• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA is geraakt door de heftige reacties

Belang van de leden staat voorop

29 oktober 2018

Bij DELA zijn we enorm geschrokken van de heftige reacties en het beeld dat is ontstaan over de wijze waarop wij met de vingerafdrukken van overledenen omgaan. Alle emoties die dit oproept raken ons diep en trekken we ons aan.

We hebben per direct de wijze waarop we omgaan met de vingerafdrukken aangepast. Dat wil zeggen dat we alleen nog op verzoek en na nadrukkelijke toestemming van de nabestaanden een afdruk maken. Daarnaast passen we de mails aan waarin nabestaanden worden geïnformeerd over de mogelijkheden van tastbare herinneringen. 

De heftige reacties komen voort uit een verandering in de werkwijze om vingerafdrukken af te nemen. Deze is op 1 september 2018 doorgevoerd. Dit hebben we met de beste bedoelingen en vanuit zorgzaamheid gedaan. Regelmatig kregen wij reacties dat het jammer was dat er geen vingerafdruk was. Die hadden we niet afgenomen omdat de nabestaanden kort na overlijden niet aanwezig waren om toestemming te geven. We weten hoe belangrijk het is om de herinnering aan een dierbare levend te houden. Een mooi sieraad met een vingerafdruk kan daarbij helpen. 

Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen het gevoel te geven dat we niet zorgvuldig genoeg waren en hun hiermee diep te raken. We begrijpen ook dat de mail die wij stuurden waarin wij de nabestaanden informeerden over een herinneringssieraad gezien wordt als commercieel. In ons werk staat hoe dan ook de commercie niet voorop.  Voor zover dat niet zo ervaren wordt, bieden we hier onze excuses voor aan. 

Als coöperatie gaan we met onze leden in gesprek hoe wij het levend houden van herinneringen combineren met respect voor de privacy en hoe we weg blijven bij iedere schijn van commerciële doeleinden. DELA is een coöperatie zonder winstdoelstelling waarbij het belang van de leden vooropstaat.

Bekijk ook de andere persberichten over dit onderwerp:

5 november 2018: Dela geeft uitleg bij Radar TV
3 november 2018: DELA zet vervolgonderzoek ik gang
3 november 2018: Radar zaait ten onrechte twijfel
27 oktober 2018: Werkwijze vingerafdruk teruggedraaid

Laatste nieuws

 • apr
  2
  2021

  Fontys-studenten onderzoeken met DELA tweede leven mondkapjes

  Drie studenten van Fontys Hogescholen onderzoeken in opdracht van uitvaartverzorger coöperatie DELA hoe mondkapjes een tweede leven kunnen krijgen. Eind juni worden de resultaten gepresenteerd.

 • mrt
  25
  2021

  ‘Zelfs de laatste asresten gaan terug naar de natuur’

  Duurzaam tot in het kleinste detail

  Duurzaamheid is de standaard in onze dienstverlening. Tot in het kleinste detail kijken we hoe we onze werkwijzen, producten én dienstverlening kunnen verduurzamen, zodat we de wereld beter achter kunnen laten voor de generaties na ons. Zo reiken we nabestaanden een recyclebare asbox uit na een crematie. Dat doen we op al onze locaties.

 • mrt
  22
  2021

  DELA stopt tijdelijk met het aanbieden van lichte balseming (thanatopraxie)

  Kort geleden heeft DELA onderzoek laten doen naar de vraag of de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers in het geding is bij lichte balseming. DELA biedt lichte balseming inmiddels ruim tien jaar aan en heeft altijd veel gedaan om de gezondheid en veiligheid te waarborgen. Denk daarbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gelaatsmaskers en extra ventilatie.

 • mrt
  11
  2021

  Corona: Van oversterfte naar ondersterfte

  Na een lange periode van oversterfte, laten onze cijfers inmiddels gelukkig een duidelijke daling van het aantal overlijdens zien.