• Overlijden melden - 0800 955 66 55 -gratis- 24 uur per dag

DELA stopt tijdelijk met het aanbieden van lichte balseming (thanatopraxie)

22 maart 2021

Kort geleden heeft DELA onderzoek laten doen naar de vraag of de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers in het geding is bij lichte balseming. DELA biedt lichte balseming inmiddels ruim tien jaar aan en heeft altijd veel gedaan om de gezondheid en veiligheid te waarborgen. Denk daarbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gelaatsmaskers en extra ventilatie.

Uit het recente onderzoek bleek dat die maatregelen wellicht onvoldoende zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen stopt DELA tijdelijk met deze vorm van opbaring en is er een nieuw onderzoek gestart. DELA gaat metingen doen tijdens verschillende scenario’s van een thanatopraxiebehandeling zoals bijvoorbeeld een simulatie. 

Het tijdelijk stopzetten van thanatopraxie betekent ook dat er geen lichte balseming wordt aangeboden via andere partijen, omdat DELA nu onvoldoende zicht heeft of anderen de gezondheid en veiligheid wel kunnen borgen. Er is geen aanleiding om te vermoeden dat nabestaanden of medewerkers die in contact zijn geweest met een gebalsemd lichaam, risico’s hebben gelopen. 

Wanneer het nieuwe onderzoek is afgerond is nog niet bekend. Er wordt zo snel als mogelijk een start mee gemaakt.

Laatste nieuws

 • jun
  22
  2021

  Bouw crematorium Hoentocht in Groningen hervat

  De bouw van crematorium Hoentocht in Groningen wordt komende week hervat. De bouw werd begin maart stilgelegd nadat vorst en water hadden gezorgd voor schade in (vooral) de massief houten wand- en dakconstructies.

 • jun
  8
  2021

  Hoge waardering van klanten en medewerkers in een jaar met ongekend veel uitvaarten

  Coöperatie presenteert jaarcijfers 2020

  Voor DELA was 2020 een jaar van beproeving. ‘Het coronavirus kwam in golven met vooral enorme regionale pieken. Dit vereiste niet alleen toewijding, maar ook wend- en weerbaarheid. Dit hebben we goed en snel opgepakt, mede omdat er vanuit minder zwaar getroffen regio’s door collega's zonder enige aarzeling bijstand werd verleend’, aldus Edzo Doeve algemeen directeur coöperatie DELA. Financieel had de pandemie een negatieve impact gezien het beduidend hogere aantal overlijdensuitkeringen, maar vooral ook veel lagere beleggingsresultaten.

 • jun
  3
  2021

  Uitvaarten tijdens de coronatijd: aanpassingen en extra diensten

  Een overzicht van wat er anders gaat bij uitvaarten in coronatijd

  Afscheid nemen van een overleden dierbare kan maar één keer. Wij realiseren ons dat de dienstverlening nu soms anders verloopt dan nabestaanden voor ogen hebben. Ook krijgen we soms vragen over de kosten van een uitvaart in coronatijd. Op deze pagina geven we een overzicht.

 • jun
  3
  2021

  Informatie over uitvaarten en het coronavirus