• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA is geraakt door de heftige reacties

Belang van de leden staat voorop

29 oktober 2018

Bij DELA zijn we enorm geschrokken van de heftige reacties en het beeld dat is ontstaan over de wijze waarop wij met de vingerafdrukken van overledenen omgaan. Alle emoties die dit oproept raken ons diep en trekken we ons aan.

We hebben per direct de wijze waarop we omgaan met de vingerafdrukken aangepast. Dat wil zeggen dat we alleen nog op verzoek en na nadrukkelijke toestemming van de nabestaanden een afdruk maken. Daarnaast passen we de mails aan waarin nabestaanden worden geïnformeerd over de mogelijkheden van tastbare herinneringen. 

De heftige reacties komen voort uit een verandering in de werkwijze om vingerafdrukken af te nemen. Deze is op 1 september 2018 doorgevoerd. Dit hebben we met de beste bedoelingen en vanuit zorgzaamheid gedaan. Regelmatig kregen wij reacties dat het jammer was dat er geen vingerafdruk was. Die hadden we niet afgenomen omdat de nabestaanden kort na overlijden niet aanwezig waren om toestemming te geven. We weten hoe belangrijk het is om de herinnering aan een dierbare levend te houden. Een mooi sieraad met een vingerafdruk kan daarbij helpen. 

Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen het gevoel te geven dat we niet zorgvuldig genoeg waren en hun hiermee diep te raken. We begrijpen ook dat de mail die wij stuurden waarin wij de nabestaanden informeerden over een herinneringssieraad gezien wordt als commercieel. In ons werk staat hoe dan ook de commercie niet voorop.  Voor zover dat niet zo ervaren wordt, bieden we hier onze excuses voor aan. 

Als coöperatie gaan we met onze leden in gesprek hoe wij het levend houden van herinneringen combineren met respect voor de privacy en hoe we weg blijven bij iedere schijn van commerciële doeleinden. DELA is een coöperatie zonder winstdoelstelling waarbij het belang van de leden vooropstaat.

Bekijk ook de andere persberichten over dit onderwerp:

5 november 2018: Dela geeft uitleg bij Radar TV
3 november 2018: DELA zet vervolgonderzoek ik gang
3 november 2018: Radar zaait ten onrechte twijfel
27 oktober 2018: Werkwijze vingerafdruk teruggedraaid

Laatste nieuws

 • feb
  21
  2020

  Dieren in principe welkom bij afscheidsdienst

  Paard in crematorium een bijzonderheid

  (Huis)dieren van een overledene zijn bij afscheidsdiensten in principe welkom. Dat is het uitgangspunt bij coöperatie DELA. Dat blijkt ook uit de diverse mediapublicaties die vandaag worden gepubliceerd over een paard in crematorium Uden.

 • feb
  20
  2020

  Oude uitvaarthoeden krijgen tweede leven met carnaval

  Ze lagen nog in het magazijn van coöperatie DELA in Eindhoven: ruim 80 hoeden die ooit werden gebruikt door kistdragers bij een uitvaart. Anno 2020 heeft DELA geen kistdragers meer in dienst, maar de hoeden weggooien? Nee. De oplossing werd gevonden in het carnaval.

 • feb
  11
  2020

  Nieuwe uitvaartkist bespaart CO2 en lijm

  Onderweg naar klimaatneutrale uitvaarten:

  Coöperatie DELA richt zich op de continuïteit van het leven en wil dat haar klanten de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Daarom willen we onze wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties. De impact op het milieu willen we terugbrengen, zowel die van onze eigen organisatie als van de uitvaarten die wij regelen. Onlangs zetten we daarin weer een kleine stap: een nieuwe uitvaartkist.

 • jan
  28
  2020

  Met DELA in gesprek over privacy na overlijden

  Eerste multi-stakeholderdialoog in samenwerking met Nyenrode

  Ook na overlijden, doet privacy ertoe. Dat bleek tijdens de eerste zogeheten ‘multi-stakeholderdialoog’ die coöperatie DELA samen met Nyenrode Business Universiteit organiseerde. Als het gaat om overledenen dan is de privacywet niet van toepassing. Hoe gaat een uitvaartondernemer om met privacy na overlijden? De opdracht aan de deelnemers van de dialoog was om tot een visie te komen die helpt om het beleid rondom dit onderwerp vorm te geven. Vandaag, op de Dag van de Privacy, publiceert DELA het verslag van de eerste multi-stakeholderdialoog die over privacy na overlijden ging.