• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Unieke uitvaartlocaties: afscheid nemen op een bijzondere manier

Een uitvaartplechtigheid of afscheidsceremonie hoeft zeker niet altijd vanuit de kerk of een uitvaartcentrum te gebeuren. Sterker nog, er is vaak veel meer mogelijk dan men denkt.
Het café waar de overledene graag kwam, een fijne plek aan het strand of zelfs de eigen tuin. Het kan allemaal. Maak het eens bespreekbaar met je uitvaartverzorger.

Ideeën voor bijzondere uitvaartlocaties

Café

Nog één keer een proost op de overledene of nog één keer samen in jullie stamkroeg. In combinatie met het favoriete drankje of hapje wordt het zo een heel persoonlijk afscheid.

Bioscoop of theater

Theaterliefhebbers houden van de sfeer en emotie die het theater meegeeft. Een afscheid in de vorm van ‘een laatste voorstelling’ kan heel passend zijn. Bij een uitvaartplechtigheid organiseren in de bioscoop kan er mogelijk een soort van ‘afscheidsfilm’ vertoond worden. Prachtige herinneringen in beeld en geluid maken een afscheid erg mooi.

In de natuur: bos, strand, park

De natuur brengt veel mogelijkheden. Een gezamenlijke wandeling door het bos of een ceremonie op het strand of in een park waar de overledene graag kwam. Aansluitend kan bijvoorbeeld een strandtent of boshut afgehuurd worden voor een hapje en een drankje. Ook bestaan er openluchtaula’s, waarbij je de afscheidsceremonie buiten kunt organiseren met toch het gemak van de voorzieningen van een uitvaartcentrum dichtbij.

Natuurbegraven

Een graf op een natuurbegraafplaats betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Op een plek die bij je past. Bijvoorbeeld onder die mooie oude den of juist op die lichte, open plek waar het zonlicht zo mooi door de bomen valt.

In de eigen tuin

In de eigen tuin, omgeven door bloemen en planten kan de afscheidsceremonie worden gehouden en samen worden gekomen met de genodigden. Persoonlijker kan bijna niet. Op het water Je kunt een boot huren om zo met de gasten het water op te gaan voor een uitvaart met een heel sereen karakter.

Museum

Musea en galerieën openen steeds vaker hun deuren om zalen te verhuren voor speciale gebeurtenissen. Omgeven door kunst en cultuur kan hier afscheid worden genomen.

Industriële (leegstaande) locatie

De industriële uitstraling van een fabriek of loods geeft een moderne tint aan de uitvaart. Hang verlichting op of steek veel kaarsen aan voor mooi licht en werk met veel bloemen voor een groene sfeer.

Is mijn wens mogelijk?

De unieke uitvaartlocatie maakt het afscheid extra persoonlijk. De gekozen locatie kan minder beladen voelen dan een uitvaartcentrum of crematorium en ook is vaak de tijdsdruk minder. Een nadeel is dat er misschien minder mogelijk is op het vlak van catering, muziek en beeld, maar ook op het gebied van opbaarmogelijkheden. Hou er ook rekening mee dat de locatie in de toekomst meer gekoppeld wordt aan herinneringen aan die speciale dag. Natuurlijk zitten er ook andere en meer kosten verbonden aan een bijzondere uitvaartlocatie. Bekijk de mogelijkheden voor het regelen van een uitvaart op een buitengewone locatie en bespreek je wensen met je uitvaartverzorger. Hij of zij kan meer regelen dan je denkt. Mocht het zelf niet lukken, dan is er vaak een netwerk van mensen die we kunnen inzetten.

Past een traditionele uitvaartlocatie toch beter bij je? Lees dan meer informatie over onze locaties of zoek een DELA-locatie bij jou in de buurt.