• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

As verstrooien

Wilt u de as verstrooien? Daarvoor kunt u op de strooivelden bij het crematorium terecht. Maar ook op andere plekken, zoals boven zee, is asverstrooiing mogelijk.

Asverstrooiing op strooivelden

Het crematorium beschikt in veel gevallen over speciale strooivelden. Het verstrooien van as gebeurt op een tijdstip dat met u wordt afgesproken. Als nabestaande kunt u bij de asverstrooiing aanwezig zijn. U mag ook zelf de as verstrooien als u dat wilt. Op de plaats waar de as is verstrooid, mag u bloemen neerleggen. Het is helaas niet mogelijk om vaste planten of persoonlijke aandenkens te plaatsen op de strooivelden.

Asverstrooiing boven zee

Het verstrooien van as boven zee gebeurt meestal vanaf een schip, maar het is ook mogelijk om deze vanuit een vliegtuig te verstrooien. Nabestaanden kunnen hierbij aanwezig zijn. Als u de keuze maakt voor verstrooiing boven zee, moet u rekening houden met extra kosten. Deze manier van asverstrooiing is volgens deskundigen het minst belastend voor het milieu. Als u dat graag wilt weten, kunnen wij u de exacte locatie geven waar de as verstrooid is.

Asverstrooiing op een dierbaar plekje

Misschien heeft u zelf een bijzondere of dierbare plek in gedachten waar u de as wilt verstrooien. Dat is sinds enkele jaren wettelijk toegestaan. Als het niet uw eigen grond is waar u de as wilt verstrooien, dan moet u hiervoor toestemming hebben van de eigenaar. Bij het crematorium zijn we u graag van dienst met informatie hierover.

Chat met onze medewerkers