Stappenplan woning kopen

Als je een woning gaat kopen komt er veel op je af en moet je van alles regelen. Om je hierbij te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt.

'Het is tijd voor de volgende stap.'

Alexander Brouwer is ruim tien jaar samen met zijn jeugdliefde Hanneke, die hij kent uit het beachvolleybal. Ze hebben een huis gekocht dat nog gebouwd moet worden, ze gaan trouwen én ze verwachten hun eerste kindje in november. ‘Ondanks dat ik het druk heb met de sport, hebben we ons oog op de toekomst. Het is tijd voor de volgende stap, dat voelen we allebei.’

'Ik heb Hanneke voor het eerst gezien tijdens een beachvolleybaltoernooi in Scheveningen en was meteen verliefd. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik die avond thuiskwam en tegen mijn moeder zei: ‘Mam, ik heb een meisje ontmoet en die heeft ogen … niet normaal.’ Haar felblauwe ogen, daar verdrink je gewoon bijna in. Het gaat natuurlijk om meer dan dat, maar dat was het eerste wat ik destijds zag. Inmiddels zijn we ruim tien jaar samen en krijgen we in november ons eerste kindje. En alsof dat nog niet genoeg was, gaan we in augustus trouwen en kunnen we begin 2019 verhuizen naar het huis dat nu wordt gebouwd.
Verhalenbundel

DELA geeft de helden die pieken én dalen overwinnen een podium. Omdat wij als geen ander weten dat het leven niet altijd feest is, laten we ons door de sport en de sporters inspireren om het volle leven te leven. Ben je benieuwd naar hun verhalen? Download dan hier de verhalenbundel.

Eén groot gepland avontuur

Hanneke en ik zijn heel verschillend. Ik ben bijvoorbeeld vrij losbandig en stort me graag met nét iets teveel overgave in nieuwe dingen. Hanneke remt me daarin af en houdt me met beide benen op de grond. Hoe wij vakanties plannen, is daar een goed voorbeeld van. We zijn een keer drie weken naar Bali geweest en in mijn beleving was die vakantie één groot avontuur. We hadden alleen de eerste nachten geboekt en hebben daar ter plekke alles spontaan bedacht en geregeld. Dácht ik, want later kwam ik erachter dat Hanneke stiekem alles onder controle had. Ze had voor vertrek al van alles uitgezocht en allang bedacht wat we allemaal zouden bezichtigen. Omdat ze weet hoezeer ik geniet van het onbekende, heeft ze me dat niet verteld. Dat is heel lief en typisch Hanneke. Ook voor het huis en de kleine regelt zij nu het meest. Zij zoekt dingen uit en dan gaan we er samen voor zitten om knopen door te hakken. We zijn gewoon een goede match.

Leven als een monnik

Ook al speelt Hanneke zelf inmiddels een stuk minder en weet ze wat de sport van me vraagt, leven met een beachvolleyballer is moeilijk. En niet alleen vanwege al het zand dat ik mee naar binnen sleep. Ik ben de helft van het jaar in het buitenland en heb een redelijk turbulent bestaan met hoge pieken en diepe dalen. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Rio heb ik echt een jaar als een monnik geleefd. Ik sliep veel en regelmatig, hield me aan een strikt dieet en was veel weg. Die periode is voor Hanneke niet makkelijk geweest, maar ze heeft me altijd onvoorwaardelijk gesteund. Ging het een keer niet goed op de training en kwam ik chagrijnig thuis, gaf ze me daar bijvoorbeeld alle ruimte in. Ik denk dat veel topsporters, en daar hoor ik zelf ook bij, vrij egoïstisch zijn. We gaan zó op in onze sport, dat we weleens vergeten dat we daarbuiten ook moeten functioneren. Dat egoïsme zit ‘m in onze levensstijl, maar ook in de kleine dingen. Als ik ’s avonds mijn eiwitshake maak, ga ik daarmee gerust naast Han op de bank zit zonder te vragen of zij ook wat wil drinken. Meestal hoeft ze me op die momenten maar aan te kijken, en weet ik: nou doe ik het weer! Ik ren dan meteen naar de keuken om ook iets voor haar te halen, maar echt charmant is het natuurlijk niet.
 Ik heb een turbulent bestaan met hoge pieken en diepe dalen. 

Samen bankhangen

Als ik terugkom van een lange trip, vind ik het heerlijk om samen met Hanneke thuis te zijn. We kunnen echt heel goed niks doen samen. Ik hoor vaak van andere sporters dat het thuisfront op die momenten van alles wil ondernemen, maar Han en ik hangen vooral op de bank en kijken series. Ik waardeer het enorm dat ik op zo’n relaxte manier bij haar kan ‘landen’. Vooral omdat ik op veel andere vlakken de neiging heb om me vol adrenaline, vol overgave in dingen te storten. Vorig jaar ben ik tijdens het off-seizoen begonnen met surfen. Nou, dan koop ik ook meteen een surfboard en lig vier keer per week in dat water. Een paar maanden later ben ik er dan weer op uitgekeken en stort ik me in de volgende hobby. Ik doe alles met overgave, maar ik raak ook snel uitgekeken. Hanneke brengt rust en structuur aan binnen mijn turbulente leven en karakter. Dat ze zelf het topsportleven ook een tijd heeft geambieerd en me al zolang kent, helpt daar denk ik heel erg bij.

Grote dromen

Ik heb grote dromen binnen het beachvolleybal, maar ook op privévlak, samen met Hanneke. Robert en ik hopen Europees kampioen te worden tijdens het EK. Daarnaast gaan we de komende jaren hard werken voor dat olympische goud in Tokyo. Hanneke en ik hebben heel veel zin om binnenkort te verhuizen en in ons leven met kinderen. Soms zegt ze gekscherend: ‘Beachvolley komt op 1, als ik dan maar op 2 kom.’ Ik ben heel dankbaar dat ik die keuze niet hoef te maken en mijn sport en vriendin goed samengaan. We hebben daar denk ik een hele goede weg in gevonden samen'.

* Alexander en Hanneke zijn in november 2018 de trotse ouders geworden van hun zoontje Boas.  

Stappenplan voor het kopen van een woning

Denk je ook aan het kopen van een huis? Het is waarschijnlijk leuk en spannend tegelijk. Omdat er nogal wat op je afkomt hebben we een overzichtelijk stappenplan samengesteld waarin we je meenemen in de fases die je doorloopt. Van de financiële checks tot de huizenjacht, we maken het proces makkelijker en overzichtelijk met dit stappenplan.