• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Jouw digitaal nalatenschap

Maak met de digitale checklist inzichtelijk waar jij online actief bent en voorkom dat je nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.

 

Weet jij wat er met je WhatsApp berichten, foto’s en video’s gebeurt na je overlijden?

Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van WhatsApp om lief en leed met elkaar te delen. Is het daarom niet zonde als alle berichten, foto’s en video’s verdwijnen als een dierbare is overleden? In dit artikel lees je hoe je deze herinneringen kunt bewaren.

Je WhatsApp is gekoppeld aan je telefoonnummer

WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer en daarmee uniek. Het kan dan ook maar op één telefoon en één telefoonnummer actief zijn. Als je een nieuw telefoonnummer krijgt, dan kan je je WhatsApp-geschiedenis meenemen naar dit nieuwe nummer. Maar wat gebeurt er nu als het telefoonnummer wordt beëindigd, bijvoorbeeld na een overlijden?

Voorkom dat persoonlijke herinneringen verloren gaan

Nabestaanden zeggen het telefoonabonnement van de overleden persoon vaak op omdat het zonde is om te blijven betalen voor iets dat niet meer in gebruik is. Maar, zoals voor steeds meer diensten geldt: het (laten) opzeggen is niet meteen de beste oplossing en het kan slim zijn om het abonnement nog even aan te houden. Wanneer het telefoonabonnement namelijk is opgezegd, verwijdert Whatsapp uit privacy- en veiligheidsoverwegingen de accountsgegevens die zijn gekoppeld aan het telefoonnummer zoals de profielfoto. Deze informatie verdwijnt dan ook van de telefoon.
Digitale nalatenschap
Wat moet er gebeuren met jouw online accounts als je er niet meer bent? Lees praktische tips, tools en interviews met experts.

Hoe kun je WhatsApp berichten bewaren?

Wil jij de chats, foto’s en video’s van jouw dierbare bewaren? Dan zijn er een paar mogelijkheden.

 

Voor iPhone:

1.     Open WhatsApp en selecteer de chat die je wilt bewaren
2.     Tik op de naam van de persoon bovenin beeld
3.     Scroll helemaal naar beneden en selecteer ‘Exporteer chat’
4.     Geef aan of je de multimediabestanden, zoals foto’s en video’s, ook wil exporteren
5.     Selecteer hoe het bestand verstuurd kan worden, bijvoorbeeld per e-mail

 

Voor Android:

1.     Open WhatsApp en selecteer de chat die je wilt bewaren
2.     Klik op de 3 puntjes rechts bovenin
3.     Selecteer ‘Meer’ en kies voor ‘Chat exporteren’
4.     Geef aan of je de multimediabestanden ook wil exporteren
5.     Selecteer hoe het bestand verstuurd kan worden, bijvoorbeeld per e-mail

De export wordt daarmee als een zip-bestand verstuurd met daarin de kale chatberichten inclusief datum en tijd en als bijlage alle foto’s, video’s en geluidsbestanden die in de chat aanwezig waren. Dat ziet er dan ongeveer zo uit: 

[05-05-2020 12:24:14] José: ‎Berichten en gesprekken in deze chat zijn nu beveiligd met end-to-end versleuteling.
‎[05-05-2020 12:24:14] Robert: ‎<bijgevoegd: 00000002-VIDEO-2020-05-05-12-24-13.mp4>
‎[05-05-2020 19:26:20] Robert: ‎<bijgevoegd: 00000003-PHOTO-2020-05-05-19-26-19.jpg>

Whappbook: een mooie manier van bewaren

Wil je de chats van jouw dierbare op een mooiere manier bewaren met hetzelfde uiterlijk als op je telefoon? Maak dan gebruik van Whappbook. Open de website van Whappbook op de telefoon waar de WhatsApp-chats zich op bevinden en volg de eenvoudige instructies. De WhatsApp-chats worden dan verstuurd naar Whappbook en zij maken er een PDF-document van of zelfs een gedrukt boekwerk. Inclusief chatberichten voorzien van datum en tijd, maar ook de foto’s en emoticons in dezelfde opmaak als het origineel. Alleen filmpjes worden niet geëxporteerd.

Ingewikkelde klus; wij helpen je op weg

Het is verstandig om je nabestaanden te laten weten wat er met jouw digitale nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Met deze checklist voor nabestaanden helpen we jou inzichtelijk maken waar je online actief bent en of je accounts bijvoorbeeld wel of niet moeten worden verwijderd. Zo voorkom je dat jouw nabestaanden straks lastige keuzes moeten maken over jouw online accounts.