• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA stopt tijdelijk met het aanbieden van lichte balseming (thanatopraxie)

22 maart 2021

Kort geleden heeft DELA onderzoek laten doen naar de vraag of de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers in het geding is bij lichte balseming. DELA biedt lichte balseming inmiddels ruim tien jaar aan en heeft altijd veel gedaan om de gezondheid en veiligheid te waarborgen. Denk daarbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gelaatsmaskers en extra ventilatie.

Uit het recente onderzoek bleek dat die maatregelen wellicht onvoldoende zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen stopt DELA tijdelijk met deze vorm van opbaring en is er een nieuw onderzoek gestart. DELA gaat metingen doen tijdens verschillende scenario’s van een thanatopraxiebehandeling zoals bijvoorbeeld een simulatie. 

Het tijdelijk stopzetten van thanatopraxie betekent ook dat er geen lichte balseming wordt aangeboden via andere partijen, omdat DELA nu onvoldoende zicht heeft of anderen de gezondheid en veiligheid wel kunnen borgen. Er is geen aanleiding om te vermoeden dat nabestaanden of medewerkers die in contact zijn geweest met een gebalsemd lichaam, risico’s hebben gelopen. 

Wanneer het nieuwe onderzoek is afgerond is nog niet bekend. Er wordt zo snel als mogelijk een start mee gemaakt.

Laatste nieuws

 • okt
  8
  2021

  Stijgende gasprijs heeft tussentijds geen invloed op premie of crematies

  Elektrische crematieoven toont meerwaarde ten tijde van stijgende gasprijzen

  De alsmaar stijgende gasprijzen hebben tussentijds geen invloed op de premie of kosten van een crematie bij coöperatie DELA. De uitvaartverzekeraar en -verzorger werkt niet met variabele prijzen, maar kan vaste prijzen afspreken. DELA heeft enige tijd geleden de prijzen voor 2022 al vastgezet met haar leverancier. Die prijs is vergelijkbaar met 2021.

 • okt
  7
  2021

  DELA investeert in Kempen SDG Farmland Fund

  100 miljoen euro vanuit overtuiging voor maatschappelijk verantwoord beleggen

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in het beleggingsfonds Kempen SDG Farmland Fund, een Nederlands fonds dat investeert in wereldwijde landbouwgronden die een bijdrage leveren aan een duurzame voedselproductie.

 • sep
  16
  2021

  DELA doet duurzame investering in Nederlands project

  Coöperatie DELA investeert vanuit haar maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid in Lightyear, het Nederlandse high-tech bedrijf dat ‘s werelds eerste lange-afstands zonneauto ontwikkelt.

 • aug
  19
  2021

  Uitvaartidee Breda krijgt landelijke navolging

  Toen weer een kruisje ‘made in China’ op een uitvaartkist werd gelegd, ontstond een simpele gedachte: dit moet duurzamer kunnen. Slechts maanden later was het kruisje ‘made in Breda’, verduurzaamd én socialer.​