• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Leg je wensen vast

In ons online wensenboekje kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag welke zaken ze kunnen/moeten gaan regelen.

 

Als je terminaal ziek bent...

Ongeneeslijk zieke mensen krijgen op een gegeven moment te horen dat artsen niets meer voor hen kunnen doen. Deze boodschap komt hard aan: je zult niet meer beter worden en moet je gaan voorbereiden op het naderende einde. Je hebt misschien allemaal emoties en vragen, of misschien heb je extra zorg nodig. Weet dat er steun is op allerlei gebieden.

Wat betekent terminaal?

Terminaal betekent letterlijk de laatste fase. Artsen hebben aangegeven dat je uitbehandeld bent of dat medisch behandelen niet meer opweegt tegen de nadelen ervan. In deze fase weet de persoon in kwestie -en de naaste familie en vriendenkring- dat hij of zij spoedig zal overlijden. Artsen noemen een patiënt doorgaans terminaal wanneer ze verwachten dat die persoon minder dan drie maanden te leven heeft. Natuurlijk is dit soms ook langer dan drie maanden.

Wat is palliatief terminale zorg?

Mensen die terminaal ziek zijn, kunnen in hun laatste levensfase kiezen voor speciale zorg; palliatief terminale zorg. Zo noem je alle zorg die de terminale fase verzacht of verlicht. Denk hierbij aan lichamelijke pijnbestrijding, maar ook aan het verlichten van psychische pijn.

Psychische of mentale zorg

Angst voor de dood speelt soms een grote rol en kan leiden tot depressieve gevoelens bij mensen die terminaal ziek zijn. Hierbij kan terminale zorg ook helpen. Vaak zijn deze angstige gevoelens het sterkst voor het slapen gaan of ’s nachts. In dat geval kun je ook kiezen voor nachtzorg, zodat er in de nacht iemand bij je is.

Ga met elkaar in gesprek

Wat doe je als iemand in je omgeving slecht nieuws heeft gekregen? Het is soms moeilijk om hierover een gesprek te beginnen. Deze kaartenset kan je hierbij helpen.

Thuis of in een hospice?

Je kunt ervoor kiezen om palliatieve zorg thuis te regelen. De palliatief verzorgers, vaak vrijwilligers en familieleden plus de huisarts, zijn dan verantwoordelijk voor de zorg. Soms is het lastig om deze zorg thuis te verlenen. Een hospice of hospitium kan dan uitkomst bieden. Dit zijn zorginstellingen met een huiselijke sfeer waar dag en nacht verpleegkundige hulp aanwezig is. Een hospice maakt vaak ook gebruik van een netwerk van vrijwilligers of familieleden.

Palliatieve sedatie

Wanneer het overlijden binnen zeer korte tijd verwacht wordt, kan er gekozen worden voor palliatieve sedatie. Hierbij geeft de arts een slaapmiddel totdat het overlijden uiteindelijk intreedt. Gemiddeld duurt het bij palliatieve sedatie een tot drie dagen voordat iemand overlijdt. Goed om te beseffen: hoe langer het duurt, hoe zwaarder nabestaanden palliatieve sedatie vinden.

Euthanasie

Sommige mensen willen zelf bepalen wanneer hun leven eindigt, of ze lijden zoveel pijn dat ze voor euthanasie kiezen. Terminale patiënten kunnen hiervoor kiezen, maar er zijn begrijpelijkerwijs wel veel regels mee gemoeid. In de euthanasiewet staan alle regels die gelden bij euthanasie of hulp bij zelfdoding.

DELA Wensenboek

Denk je al wel eens na over je eigen uitvaart? Het is niet fijn om over je wensen na te denken, maar het is wel belangrijk. Hiermee neem je je naasten later een hoop zorgen uit handen. In het DELA Wensenboek kun je eenvoudig jouw wensen op een rij zetten.

Uitvaart

Wanneer je weet dat je niet lang meer te leven hebt, is het afscheid een bijna onvermijdelijk onderwerp. Veel ongeneeslijk zieke mensen willen hun eigen uitvaart regelen. Wil je begraven worden of kies je voor een crematie? Past een simpele of juist een uitgebreide uitvaart bij jou? En welke muziek zou je willen? Lees hoe je je wensen bespreekbaar kunt maken en ze vast kunt leggen, zodat je nabestaanden zelf geen lastige keuzes hoeven te maken over de invulling van de uitvaart.

Wat zijn jouw wensen?

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Zo kun je zelf je wensen online invullen, opschrijven in een wensenboekje of een gesprek aanvragen met een coöperatieconsulent of uitvaartverzorger van DELA. Van de tekst op de rouwkaart tot de invulling van de het afscheid: alles kan op jouw manier gedaan worden als je dat van te voren vastlegt.