• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Het DELA LeefdoorPlan

Met de overlijdensrisicoverzekering van DELA zorg je ook na jouw overlijden voor jouw dierbaren. Al vanaf een paar euro per maand.

 

98% van de leden beveelt de dienstverlening van DELA aan

Vier en een halve ster

Moet je belasting betalen over een overlijdensrisicoverzekering?

Je sluit een overlijdensrisicoverzekering af om je dierbaren te beschermen tegen geldproblemen als jij er niet meer bent. Waar je misschien niet bij stilstaat, is dat je erfgenamen er in sommige gevallen erfbelasting over moeten betalen. De uitkering van een overlijdensrisicoverzekering is namelijk alleen belastingvrij onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel leggen we uit welke voorwaarden dat zijn en wat je nog meer moet weten over een overlijdensrisicoverzekering en de belasting.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering: je verzekert je leven, zodat jouw dierbaren na je overlijden zonder geldzorgen kunnen doorleven. Met het uitgekeerde bedrag kan bijvoorbeeld jouw deel van de hypotheek of huur worden betaald. Het geld kan ook gebruikt worden voor kinderopvang of de kinderen kunnen er later van studeren. Een levensverzekering sluit je af voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld twintig jaar. Er wordt alleen uitgekeerd als je binnen deze periode overlijdt.

In dit artikel gaan we ervan uit dat jij jouw leven hebt verzekerd (je bent daarmee de verzekerde), zodat er na jouw overlijden geld wordt uitgekeerd aan je partner (hij of zij is daarmee de begunstigde).

Moet ik mijn overlijdensrisicoverzekering opgeven bij de belastingdienst? En zo ja, wanneer?

Op het moment van afsluiten hoef je niks op te geven. Keert de overlijdensrisicoverzekering uit en is deze niet verpand aan een hypotheekverstrekker? Dan kan de uitkering vrij worden besteed. Is er op 1 januari van het volgende jaar geld over en is je vermogen daardoor hoger dan de vrijstelling in Box 3 ? Dan moet je dat bedrag opgeven in Box 3.

Moet mijn partner erfbelasting betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering?

Het kan zijn dat je partner erfbelasting over de uitkering moet betalen. Of dat zo is, en hoeveel, hangt af van een aantal zaken. In de volgende gevallen betaalt je partner geen (of minder) erfbelasting:

  • Jij en je partner hebben in box 3 minder dan 795.156 euro (in 2024) aan vermogen EN hebben een samenlevingscontract, zijn geregistreerde partners of zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar let op: naast de overlijdensrisicoverzekering vallen ook andere kapitaalverzekeringen, spaargeld en aandelen in box 3. Het gaat dus om het totale vermogen, niet alleen om de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering.
  • Jij en je partner sluiten samen één overlijdensrisicoverzekering af, en jullie betalen elk het premiedeel van de ander. Jij betaalt dus het premiedeel van je partner en je partner betaalt jouw premiedeel. Dit noemen we 'premiesplitsing'. Laat in de polis van je overlijdensrisicoverzekering altijd opnemen wie de premies betaalt.
  • Jij en je partner sluiten allebei een losse overlijdensrisicoverzekering af op het leven van de ander. Jij betaalt de premie van de verzekering op het leven van je partner, je partner betaalt de premie van de verzekering op jouw leven. Dit noemen we ook wel 'kruislings verzekeren'.

Let op: kruislings verzekeren en premiesplitsing kunnen alleen als er geen gezamenlijk vermogen is. Dit is zo als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden/geregistreerd partner bent met partnerschapsvoorwaarden, of als je samenwoont zonder samenlevingscontract.

Moet er belasting worden betaald als ik overlijd na de einddatum van de verzekering?

Nee. De overlijdensrisicoverzekering vervalt op de afgesproken einddatum. Als je overlijdt na de einddatum, dan wordt er niet uitgekeerd. Je partner hoeft dan dus ook geen belasting te betalen.

Kunnen de premies van de overlijdensrisicoverzekering eigenlijk worden afgetrokken van de belasting?

Nee, dat kan niet.

Wat als ik geen partner heb, maar toch goed wil zorgen voor mijn nabestaanden? Kan ik dan ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Ook als je geen partner hebt, kan een overlijdensrisicoverzekering een goed idee zijn. Je wilt bijvoorbeeld dat je ouders of ex-partner geld krijgen om voor de kinderen te kunnen zorgen. Wat dit voor gevolgen heeft voor de belastingaangifte ligt aan hun persoonlijke situatie.

Zorg voor je dierbaren met de overlijdensrisicoverzekering van DELA

Met het DELA LeefdoorPlan (overlijdensrisicoverzekering) zorg je al vanaf een paar euro per maand voor jouw dierbaren. Met het bedrag dat er na je overlijden wordt uitgekeerd, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek of huur blijven betalen en kunnen je kinderen studeren.