nemen andere crematoria in de regio de taken over.

Overzichtsfoto art impression Den en Rust verbouwing

Art impression van de situatie na de verbouwing

Omwonenden

Op 1 februari is voor direct omwonenden een informatieavond over de plannen geweest. Deze werd digitaal gehouden als gevolg van de geldende coronamaatregelen.

Het gebouw krijgt een grondige opknapbeurt. Sinds de jaren zeventig is inpandig alleen in 2014 de koffiekamer aangepast, terwijl de kennis over een logische routing in een crematorium is verbeterd. Zo wordtde ontvangstruimte vergroot, waar dat nu een smalle gang is.

Aanpassingen

Behalve zo'n optimalisatie, wordt het pand ook gerenoveerd. De laatste renovatie stamt uit de jaren zeventig. Kozijnen worden bijvoorbeeld vernieuwd ende uitstraling aan de binnen- en buitenkant wordt gemoderniseerd. “De buitenkant wordt groener aangekleed, zodat het pand meer opgaat in het landschap”, vertelt Schreuders.

Vervanging oven

Als verduurzaming zijn behalve zonnepanelen en een nieuwe klimaatinstallatie voorbeelden. De belangrijkste wijziging is de crematieoven. Dat is nu nog een gasoven, maar die wordt vervangen door een elektrische crematieoven. Dat draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die DELA heeft. Onderdeel daarvan is het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Gas was tot voor kort de meest efficiënte brandstof voor crematieovens, maar door technische ontwikkelingen is elektriciteit efficiënter geworden en is het gebruik ervan nu haalbaar voor crematies. Met één crematie wordt ca. 60 m3 gas bespaard, wat staat voor 113,4 kg CO2-uitstoot. Na duizend crematies is 113.400 kg CO2-uitstoot bespaard, een equivalent van 5.000 bomen. DELA streeft naar klimaatneutrale uitvaarten in 2030. Elektrische ovens gelden daarvoor als belangrijke stap.

Eén crematie kost overigens 75kWh aan stroom, maar omdat DELA alleen gebruik maakt van in Nederland opgewekte groene stroom, staat daar geen CO2-uitstoot tegenover.

Historie

Het crematorium Den en Rust is in 2013 door coöperatie DELA overgenomen van Tap Uitvaartverzorging. Hierbij horen ook een bedrijfswoning en de begraafplaats. Het crematorium, in 1936 ontworpen door architect F.J.A. den Tex, is beroemd vanwege de gebrandschilderde engel van glas-in-lood kunstenaar Nico Schrier en heeft een prachtig uitzicht op de oude beukenlaan dat elk seizoen anders kleurt. De engel blijft uiteraard behouden, evenals het beukenlaantje.

Update maart 2021

Inmiddels is de streefdatum van de start van de verbouwing – en daarmee de tijdelijke sluiting van het crematorium – aangepast. In afstemming met de gemeente heeft DELA aanvullende gegevens aangeleverd voor het verkrijgen van de bouwvergunning en wordt het plan toegelicht in de welstandscommissie.Dit betekent wel dat de vergunningsprocedure langer duurt dan gehoopt. Wij streven er nu naar om eind van het tweede kwartaal van dit jaar, danwel begin van het derde kwartaal te starten met de verbouwing. De komende weken en maanden wordt het exacte moment vanzelf concreter. Belanghebbenden worden hierover actief geïnformeerd.

Update II: De bouw is eind juni gestart. Begin 2022 heropent Den en Rust de deuren. De laatste bouwupdate is te vinden via deze webpagina

Laatste nieuws

 • jun
  22
  2022

  Onderzoek: maak dood bespreekbaar voor kinderen

  Crematoria nemen voortouw in het gesprek over de dood

  Recent onderzoek toont aan dat een ruime meerderheid (60%) van de Nederlanders vindt dat er meer met kinderen over de dood gepraat moet worden. Ook zegt meer dan de helft (53%) dat het omgaan met de dood onderdeel moet zijn van het onderwijs aan kinderen. Coöperatie DELA wil mensen verbinden en helpen bij alle vraagstukken rondom overlijden en doorgeven. Een aantal crematoria, waaronder die in Uden en Venray, neemt het voortouw in het gesprek over de dood.

 • jun
  13
  2022

  DELA houdt focus op solidariteit en continuïteit

  Uitvaartverzekeraar en -verzorger presenteert jaarcijfers

 • jun
  7
  2022

  Letters IJsselhof tijdelijk voor onderhoud van monumentale muur

  Terugplaatsing binnen enkele weken

  Deze week worden tijdelijk de letters ‘IJsselhof’ van de monumentale muur bij de ingang van de gelijknamige begraafplaats gehaald. Dat gebeurt in het kader van noodzakelijk onderhoud aan de muur. De letters worden opgeslagen en over enkele weken weer teruggeplaatst.

 • jun
  7
  2022

  Onderzoek: bijna helft Nederlanders wil uitvaart verduurzamen

  Meer dan twee op de vijf Nederlanders (41%) vindt het belangrijk dat hun uitvaart het milieu zo min mogelijk belast. Dat blijkt uit het Nationale onderzoek naar de Dood, Afscheid en Verder leven in opdracht van coöperatie DELA. In consumentenaankopen is de afgelopen jaren een trend te zien dat mensen duurzamer consumeren. Ook bij een uitvaart vinden Nederlanders duurzame alternatieven dus belangrijk.