• Klantenservice 040 260 16 36 Ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur.
  • naar dela.nl

'Je moet ook kunnen ouwehoeren samen'

Christiaan Varenhorst (27) beachvolleybalde jarenlang op topniveau met Reinder Nummerdor. Samen bereikten ze de kwartfinale op de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. Sinds april 2017 heeft Christiaan een nieuwe partner: volleyballer Maarten van Garderen.

“Ik was een jaar of veertien toen een trainer tijdens een indoor volleybaltoernooi tegen me zei: ‘Weet je wat jij moet doen? Jij moet van de zomer eens het strand opgaan.’ Ik had nog nooit gebeachvolleybald maar dacht: tof, waarom ook niet? Op het strand van Veendam, aan een meer, heb ik toen mijn eerste ballen geslagen. Nou, dat ging echt heel slecht. Ik was lang en slungelig en coördinatief niet sterk. De jongens die destijds bij me in de selectie zaten, zeggen nu nog: ‘Toen we je daar op het strand zagen, dachten we: mijn, God ...’ Dat snap ik want dat dacht ik zelf ook. Spelen op het zand is heel anders dan indoor spelen.”

Leestip
Ook beachvolleyballer Ruben maakte de overstap van het zaalvolleybal naar het beachvolleybal. Een lastige keuze vond hij: ‘Als het had gekund dan had ik het allebei volgehouden.’

Steeds beter

“Er was vroeger altijd een bal mee op vakantie want mijn ouders volleybalden ook. We stonden met z’n allen in het water met een lichte bal en die mocht het water níet raken, dat was het spel. Toen al wilde ik steeds beter worden. De verbeteringsdrang zit van jongs af aan in me. Ik wil alles zo goed en efficiënt mogelijk doen. Die eerste keer op het strand, maar ook met de simpelste dingen thuis. Als ik boodschappen doe, kan ik bijvoorbeeld denken: wat onhandig, nu ben ik van a naar b naar a gelopen om producten te pakken - ik had eerst de twee producten op a moeten pakken, en dán door moeten gaan naar b. Het liefst zou ik op zulke momenten een strategisch plan maken om het boodschappen-proces te optimaliseren. Dat klinkt heel extreem, maar zo ben ik dus ook in de sport. Ik haal veel voldoening uit beter worden, uit het maximale uit mezelf halen.” 

 Ik haal voldoening uit het maximale uit mezelf halen 

Op elkaar bouwen

 “Toen Reinder na Rio stopte met de topsport, had ik een nieuwe partner nodig. Maarten speelde destijds — en komende winter weer — professioneel indoorvolleybal. De combinatie van een aantal factoren maakte dat hij onze nummer één was. Hij past qua type spel goed bij me en is door de Italiaanse A1 competitie gewend aan presteren onder druk. Samen met bondscoach Gijs Ronnes ben ik eind vorig jaar naar Italië gevlogen om te polsen of hij interesse had. Naast allerlei inhoudelijke vragen die Maarten had, hebben we daar ook gewoon veel gekletst met elkaar: je moet niet alleen kunnen beachvolleyballen samen, je moet ook kunnen ouwehoeren. Met Maarten klopte dat meteen. Het is een gezellige en spontane kerel die zijn sport, net als ik, heel serieus neemt. Na een paar telefoontjes over en weer, heeft Maarten begin van het jaar de knoop doorgehakt en ‘ja’ gezegd. Omdat hij nog nooit echt gebeachvolleybald had, hebben we hem toen eerst een week lang door het zand laten hobbelen. Hoe voelt de ondergrond? Hoeveel kracht heb je nodig om een stap te zetten? Vanuit daar zijn we het rustig gaan uitbouwen.”
 
 Je kunt je energie veel beter steken in de dingen waarop je wél invloed hebt 

Competitiedrang

“Na een paar telefoontjes over en weer, heeft Maarten begin van het jaar de knoop doorgehakt en de switch gemaakt van volleybal naar beachvolleybal. Ik had me erop ingesteld dat het niet makkelijk zou worden, maar nu alle teams die ik in het verleden consequent versloeg afreizen naar de grote toernooien, denk ik weleens: dat mis ik, dat wil ik ook. Wat op een vreemde manier troostend is, is dat ik voor dat gevoel geen oplossing hoef te bedenken. Die is er namelijk niet, behalve dat we het maximale moeten halen uit de toernooien die we wél spelen. Eigenlijk is het voor Maarten en mij veel beter dat we nu vooral kleine toernooien spelen. We spelen daardoor meer en krijgen de kans om te groeien – individueel en als team. Je kunt je constant focussen op alles wat je niet haalt, maar dat is verloren energie: je kunt die energie veel beter steken in de dingen waarop je wél invloed hebt. Maarten moet de komende tijd de kans krijgen om een beachvolleyballer te worden. We willen hem die ruimte geven en proberen hem niet te snel te overladen met informatie. Ik denk dat we het tot nu toe heel goed doen met z’n allen. Je moet het écht samen doen.”

DELA Beach Open in januari

Begin 2018 sportief en kom in de kerstvakantie samen met familie of vrienden naar het DELA Beach Open. Van 3 tot en met 7 januari neemt de internationale beachvolleybal top het tegen elkaar op.

DELA geeft als hoofdsponsor van het Nederlandse beachvolleybal vrijkaarten weg. Je kunt je kaarten hier bestellen. Vul code DELAVRIJKAART18 in en geniet samen met familie of vrienden geheel gratis van het DELA Beach Open. Laat je ons via #delabeach weten of je er bij bent?