• Overlijden melden 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

Uitvaartmuziek

Hoe kun je iemand beter herdenken dan met zijn of haar favoriete muziek? Vaak worden drie of vier nummers gespeeld. Bij binnenkomst, daarna bijvoorbeeld bij een fotopresentatie of tussen de sprekers in, en bij het naar buiten gaan.

Ben je op zoek naar mooie muziek voor een uitvaart?

Mooie uitvaartmuziek laat zien hoe iemand was of doet denken aan de dingen die iemand heeft meegemaakt in zijn of haar leven. Kies bijvoorbeeld voor een crematie of begrafenis liedjes die de sfeer van vroeger weergeven. Of juist dat ene liedje dat hij/zij de laatste tijd aan een stuk door op had staan. Dit kan een gevoelig lied zijn, maar net zo goed een carnavalskraker of de nummer 1 van de top 40. Maar net wat past bij degene die herdacht wordt.

Naast een persoonlijke noot geeft op een crematie of begrafenis muziek ook troost en ondersteuning bij het afscheid nemen van een dierbare. Muziek is dan ook al eeuwenlang onderdeel van uitvaartrituelen. Lang waren dit vrijwel altijd kerkelijke rituelen, waarbij het repertoire door de kerk werd bepaald. Tegenwoordig is er oneindige vrijheid in het kiezen van de muziek voor een uitvaart. Maar toch wordt vaak gekozen voor dezelfde nummers van bijvoorbeeld Andrea Bocelli, Marco Borsato en Stef Bos. Als je niet goed weet wat de overledene mooi vond, dan kun je voor de begrafenis of crematie muziek uitkiezen die haar troostende kracht al vaak bewezen heeft.

Muziek tijdens de uitvaart

Heeft je dierbare kenbaar gemaakt welke uitvaartmuziek zijn of haar voorkeur zou hebben? Dan kun je deze nummers laten afspelen. Uiteraard kun je zelf ook muziek uitzoeken. Vaak worden drie tot vier nummer afgespeeld: bij binnenkomst, één of twee tijdens de plechtigheid en één bij het verlaten van de aula.

Inspiratie voor muziek

Zoek je inspiratie voor muziek tijdens een uitvaart? Bekijk en beluister dan de uitvaartmuziek Top 50 in ons online Muziekboek. Hou er rekening mee dat de muziek in het muziekboek alleen beschikbaar is in de DELA-crematoria. Twijfel je of de uitvaart plaatsvindt in een crematorium van DELA, neem dan contact op met je uitvaartverzorger

Andere ideeën:

  • De lievelingsmuziek van de overledene
  • Muziek die hoort bij belangrijke gebeurtenissen in zijn/haar leven
  • Muziek die gaat over afscheid nemen
  • Muziek die gaat over doorleven

Livemuziek

Wil je dat op een afscheidsbijeenkomst livemuziek wordt gespeeld, dan kan dat. Op veel van onze locaties staat een piano in de afscheidsruimte. Ook een zanger(es), een koor of zelfs een volledige harmonie zijn welkom.

Je muziekkeuze vastleggen

Weet jij al welke muziek er gedraaid moet worden tijdens jouw uitvaart? Of laat je de keuze helemaal aan anderen over? Vergeet het niet ergens vast te leggen zodat je naasten weten wat je wensen zijn. Dit kan met het Wensenboekje.

Op zoek naar inspiratie*? Bekijk De Uitvaartmuziek top 50 of volg onze Laatste Lijst op Spotify*

*Dit is alleen voor inspiratie. De muziek voor een uitvaart kunt u uitzoeken via het muziekboek

Aanleveren van muziek

Verzorgt DELA de uitvaart in een eigen crematorium? Dan kun je vaak de muziek direct via het Muziekboek doorgeven. Neem contact op met de locatie als een muziekstuk niet in het online Muziekboek staat of als je twijfelt of het een DELA-locatie betreft.

Zelf muziek aanleveren? Lever de muziek aan in MP3, MP4, WMA, OGG of AIC-bestand, bij voorkeur op één USB-stick.

Ook kun je originele en gebrande cd’s aanleveren. Bij voorkeur ontvangen wij muzieknummers op één cd en in de juiste volgorde. Lever de muziek uiterlijk 24 uur voor de afscheidsdienst aan. Het materiaal kan dan nog getest worden op onze apparatuur.

Je kunt het materiaal afleveren bij de locatie op een dvd, cd of USB-stick. Je vindt de openingstijden op de website van de locatie.

Voeg bij het aangeleverde materiaal een A4 met de gegevens van de uitvaart:

  • de naam van de overledene;
  • datum en tijdstip van de dienst;
  • namen en de volgorde van de nummers;
  • telefoonnummer (we kunnen dan contact opnemen als er vragen zijn).