• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Hoogste punt bereikt bij bouw nieuw crematorium Bemmel

Op dit moment werving nieuwe medewerkers

24 oktober 2022

De bouw van het nieuwste DELA-crematorium in Bemmel (gemeente Lingewaard) heeft het hoogste punt bereikt. De bouw ligt daarmee op schema. Afgelopen week werd het hoogste punt symbolisch gevierd met de bouwers en uitvaartverzorgers uit de regio.

Het hijsen van de vlag van bouwbedrijf Willems uit Venlo door locatiemanager Linda Hooijer markeerde het behalen van het hoogste punt. Voor het eind van dit kalenderjaar is de verwachting dat het pand zogeheten ‘waterdicht’ is. In de loop van volgend jaar wordt de bouw afgerond, waarna DELA een periode neemt om proef te draaien. DELA werft op dit moment zo’n zeven fte aan medewerkers voor het nieuwe crematorium. Een gedeelte daarvan begint volgende week met meeloopdagen op andere crematoria van DELA.

Proef draaien

Dat betekent dat de medewerkers van het crematorium het pand leren kennen in relatie tot de dienstverlening, zodat de allereerste uitvaart aan de Karstraat direct op rolletjes loopt. “Een uitvaart kun je maar één keer doen. Dan moet het direct goed gaan”, vertelt locatiemanager Hooijer. “Dat betekent dat we dus de tijd nemen om proef te draaien.”

Officiële ingebruikname van het crematorium wordt nog altijd verwacht aan begin van het derde kwartaal van 2023. Eigenaar coöperatie DELA houdt vast aan deze ruime planning, gezien de wisselvallige marktomstandigheden op het gebied van bouwmaterialen en een eventuele winterperiode die de bouw kunnen beïnvloeden.

Elektrische oven

Het crematorium wordt gasloos en krijgt een elektrische crematieoven, op dit moment de meest duurzame variant van cremeren. Het crematorium in Bemmel wordt kleinschalig van opzet, wat betekent dat er maximaal drie tot vier afscheidsdiensten per dag worden gehouden. Die kleinschaligheid sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer mensen voor cremeren en een persoonlijke invulling van de uitvaart kiezen.

Naam

Het crematorium heeft nu nog de werknaam ‘crematorium Bemmel’. DELA maakt richting de oplevering van de bouw bekend welke officiële naam het crematorium gaat krijgen. Binnenkort wordt al bekend welke foto de wand in de verzorgingsruimte gaat sieren, naar aanleiding van de fotowedstrijd die onlangs is gehouden.