• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

DELA stopt tijdelijk met het aanbieden van lichte balseming (thanatopraxie)

22 maart 2021

Kort geleden heeft DELA onderzoek laten doen naar de vraag of de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers in het geding is bij lichte balseming. DELA biedt lichte balseming inmiddels ruim tien jaar aan en heeft altijd veel gedaan om de gezondheid en veiligheid te waarborgen. Denk daarbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gelaatsmaskers en extra ventilatie.

Uit het recente onderzoek bleek dat die maatregelen wellicht onvoldoende zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen stopt DELA tijdelijk met deze vorm van opbaring en is er een nieuw onderzoek gestart. DELA gaat metingen doen tijdens verschillende scenario’s van een thanatopraxiebehandeling zoals bijvoorbeeld een simulatie. 

Het tijdelijk stopzetten van thanatopraxie betekent ook dat er geen lichte balseming wordt aangeboden via andere partijen, omdat DELA nu onvoldoende zicht heeft of anderen de gezondheid en veiligheid wel kunnen borgen. Er is geen aanleiding om te vermoeden dat nabestaanden of medewerkers die in contact zijn geweest met een gebalsemd lichaam, risico’s hebben gelopen. 

Wanneer het nieuwe onderzoek is afgerond is nog niet bekend. Er wordt zo snel als mogelijk een start mee gemaakt.

Laatste nieuws

 • aug
  11
  2022

  Letters IJsselhof weer terug op gerenoveerde monumentale muur

  De letters ‘IJsselhof’ zijn deze week teruggeplaatst op de monumentale muur bij de ingang van de gelijknamige begraafplaats terug geplaatst. De letters zijn in juni van de muur gehaald in het kader van noodzakelijk onderhoud aan de muur.

 • aug
  8
  2022

  Ritueelbegeleiding bij uitvaarten steeds populairder

  In Zuid-Nederland vaker met dan zonder rituelen

  De kerk verliest weliswaar steeds meer terrein, de behoefte aan (religieuze) rituelen neemt toe. Die trend komt naar voren uit de big data-analyse van DELA, die jaarlijkse tienduizenden uitvaarten verzorgt.

 • jul
  14
  2022

  Longread: Tips en trends rondom asverstrooiing

  Bij het organiseren van een uitvaart, moeten er in korte tijd vele keuzes gemaakt worden: met welke teksten, muziek en beelden geven we de afscheidsbijeenkomst vorm? Hoe ziet de rouwkaart eruit? Begraven of cremeren? En wat doen we met de as? Om je inzicht te geven in de mogelijkheden rondom asverstrooiing, zetten we hieronder kort een aantal tips en trends rondom asverstrooiing voor je op een rij.

 • jun
  22
  2022

  Onderzoek: maak dood bespreekbaar voor kinderen

  Crematoria nemen voortouw in het gesprek over de dood

  Recent onderzoek toont aan dat een ruime meerderheid (60%) van de Nederlanders vindt dat er meer met kinderen over de dood gepraat moet worden. Ook zegt meer dan de helft (53%) dat het omgaan met de dood onderdeel moet zijn van het onderwijs aan kinderen. Coöperatie DELA wil mensen verbinden en helpen bij alle vraagstukken rondom overlijden en doorgeven. Een aantal crematoria, waaronder die in Uden en Venray, neemt het voortouw in het gesprek over de dood.