• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA geeft uitleg bij Radar TV

Nabestaanden mogen vertrouwen op echtheid van vingerafdruk

5 november 2018

In het televisieprogramma Radar heeft DELA maandag duidelijkheid gegeven over de ontstane situatie rondom de vermeende gefingeerde vingerafdrukken. Tot nog toe heeft DELA geen enkele concrete aanwijzing die de beweringen staven. Vanuit zorgvuldigheid laat DELA toch een extern onderzoek uitvoeren. De anonieme melders uit de eerdere uitzending van Radar radio worden opgeroepen om hun verhalen (anoniem) te delen met de onafhankelijke onderzoekers.

Medeleven

Edzo Doeve benadrukte in de uitzending enorm geschrokken te zijn van alle reacties: “Ik begrijp dat er nabestaanden zijn die als gevolg van de publiciteit bezorgd en verdrietig zijn. Dat heeft ook mij en al mijn collega’s diep geraakt. Zolang het bij beweringen blijft, moet ik erop vertrouwen dat er geen reden is om te twijfelen aan de echtheid van de vingerafdrukken op de sieraden. En kunnen nabestaanden daar ook op vertrouwen. Desondanks hebben we de signalen zeer serieus genomen door direct zelf een onderzoek te doen. De onderste steen moet boven komen.”

Onafhankelijk onderzoek

Tot nog toe heeft DELA geen concrete aanwijzing die de beweringen staven. Toch laat DELA uit zorgvuldigheid een onafhankelijk vervolgonderzoek uitvoeren. Daarin wordt zowel gekeken naar de partijen met wie DELA samenwerkt, als naar de eigen organisatie. In de uitzending roept DELA de anonieme melders uit de eerdere uitzending van Radar radio op om hun verhalen (anoniem) te delen met de onafhankelijke onderzoekers. Eventueel via de redactie van Radar.

Uitkomsten

DELA vraagt nabestaanden om de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek af te wachten. Wanneer blijkt dat de onderzoekers reden hebben te twijfelen aan de echtheid, dan nemen wij zelf contact op met deze nabestaanden. In alle openheid zullen we dan samen met hen zorgen voor een passende oplossing.

Bekijk ook de andere persberichten over dit onderwerp:

15 november 2018: Stand van zaken onderzoek
3 november 2018: DELA zet vervolgonderzoek in gang
3 november 2018: Radar zaait ten onrechte twijfel
29 oktober 2018: DELA is geraakt door de heftige reacties
27 oktober 2018: Werkwijze vingerafdruk teruggedraaid