• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Chat met onze medewerkers


Als je leven is veranderd

Als je partner er niet meer is, staat je wereld op zijn kop. Je dagelijkse leven is niet meer hetzelfde en je weet niet zo goed waar je aan toe bent. En net nu, in deze zware tijd, waarin je je soms afvraagt hoe je er doorheen komt, is je partner er niet om je bij te staan.

Steun voor jou

  • Als je niet kunt wennen aan het idee dat je partner niet meer bij je is
  • Als je leven anders is dan voor het verlies
  • Als je niet weet hoe je kunt omgaan met je gevoelens 

Vaak zoeken en vinden we steun bij anderen. Toch geven heel veel mensen in rouw aan dat ze zich niet altijd gesteund voelen door hun omgeving. LEAVES helpt je om met je verdriet om te gaan, om je verlies een plekje te geven. Het is fijn om te ervaren dat jouw gedachtes en gevoelens heel normaal zijn.



Door met LEAVES aan de slag te gaan werd ik erop gewezen hoe belangrijk het is om met je gevoelens bezig te zijn

- Charlotte, verloor haar man anderhalf jaar geleden

Rouw mag horen bij het leven

We denken soms te leven in een maakbare wereld, waarin alles op te lossen moet zijn. Dat kan in rouw veel druk opleveren. Rouw en verdriet zijn niet op te lossen, ze worden onderdeel van je leven. Maar hoe pak je dat aan?

Rouw hoeft
niet opgelost
te worden

Rouwbegeleiding van LEAVES

Wij helpen je om in je eigen tempo de rouw toe te laten, te begrijpen en je dagelijkse leven opnieuw vorm te geven. We kijken hierbij niet alleen naar je verdriet, maar ook naar dingen die je leuk vindt om te doen en jouw eigen sterke punten. Je staat stil bij wat er in je omgaat en leert wat de invloed is van rouw op je lichaam en geest. Dit doe je door te lezen over rouw en bepaalde gevoelens en herinneringen van je af te schrijven. Je voelt je gehoord en begrepen, zonder je gevoelens te hoeven delen met een ander.

De manier waarop je rouw ervaart, kan van dag tot dag verschillen

Zoals de zee beweegt bij eb en vloed, zo kan ook rouw zich door jou heen bewegen. Op sommige dagen voelt het alsof je wordt overvallen door emoties. Op andere dagen voel je je verrassend lichter. Die golvende bewegingen zijn heel normaal. Dat je soms door verdriet en pijn overvallen wordt, wil niet zeggen dat het voor altijd zo zal zijn. En als je ergens plezier aan beleeft of een fijne dag hebt, betekent het ook niet dat rouw voorbij is.

Het is OK

  • Het is OK dat je soms verwacht dat je geliefde er nog is. Dat je partner thuiskomt voor het avondeten. En dat het pijn doet als je beseft dat je partner er niet is.
  • Het is OK dat rouw ingrijpender is dan je ooit had gedacht. Dat je leven anders is dan voor het verlies en dat je het lastig vindt om met deze ingrijpende verandering om te gaan.
  • Het is OK dat je bang bent dat mensen om je heen je niet begrijpen. Dat je angst voelt dat je niet wordt geaccepteerd als mensen zien hoezeer je rouwt.
Hoe jij rouwt is OK.

 

Kosteloos starten met LEAVES rouwbegeleiding

  • Tien hoofdstukken over rouw
  • Oefeningen & activiteiten
  • Een online notitieboek
Starten met LEAVES

Met rouw omgaan zoals jij wilt

Iedere dag spreken wij mensen die proberen te leven met het verlies van iemand van wie ze houden. Er zijn veel verschillende manieren om met rouw om te gaan. Wat we vaak horen is dat mensen vinden dat ze ‘het zelf moeten doen.’ Maar dat betekent niet dat je er geen ondersteuning bij mag gebruiken.

Met de rouwbegeleiding van LEAVES geven wij je de kans om het zelf te doen. Je hoeft niet te praten met een therapeut die je niet kent en toch krijg je begeleiding in jouw rouwproces van experts. LEAVES is namelijk ontwikkelt door een wetenschappelijk team van rouwexperts. Dit wil overigens niet zeggen dat wij aanraden om niet te praten met een huisarts, therapeut of psycholoog. Voor sommige mensen is dat juist wel een fijne manier om met rouw om te gaan. De rouwbegeleiding van LEAVES is gericht op mensen die liever zelf met hun rouw willen omgaan.

Hoe helpt de rouwbegeleiding van LEAVES?

Leren over jouw rouw

Je begrijpt beter hoe rouw werkt en wat het effect is van het verlies van je partner op je geest, lichaam en leven.

Accepteren wat je voelt

Onder het gevoel van missen of vastlopen kunnen andere gevoelens zitten zoals boosheid of schaamte. Het erkennen van die verschillende gevoelens geeft ruimte om jezelf te zijn in je rouw.

Vaste patronen doorbreken

Je leert hoe gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar samenhangen en hoe je dat kunt gebruiken om met lastige situaties en moeilijke gevoelens om te gaan.

Manieren van troost vinden

Je ontdekt activiteiten die je vaak thuis kunt doen en waardoor je kunt ontspannen.

Het verhaal van je verlies

Je herinneringen van de dagen rondom het verlies bestaan mogelijk uit losse flarden. Door het als een verhaal op te schrijven wordt het verlies onderdeel van je levensverhaal en is het geen op zichzelf staande gebeurtenis meer.

Je leven na het verlies vormgeven

Je zoomt in op wat je belangrijk vond voor het verlies. En je kijkt naar wat je nu wil in je leven.

De voordelen van LEAVES rouwbegeleiding

  • Je kunt zelf aan de slag en hoeft het (nog) niet te delen met je omgeving of met een therapeut of lotgenoot die je niet kent
  • Je ervaart dat je niet de enige bent in rouw die worstelt met gevoelens
  • Je zet gevoelens om in woorden en dat kan de pijn draaglijker maken
  • Je bepaalt zelf welke activiteiten je kunt doen om te ontspannen
  • Je weet beter wat je nodig hebt om je prettig te voelen bij de mensen om je heen
  • In kleine stapjes geef je jouw leven na het verlies vorm

Ben jij er klaar voor om jezelf te helpen in jouw rouwproces?

Ja, ik wil graag kosteloos rouwbegeleiding

‘Een half jaar na het overlijden van mijn partner ben ik gestart met LEAVES en ben ik ook direct persoonlijke gesprekken gaan voeren met een rouwtherapeut. Ik heb dat tegelijk gedaan omdat ik het ook wel goed vind dat er opties zijn om digitaal aan de slag te gaan en ik was nieuwsgierig naar hoe dat dan werkt. Ik heb alle hoofdstukken van LEAVES doorlopen en gebruik gemaakt van de mogelijkheid om mijn verhaal op te schrijven. Mijn rouwtherapeut zei ook steeds dat ik moest schrijven. En dat is best lastig. Het is daarom goed dat je er in LEAVES min of meer toe aangemoedigd wordt. Wat ik fijn vond aan LEAVES is dat je ook terug kunt lezen wat je hebt geschreven. Je ziet het zelf. Ik denk dat het belangrijk is om je verhaal te herhalen zodat het zich niet in je binnenste vastzet.’

Jantien, 68 jaar, verloor anderhalf jaar geleden haar partner

‘1,5 jaar geleden heb ik mijn man verloren. Hij was ziek en het ging langzaamaan steeds slechter met zijn gezondheid. Een half jaar na zijn overlijden kwam het LEAVES-programma voorbij en dacht ik ‘dit past nu wel bij mij. Dit kan ik even in mijn eentje in mijn eigen huis achter de computer doen. Hierin kan ik toch mijn gevoel invullen. Niemand bemoeit zich ermee, desnoods zit je erbij te huilen. Je bent even rustig bezig met je rouw.’ LEAVES is niet mijn enige houvast geweest. Ik prijs me gelukkig dat ik graag over mijn man praat, dat is mijn manier om hem erbij te blijven halen. Later kwamen er ook mensen op mijn pad die ook hun partner hadden verloren. Aan gesprekken met hen heb ik veel steun gehad. Rouw is een persoonlijk proces en ‘je moet niets’ is mijn levensmotto. Er zijn zoveel handvatten. Ik las boeken, gebruikte LEAVES, praatte met anderen en haal graag herinneringen op door bijvoorbeeld ook naar de muziek van de uitvaart te luisteren. Het is fijn om te beseffen dat wat je voelt normaal is, dat anderen daar ook doorheen gaan. De handvatten die op je pad komen, kunnen je daarbij helpen.’

Angela, 76 jaar, verloor haar man anderhalf jaar geleden

‘Voordat ik met rouwbegeleiding bezig was leefde ik, en dat was het. Ik stopte mijn verdriet weg en vond het moeilijk dat ik steeds moest huilen als ik aan mijn man dacht. Door met LEAVES aan de slag te gaan werd ik erop gewezen hoe belangrijk het is om met je gevoelens bezig te zijn. Omdat mijn man op jonge leeftijd plotseling overleed, ben ik naast LEAVES ook nog met een psycholoog gaan praten. Mijn psycholoog zei me ook dat het goed is om je gevoelens op te schrijven en zelfs een brief te schrijven aan mijn man. In LEAVES kun je dat allemaal opschrijven. Het is niet altijd makkelijk om zo dicht bij je gevoel te komen maar het helpt wel.’

Charlotte, 59 jaar, verloor haar man anderhalf jaar geleden

Waaruit bestaat de online rouwbegeleiding van LEAVES?

  • 10 hoofdstukken waarin je leert omgaan met het verlies en je dagelijks leven opnieuw vormgeeft door te lezen over rouw en het doen van de oefeningen.
  • Door middel van vragenlijsten die je af en toe invult, hou je zelf goed in de gaten hoe je je voelt. Je ziet daardoor hoe je telkens een stapje vooruitgaat. En mocht je toch andere hulp nodig hebben, dan zie je dat ook.  
  • Een notitiepagina waar je oefeningen en aantekeningen bij elkaar komen als een soort dagboek.
  • Een activiteitenpagina met tips voor verschillende gezonde activiteiten.
  • Een hulppagina waar je invult wie je kan helpen als het je even te veel wordt.

Kosteloos starten met LEAVES rouwbegeleiding

  • Ga naar de LEAVES pagina

  • Vul de vragenlijst in
  • Maak een account aan
  • Start met rouwbegeleiding
Starten met LEAVES

Vraag & Antwoord

Voor wie is de rouwbegeleiding van LEAVES geschikt?

LEAVES is speciaal ontwikkeld voor mensen die hun partner hebben verloren. Als je zelf aan de slag wil met rouw en je het gevoel hebt dat gedachtes en herinneringen zich opstapelen in je hoofd, dan kan LEAVES je helpen. Je kunt rust creëren in je hoofd en ritme aanbrengen in je dag.

Voor wie is de rouwbegeleiding van LEAVES minder geschikt?

Het is minder geschikt voor mensen die echt vast komen te zitten in hun rouw. In de psychologie wordt dit ‘gecompliceerde rouw’ genoemd. Gecompliceerde rouw kan leiden tot een depressie en suïcidale gedachtes. Als je het gevoel hebt dat jij deze symptomen bij jezelf herkent, dan raden we aan om niet eerst zelf aan de slag te gaan maar direct hulp te zoeken via de huisarts, een psycholoog of 113 zelfmoordpreventie. 

Waarom een online programma voor rouwbegeleiding?

Rouw is persoonlijk en daarmee is de manier waarop iemand hulp zoekt bij het rouwproces ook voor iedereen anders. Sommige mensen vinden het fijn om met familie of met een professional te praten, anderen zoeken juist hulp in de vorm van het lezen van boeken of luisteren naar podcasts. Een groot deel van de nabestaanden geeft aan hun emoties niet te willen delen met iemand, tenminste niet de hele tijd. Een online programma kun je doen wanneer jij dit wilt, in je eigen tempo. Het is dag en nacht beschikbaar en geeft je de mogelijkheid om je gevoelens en emoties toe te laten, van je af te schrijven, zonder daar een bekende of onbekende erbij te betrekken. Het online programma LEAVES is een van de vele mogelijkheden, je kiest zelf of je naast LEAVES ook behoefte hebt aan andere vormen van rouwbegeleiding.

Door wie is de rouwbegeleiding van LEAVES ontwikkeld?

Wij hebben samen met een team van wetenschappers en onderzoekers uit Nederland, Zwitserland en Portugal drie jaar lang gewerkt aan het ontwikkelen van dit programma. We hebben elk deel van LEAVES zorgvuldig opgebouwd door onderzoek te doen, met zorgprofessionals te praten, verschillende testen te doen op het gebied van design en gebruik. En we hebben het uitgebreid laten testen door lotgenoten, mensen zoals jij die ook een verlies hebben meegemaakt.

We hebben samengewerkt met de volgende organisaties en instanties:

  • Het Nationaal Ouderenfonds
  • Roessingh Research and Development
  • Universiteit van Bern
  • Universiteit van Lissabon
  • Sensing Future Technologies
  • School of Social Work
  • Psychiatrische Gezondheidszorg Portugal
  • Nothing AG
Hoe weet ik dat de rouwbegeleiding van LEAVES echt werkt?

In 2022 is er in Nederland, Portugal en Zwitserland een groot onderzoek gedaan, waarbij meer dan 100 nabestaanden het LEAVES-programma hebben gebruikt. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat twee derde van de nabestaanden uit Nederland vinden dat ze meer grip hebben op de emoties die bij rouw komen kijken.

Is er bewijs dat de rouwbegeleiding van LEAVES echt werkt?

Ja, er is bewijs dat het werkt. Er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Meer weten over dit onderzoek? Neem contact op via rouwcoaching@dela.org

Hoelang ben ik bezig met de rouwbegeleiding?

De experts die de rouwbegeleiding van LEAVES hebben ontwikkeld, raden aan om per week een hoofdstuk met de bijbehorende vragen te doorlopen. LEAVES bestaat uit 10 hoofdstukken, dus je kunt het gehele programma in 10 weken afronden. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe snel of hoe langzaam je er doorheen wilt gaan.

Kan ik teruglezen wat ik heb opgeschreven over mijn gevoelens en ervaringen?

Dat kan zeker. Rechts bovenin het menu vind je ‘Notities’. Daar lees je alles terug wat je tijdens het werken met de hoofdstukken hebt opgeschreven. Je kunt het ook zelf bijhouden in een notitieboekje als je dat fijn vindt.

Hoe lang heb ik toegang tot mijn gegevens en het programma?

Als je LEAVES niet meer gebruikt, bewaren we je gegevens nog één jaar. Blijf je langer dan een jaar inactief, dan zullen we je gegevens verwijderen. Als je al eerder wilt dat wij je gegevens verwijderen, dan kan dat natuurlijk ook. Stuur daarvoor een email naar rouwcoaching@dela.org.

Wat als de rouwbegeleiding niet voldoet aan mijn verwachtingen?

De afgelopen drie jaar zijn wij met een groot team van experts bezig geweest met de ontwikkeling van LEAVES. Door onze wetenschappelijke aanpak en de tests die we hebben gedaan met nabestaanden zijn wij overtuigd van de werking van deze rouwondersteuning. Past het ondanks dat niet bij jouw verwachtingen? Stuur een mail naar rouwcoaching@dela.org, dan ontvang je je geld terug.

Hoe zit het met mijn privacy?

De gegevens die jij invult (zoals antwoorden bij oefeningen en ingevulde vragenlijsten), zijn volledig geanonimiseerd. Dat wil zeggen dat wij deze gegevens niet kunnen koppelen aan jouw naam of e-mailadres. Deze gegevens, samen met het klikgedrag binnen het programma, gebruiken we alleen om verder onderzoek te doen en daarmee het programma te verbeteren.

Wij hebben privacy hoog in het vaandel staan en delen jouw gegevens nooit met derden of andere bedrijven. Ons privacy-beleid voor het verwerken van gevoelige gegevens voldoet aan de AVG.

 

Kan ik met de rouwbegeleiding van LEAVES beginnen als ik al hulp heb van de huisarts of een psycholoog?

Wij denken dat het een aanvulling kan zijn op gesprekken die je al hebt en raden je aan om dit vooraf te overleggen met je huisarts of psycholoog.

Waarom biedt DELA rouwcoaching aan?

Het is onze missie om onze leden verder te helpen en daarom bieden we een steeds bredere dienstverlening aan. Uit gesprekken met honderden nabestaanden bleek dat ze behoefte hebben aan begeleiding na een overlijden. Ook geven veel mensen aan dat ze vinden dat ze het zelf moeten doen. Wij onderzoeken door middel van verschillende vormen van hulp bij rouw of mensen zich geholpen voelen bij hun rouwproces.

Kan DELA zien wat ik in het LEAVES-programma doe?

Nee, DELA kan niet zien wat jij binnen het programma doet. Jouw persoonlijke gegevens worden namelijk niet gekoppeld aan de informatie die jij invult of vragen die je beantwoordt. Deze informatie is wel voor ons toegankelijk, maar geanonimiseerd, dus zonder dat het terug te brengen is tot een persoon. Dankzij deze gegevens kunnen wij verder onderzoek doen en LEAVES nog beter afstemmen op de behoeftes van nabestaanden.

Ik wil met iemand praten om te ontdekken of dit echt bij me past, kan dat?

Dat kan zeker. Stuur ons een bericht via rouwcoaching@dela.org met daarin je telefoonnummer en een moment waarop we je mogen bellen. Dan nemen wij contact met je op.

Contact

Heb je vragen over de rouwbegeleiding van LEAVES? Mail naar rouwcoaching@dela.org