• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Hoe vertel je een kind over de dood?

Voor kinderen is de dood een vaag begrip. Toch krijgen zij er waarschijnlijk vroeg of laat mee te maken. Daarom is het belangrijk dat je hen voorbereidt op dit lastige onderwerp. Zeker wanneer een dierbare waarschijnlijk binnenkort overlijdt.

Onwerkelijk

De dood is voor volwassenen al moeilijk te bevatten. Je kunt je voorstellen dat het voor kinderen helemaal lastig en onwerkelijk is. Kinderen weten vanaf een jaar of 3 een klein beetje wat het betekent, maar overzien niet wat het echt inhoudt. Daarom is het belangrijk dit onderwerp duidelijk met hen te bespreken.

Voor jonge kinderen is vooral lastig te begrijpen dat de dood ‘voor altijd’ is. Zij leven vooral in het hier en nu, en denken niet aan de toekomst. In die belevingswereld plaatsen zij ook de dood. Ze zien het als iets tijdelijks. Dat is niet erg: het heeft weinig zin om heel jonge kinderen te vertellen over iets als oneindigheid. Blijf wel eerlijk: vraagt een kind of opa ooit nog terugkomt, schep dan geen valse hoop.

Verbanden leggen

Het kan voor kinderen heel verhelderend zijn als je voorbeelden geeft en verbanden legt met dingen die ze wel begrijpen. Leg bijvoorbeeld uit dat een overleden persoon niet meer kan voelen, proeven, ruiken, horen of bewegen. Probeer het begrip af en toe terug te laten komen in de dagelijkse leefwereld van het kind. Wijs het bijvoorbeeld op een dode bloem en vertel dat die bloem niet meer terugkomt en nu rust heeft.

Eigen emoties

Een kind mag best aanvoelen dat de dood een emotioneel onderwerp is. Je mag je eigen emoties over het onderwerp dus best door laten schijnen tijdens een uitleggesprek, maar maak het niet te bont. Een hevig huilende ouder tijdens ieder gesprek over de dood maakt een kind alleen maar bang en verward.

Stel gerust, maar blijf eerlijk

Vanaf een jaar of 6 beseffen kinderen doorgaans goed dat de dood niet tijdelijk is. Dat kan hen angstig maken. Stel hen gerust, maar draai er niet omheen. Zeker wanneer een dierbare op sterven ligt, is het niet verstandig het onderwerp te vermijden. Een kind heeft ook in moeilijke tijden recht op de waarheid.

De dood is en blijft een lastig onderwerp. Overlaad een kind niet met informatie, ieder kind heeft recht op een zorgeloze jeugd. Hebben ze twijfels of vragen, dan zullen ze dat vanzelf laten merken.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze eens aan een van onze uitvaartverzorgers van een locatie bij jou in de buurt.

Chat met onze medewerkers