LEEF!

Wij helpen je graag met nadenken over emotionele en praktische zaken die nu en later mooier maken. Daarom versturen we meerdere keer per jaar de nieuwsbrief LEEF!. Inschrijven voor de LEEF! kan via onderstaande knop.

 

Stilstaan in het leven: 8 manieren om meer in het nu te leven

We vergeten soms dat we NU leven. Zonde, want: waarom zou je wachten met genieten van het leven? We vroegen life coach Sharona Lautoe hoe je dat nou doet: leven in het NU. Ze geeft acht praktische tips die je meteen kunt toepassen.

1. Geef je over

Overgave aan het moment betekent trouw zijn aan jezelf: doen wat voor jou goed voelt, wat voor jou waardevol is. Heb de moed om ‘nee’ te zeggen tegen wat je blokkeert en ‘ja’ tegen wat je vreugde geeft.

2. Proef. Voel. Hoor. Zie. Ruik.

Leg je telefoon weg. Zet de tv uit. Kijk om je heen. Hoor geluiden, zie kleuren, voel de rust, of juist de onrust. Waarderen doe je het makkelijkst door je zintuigen te prikkelen, het stelt je in staat optimaal te genieten van wat er nu is.

3. Leef je eigen leven, niét dat van een ander

Hele dagen worden opgeslokt, omdat we willen voldoen aan verwachtingen van anderen. Je eigen dromen krijgen hierdoor geen aandacht. Stel jezelf regelmatig de vraag: leef ik mijn eigen leven of werk ik nu aan de droom van een ander?

4. Volg wat je vreugde geeft

Volg datgene waar je energie van krijgt. Dingen die je nieuwsgierigheid prikkelen en je vreugde geven, zijn een goede indicator. Je mag altijd kiezen voor je eigen geluk. Durf ook ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je energie opslurpen.

5. Vergeet de tijd

Als we de tijd vergeten, bevinden we ons helemaal in het moment. Je zit helemaal in de flow en bent niet bezig met ‘voor’ of ‘na’. Je bent volledig aanwezig in dat ene moment, en daarin leg je de basis voor de diepste relatie met jezelf en de ander.

6. Droom groot, maar neem vandaag de eerste stap

Dromen is fijn. Maar als je alleen maar blijft dromen, gebeurt er niks. Wat heb je nodig om vandaag al dichter bij de droom van morgen te komen? Als die wereldreis ervan moet komen, wat kan je dan nu alvast uitzoeken? Wie kan je spreken? Welke stap kun je al zetten?

7. Durf beslissingen vanuit je hart te nemen

Beslissingen vanuit je hart (of ziel) zijn vaak onlogisch, in het moment en wachten niet op de perfecte omstandigheden. Maar juist die beslissingen, waarin je niet bezig bent met verleden of toekomst, brengen kleur aan het moment en op die manier ook aan je toekomst.

8. Vergeef!

Vergeven is de hoop opgeven dat het ‘anders had gekund’. Het is nou eenmaal gelopen zoals het gelopen is. Accepteer dat, en vergeef jezelf. Zo breng je je aandacht terug naar vandaag. Sta niet te lang stil bij het verleden, dat gijzelt het plezier in het nu.

Over Sharona

Sharona Lautoe (1983) is intuïtief life coach, spiritual mentor en schrijfster. Ze ondersteunt vrouwen in binnen- en buitenland in de groei van de ziel en de praktische belichaming hiervan: van angst naar nieuwsgierigheid, van afleiding naar bewust zijn, van apathie naar passie en van aanpassing naar eigen waarheid. In 2014 publiceerde ze haar eerste boek ‘De 10 tips voor het ontwikkelen van jouw talent’ en eind dit jaar wordt haar nieuwe boek ‘The Divine Wild – Volume 1’ verwacht. Meer informatie vind je op www.sharonalautoe.com.

Foto's: Mariët Mons