• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA zet vervolgonderzoek in gang

Nabestaanden mogen vertrouwen op echtheid van vingerafdruk

3 november 2018

Het Radio 1-programma Radar heeft DELA geconfronteerd met het voornemen om vandaag opnieuw aandacht te besteden aan het afnemen van vingerafdrukken bij overledenen. De programmamakers beweren dat een aantal (oud)collega’s van DELA aangeeft dat zij vingerafdrukken van anderen hebben gebruikt om een vingerafdruk van de overledene te fingeren. Om onjuiste beeldvorming voor te zijn, voelt DELA zich gedwongen om bijgaand bericht te verspreiden.

De aantijging in het programma is aan DELA gericht, terwijl uit de uitzending klip en klaar blijkt dat de misstanden plaatsvinden bij andere partijen die betrokken zijn bij een uitvaart van een DELA-klant. Uit niets blijkt dat er beleid of werkinstructies zijn van DELA om vingerafdrukken te fingeren.

Onderzoek

Uit eigen, intern onderzoek blijkt dat misstanden bij DELA niet bekend zijn. Hierover heeft DELA eerder een bericht naar buiten gebracht. Naar aanleiding van de uitzending start DELA een vervolgonderzoek – dat wordt uitgevoerd door een onafhankelijk, extern bureau - waarbij ook de samenwerking met onderaannemers tegen het licht wordt gehouden. Het gaat daarbij om zo’n twintig leveranciers, waarvan we het vertrouwen hebben dat verreweg de meesten netjes werken en zich aan alle protocollen houden.Mochten uit dit vervolgonderzoek alsnog incidenten naar voren komen waar wij nog altijd geen weet van hebben, worden de betrokken nabestaanden direct benaderd. Vanzelfsprekend worden benodigde verbeteracties direct in gang gezet.

Politiek

In de uitzending pleitte CDA-Tweede-Kamerlid Van Dam voor meer toezicht op de uitvaartbranche. DELA steunt dit initiatief.

Bekijk ook de andere persberichten over dit onderwerp:

5 november 2018: Dela geeft uitleg bij Radar TV
3 november 2018: Radar zaait ten onrechte twijfel
29 oktober 2018: DELA is geraakt door de heftige reacties
27 oktober 2018: Werkwijze vingerafdruk teruggedraaid



Vragen en antwoorden nav verwijten Radar aan het adres DELA