• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Tips bij het opruimen

Het leegruimen van een huis is vaak een moeilijk, emotioneel moment. Wat bewaar je en wat doe je weg? Opruimexpert Anne von Zboray geeft acht tips die je helpen het verleden, letterlijk en figuurlijk, een plek te geven.

 

Wat gebeurt er met je huurwoning als je overlijdt?

Heb jij je weleens afgevraagd wat er met jouw huurwoning gebeurt als je komt te overlijden? Wie moet de woning leegruimen en wanneer moet dat gebeuren? En wat als je partner de woning wil blijven huren? In dit artikel leggen we uit wat je moet weten en hoe je je nabestaanden goed kunt achterlaten.

Of je nu een koophuis of een huurhuis hebt: na jouw overlijden zijn de erfgenamen die je erfenis accepteren (aanvaarden) ervoor verantwoordelijk. Wie jouw erfgenamen zijn, kun je laten vastleggen in een testament. Heb je geen testament, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een vaste volgorde in:
1. Je echtgenoot of geregistreerd partner en je eigen kinderen
2. Je ouders en je broers of zussen en hun kinderen
3. Je grootouders en je ooms en tantes en hun kinderen
4. Je overgrootouders

Je woont alleen en komt te overlijden. Wat gebeurt er met je huurwoning en wie regelt dat?
Je erfgenamen zijn na je overlijden verantwoordelijk voor je huurwoning. Woonde je alleen? Dan moeten ze ook de huur opzeggen. Wat ze nog meer moeten doen, lees je hieronder.

Jouw dierbaren goed nalaten
Na een overlijden komt er veel op de nabestaanden af. Met onze checklist nalatenschap zie je wat je nu al kunt regelen om jouw dierbaren straks goed achter te laten.
 

Kan het gebeuren dat jouw erfgenamen na jouw overlijden huur moeten betalen voor jouw huurwoning?
Ja, dat kan. Volgens de wet eindigt de huur aan het eind van de tweede volle maand na het overlijden. Overlijd je bijvoorbeeld begin mei, dan moeten je nabestaanden tot eind juli huur betalen. Meestal gebeurt dat niet, want de erfgenamen kunnen de huur meteen na het overlijden opzeggen. Je nabestaanden moeten dan huur betalen tot het einde van de maand waarin je overleden bent. Het kan dus gebeuren dat je erfgenamen een maand huur moeten betalen, terwijl de woning al leeg staat. Is er openstaande huur? Dan moeten de erfgenamen die ook betalen. 

Wanneer moeten je erfgenamen jouw huurwoning ontruimen?
De woning moet voor het eind van de huurovereenkomst worden leeggehaald. Dat is dus uiterlijk aan het eind van de tweede maand na het overlijden. 

Wat kost het leeghalen van een huurwoning? 
Dat ligt onder andere aan de staat en grootte van de woning en aan hoeveel je erfgenamen zelf willen of kunnen doen. Laten je erfgenamen de woning leeghalen door een ontruimingsbedrijf, dan kan dat voor een woning met één tot twee kamers al snel een paar honderd euro kosten. Daarnaast kunnen er kosten ontstaan voor (kleine) reparaties of dingen als verven en poetsen. De meeste huurwoningen moeten namelijk in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd.

Nabestaandenzorg: je staat er niet alleen voor
Na het overlijden van een dierbare moet je allerlei praktische dingen regelen. Dingen, waar je hoofd vaak helemaal niet naar staat. De nabestaandenzorg van DELA helpt je daarbij. Nabestaandenzorg is een gratis service bij alle uitvaarten die wij verzorgen. 

Wat gebeurt er met medebewoners als je komt te overlijden? Mogen ze in de huurwoning blijven wonen?
Dat ligt eraan of je medebewoners in het huurcontract staan en dus hoofd- of medehuurder zijn. Als dat zo is, mogen ze na je overlijden gewoon in de woning blijven wonen. Of dat een goede vriendin, je partner of iemand anders is, maakt daarbij niks uit. Echtgenoten of geregistreerde partners zijn volgens de wet automatisch medehuurders, ook als ze niet in het huurcontract staan. Ook zij mogen er dus gewoon blijven wonen. 

Staan je medebewoners niet in het huurcontract? Dan wordt het lastiger. Ze hebben dan zes maanden de tijd om te verhuizen, behalve als ze kunnen bewijzen dat jullie een ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ hadden. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat jullie van plan waren lange tijd samen te wonen. Je medebewoner moet dat wel kunnen bewijzen. Wat daarbij onder andere belangrijk is, is dat je medebewoner al minstens twee jaar bij je woonde en de huur kan betalen. 

Tip: Wil je dat je medebewoners ook na jouw overlijden in de huurwoning kunnen blijven wonen? Bespreek dan met je verhuurder of ze als medehuurder in het huurcontract mogen. Dat kan veel gedoe in een moeilijke tijd voorkomen.

Mogen je kinderen na je overlijden in het huis blijven wonen?
Kinderen mogen in jouw huurhuis blijven wonen als je overlijdt. Er zijn wel een paar voorwaarden:
Je kind is minimaal 18 jaar, maar niet ouder dan 27 jaar. 
De andere ouder van je kind is ook overleden of je kind heeft geen contact meer met deze ouder. 
Je kind woonde nog bij jou in je huurhuis toen je overleed.
Het huis is niet te groot of te duur voor je kind. Is het dat wel? Dan mag je kind er nog maximaal twee jaar blijven wonen. Daarna moet de verhuurder je kind een andere woning aanbieden die beter past. 
Zijn je kinderen minderjarig en ben je alleenstaand? Dan kunnen ze niet alleen in jouw huurhuis blijven wonen. Ze gaan dan vaak bij de andere ouder of bij een voogd wonen. 

Je partner waarmee je samenwoont overlijdt. Mag je in de huurwoning blijven wonen?
Dat mag in de volgende situaties:
Jullie zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap. 
Je staat in het huurcontract als hoofd- of medehuurder.
In alle andere gevallen moet je de verhuurder vragen of je in de woning mag blijven wonen. 
Let op: als je partner overlijdt, is dat vaak ook van invloed op je financiële situatie. Controleer of je recht hebt op huurtoeslag of andere toeslagen.

Woning van een overleden dierbare leeghalen

De periode na een overlijden is vaak moeilijk en emotioneel. Veel mensen zien dan ook op tegen het leegruimen van de woning van hun overleden dierbare. Deze tips van onze opruimexpert Anne von Zboray bieden ondersteuning.