• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Wat zeg je tegen iemand die ongeneeslijk ziek is?

Horen dat je ongeneeslijk ziek bent en dat het einde nadert is verschrikkelijk. Zo’n slechtnieuwsgesprek kan hard aankomen. Wat zeg je tegen iemand die heeft gehoord dat hij of zij gaat overlijden?

Wat zeg je als iemand terminaal ziek is?

Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen. Geef dat gewoon eerlijk toe. Het is absoluut niet raar dat je in eerste instantie geen woorden kunt vinden voor het droevige nieuws.

Meestal merk je snel genoeg of iemand over de ziekte of de diagnose wil praten. Iedereen gaat anders om met zijn sterfelijkheid. Het komt regelmatig voor dat iemand het onderwerp de eerste periode liever vermijdt. Voor sommigen blijft het tot aan de dood een lastig onderwerp, terwijl anderen er vrijelijk over praten. Het beste is om je daarop aan te passen.

De meesten mensen zullen het waarderen als je even langskomt om ze te steunen. Is dat praktisch lastig of wil je liever niet langsgaan? Een belletje of kaartje is dan een goed alternatief. Een sms of digitaal bericht kan wat onpersoonlijk overkomen.

Nog niet dood

Besef dat iemand die terminaal ziek is nog een deel van zijn of haar leven voor zich heeft. Deze persoon kan nog volop in het leven staan. Doe dan ook geen uitspraken die al vooruitlopen op het naderende einde, zoals ‘wat zal ik je missen’ of ‘je hebt een mooi leven gehad’.

Lastige tijd

Na een terminale diagnose gaat iemand een moeilijke tijd tegemoet. Het belangrijkste is dat je er voor diegene bent. Vraag bijvoorbeeld of je hem of haar ergens mee kunt helpen. En ga samen leuke dingen doen als daar de mogelijkheid voor is.

Heeft de ander geen behoefte aan hulp of gezelschap? Dring jezelf dan niet op. Geef emoties de ruimte, bij jezelf en bij de ander. Doe wat goed voelt en geniet van de tijd die jullie samen nog gegund is.

Chat met onze medewerkers