Verhalenbundel

DELA was hoofdsponsor van het Nederlandse beachvolleybal en gaf daarmee de helden die pieken én dalen overwinnen een podium. Lees hun verhalen en laat je door de sport en sporters inspireren om het volle leven te leven.

‘In deze sport is maar één moment mooi en dat is ná het spel, als je gewonnen hebt.’

Richard de Kogel begon zijn carrière in het beachvolleybal als speler. Een reeks blessures zorgde ervoor dat hij op 30-jarige leeftijd koos voor het trainer/coach vak. Karaktergetrouw zocht hij zijn weg naar de top en zei volmondig ‘ja’ toen hij benaderd werd voor de positie van bondscoach van de dames van Beach Team Nederland . ‘Ik leer van de mensen om me heen en vind het een luxe dat ik met zoveel talenten mag werken op dit niveau.’

Gedag zeggen tegen een droom

‘Ik was jong gestart met volleyballen en ik had het gevoel dat ik in mijn kunnen aansloot bij een oudere generatie. Hoewel ik me een ervaren speler voelde, raakte ik het vertrouwen in mezelf als speler kwijt door aanhoudende blessures. Daardoor twijfelde ik of ik terug kon komen op het niveau van de concurrentie. Toen ik de kans kreeg om als trainer/coach te werken, greep ik die aan.

Het was niet makkelijk om een droom te laten gaan. Nog steeds kan ik denken “dit had ik ook gekund” als ik naar een wedstrijd kijk. Maar ik ben inmiddels een stuk realistischer en ik weet dat ik het maar een set zou volhouden. In mijn rol als trainer en coach gebruik ik mijn ook mijn eigen ervaringen en ik kan me hierdoor goed identificeren met de teams. Het voelt goed dat ik met de ervaren spelers Sanne Keizer en Madeleine Meppelink en het jongere team Laura Bloem en Jolien Sinnema mag werken.

Blind vertrouwen

We vertrouwen blind op elkaar, iedere dag weer. Dat we continu werken aan eerlijkheid, inzet en commitment vind ik een overwinning in zichzelf. Je moet je voorstellen dat we elk detail belangrijk maken. We ontwikkelen ons in een proces en overwinnen samen obstakels, maar het moet natuurlijk wel ergens toe leiden. Want het spel op zich is niet per se leuk. Er is maar één moment mooi en dat is na de wedstrijd, als je gewonnen hebt. Natuurlijk kan je genieten van een mooie actie die je maakt, maar als je verliest dan denk je daar echt niet meer aan terug. Áls we winnen dan gaat de rem er af, dan laten we alles even los. Zoals afgelopen zomer toen Sanne en Madeleine Europees Kampioen werden.
Verhalenbundel
Wil je meer lezen over de beachvolleyballers? Download de bundel met verhalen over winnen in de sport én in het leven.

Balans

Een groot voordeel is dat mijn vrouw, Rebekka de Kogel-Kadijk, weet waar ik ben en wat ik doe als ik op reis ben. Na haar carrière als beachvolleybalster heeft zij nu meer de focus op onze drie kinderen. Toen ik in 2016 thuiskwam met de mogelijkheid om bondscoach te worden, wist zij meteen wat dat inhield. Op zo’n moment hoeven we niet echt te bespreken wat deze keuze allemaal betekent en dat is heel fijn. We proberen mijn vak zoveel mogelijk in te vullen als een normale baan, want balans blijft belangrijk. Ik hou er in samenspraak met de andere coaches rekening mee dat ik niet maanden aan een stuk van huis ben bijvoorbeeld.

Leven met overgave

Rebekka en ik hebben allebei mooie herinneringen aan onze carrières in de sport. We hebben er veel energie uitgehaald. Dat er mooie lessen te leren zijn als je ergens helemaal voor gaat, is iets wat we onze kinderen willen meegeven. Het maakt niet uit wat ze gaan doen, als ze het maar met overgave aangaan. Onze oudste danst nu vijf dagen per week. Ik heb hem afgelopen zomer meegenomen naar de breakdance wereldkampioenschappen in Zwitserland. Hij nam genietend, in stilte en geconcentreerd alles in zich op. In het moment zegt hij niet zo veel, maar ik weet dat hij alle indrukken later gebruikt. Dat vind ik mooi om te zien.’

Verhalenbundel

DELA was van 2017 tot en met 2020 hoofdsponsor van het Nederlands Beachvolleybal. DELA gaf de helden die pieken én dalen overwinnen een podium. Omdat wij als geen ander weten dat het leven niet altijd feest is, lieten we ons door de sport en de sporters inspireren om het volle leven te leven. Ben je benieuwd naar hun verhalen?