• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat is terminaal?

Ongeneeslijk zieke mensen krijgen op een gegeven moment te horen dat artsen niets meer voor hen kunnen doen. Deze boodschap kan hard aankomen. Beter worden is geen optie meer. Je moet je gaan voorbereiden op het naderende einde.

Wat betekent terminaal?

Terminaal betekent letterlijk de laatste fase. Je bent dus in je laatste levensfase aanbeland. En je bent uitbehandeld. Dat betekent dat behandelen geen zin meer heeft of niet opweegt tegen de nadelen ervan. Artsen noemen een patiënt doorgaans terminaal wanneer ze verwachten dat die persoon minder dan drie maanden te leven heeft. Natuurlijk komt het ook voor dat mensen langer leven dan die drie maanden.

Palliatief terminale zorg

Mensen die terminaal ziek zijn, kunnen in hun laatste levensfase op verschillende manieren worden bijgestaan. Zo kun je kiezen voor palliatief terminale zorg. Pijnbestrijding speelt hierbij een belangrijke rol, net als het zo aangenaam mogelijk maken van je leven en het voorkomen van ongemakken. Deze zorg kun je thuis ontvangen.

De palliatief verzorgers, wat vaak vrijwilligers zijn, en je huisarts zijn verantwoordelijk voor jouw zorg. Ook kun je ervoor kiezen je laatste dagen of weken door te brengen in een hospice. Dit is een gebouw met een aantal kamers waar je naasten ook mogen slapen, zodat ze je kunnen bijstaan tijdens je laatste momenten. In een hospice is dag en nacht verpleegkundige hulp aanwezig.

Mentale zorg

Angst voor de dood speelt soms een grote rol en kan leiden tot depressieve gevoelens. Hierbij kan de terminale zorg je ook helpen. Vaak zijn deze angstige gevoelens het sterkst voor het slapen gaan of ’s nachts. In dat geval kun je ook kiezen voor nachtzorg. Er blijft dan in de nacht iemand bij je.

Euthanasie

Sommige mensen willen zelf bepalen wanneer hun leven eindigt of ze lijden zoveel pijn dat ze voor euthanasie kiezen. Terminale patiënten kunnen hiervoor kiezen, maar er zijn begrijpelijkerwijs wel veel regels mee gemoeid.

Uitvaart

Wanneer je weet dat je niet lang meer te leven hebt, is de uitvaart een onvermijdelijk onderwerp. Veel ongeneeslijk zieke mensen willen hun eigen uitvaart regelen. Wil je begraven worden of kies je voor een crematie? Past een simpele of juist een uitgebreide uitvaart bij jou? Leg je wensen duidelijk vast, zodat je nabestaanden zelf geen lastige keuzes hoeven te maken over de invulling van de uitvaart.

Chat met onze medewerkers